AK PARTİ VE BÜROKRASİ (I)
Özer ATAÇ

Özer ATAÇ

AK PARTİ VE BÜROKRASİ (I)

29 Aralık 2015 - 16:07

Konu yakıcı. 14 yıldır gündemde. Yol açılıyor; açanlar bürokratlar. Dairesel, bumerang yıllarca yapılan yürüyüş rahmetli Erbakan ın dediği gibi makyaj sonuçlu. Sahnede kullanılacak; görünüşü etkili gerçekle ilgilisi yok.
Çünkü işin ehli yine onlarda!?
-Devlet yönetimi ciddi iştir;
-Ülkeyi yönetmek belediye yönetmeye benzemez.
-Devlet işinde yapboz olmaz; dünyaya rezil olmak var.
-Devlet işi sanıldığı gibi kolay değil!


...
Bu ve benzeri öcülemelerin etkili olmadığını söylememiz olası değil. Siyasiler milletin devlet mekanizmasına kendini temsilen kendini unutmaması ve kayırması için gönderdiği emanetçiler olduğu halde; siyasiler en fazla noktasal dertleri çözebiliyorlar. Öyle ki çok absürt bir sorun sahibi konuyu siyasilerden vicdanlı ve risk alabilenlere ulaştırırsa, o da en fazla, o konu için çözüm üretebiliyor. Yığınla benzer sorun milletin boynunu sıkmaya, aklını kanırtmaya devam ediyor.
Şu bile konunun şu zamanda kimlerin yönlendirmesinde olduğunu apaçık gösteriyor.
Bimer; Başbakanlık İletişim Merkezi..
İmdat diyen vatandaş; kimsesizlerin hakkını arayacak Genel Merkez Başkan Yardımcılarının görevlendirildiği portal. Uzunca zamandır buraya akan istekler, şikayetler ilgili bürokratların tepesine yönlendiriliyor.
Gümrük Bakanlığına yazıyorum:
Gümrük Kanunu'nun geçici 6 ncı maddesi örneği olmayacak şekilde hala geçici statüde; kalıcılaştırılması adeta unutulmuş. Bu Maddenin 10 ncu fıkrasında "meslek örgütlerine verilen hizmet fiyatlarının belirle yetkisi; ardından ilgili Bakanlığın Müsteşarlığına onaylama yetkisi .." her şeyi bilen bürokrasimiz tarafından delinerek; Meslek örgütlerinin belirleme yetkisini yıllardır kullanmaya gitmiş. Konu Bimer'e anlatıyoruz, Bimer Müsteşarlığa gönderiyor; Müsteşarlık kanunun açık terimleri ortadayken; Bimer başvurucusuna şöyle anlamlı yanıt veriyor. " Müsteşarlığın belirlenen fiyat listelerini salt onaylama yetkisi yoktur; belirlemeyi uygun hale getirmesi de vardır!"
Bakın bu bir tanesi..
Ak Parti İktidarının en büyük boyun borcu Devleti Millete hizmetkar kılabilmek. Siyasilerin hizmet sözleri ; görev aldıkları Bakanlıklarda ne kadar samimiyetle işlenirse işlensin; devletin işleyiş mekanizmasını dönüştürmedikçe yerine getirilememiş sözdür.
Önceki Ak Parti hükümetlerinde iki üç kez bakanlık yapmış Ömer Dinçer beyin siyasi deneyimlerini yazdığı kitabında konu pek güzel işlenmiş. Onu yakalayan Askeri bürokratın;
-Seni cezalandıracaklarımız arasında listenin başına yazmıştık; ama sen vatansevermişsin!
Bu ne demek?
-Vatanseversin ama boyundan büyük işlere kalkışıyorsun, demek.
...
Her hangi bir sorun yaşandığında konuya dahil R.T.E varsa konu talimatlarıyla belki çevresiyle çözülüyor; ya yoksa?! Ya konuya işaret edip makam alan tanıdıkları yürütüyorsa; aynı şeyleri hiç tanımadıkları için bekleyebileniniz vara mı?!
Çok akıldışı konuyu siyasi yetkililere götürdüğüm olmuştur; hemen talimat verip bürokratına gönderir; bürokratik yerel idarenin sözünden çıktığı istisnadır.
Bu mudur?!
...
Alt yasa, Anayasa.. Bir kısmı kanunlaştı; diğerleri bekliyor. Milletin tekil durumu söz konusu olmadığından; beklemesinde beis yok deniliyor anlaşılan.
Başbakan Ahmet Davutoğlu konuya ilişkin akli ve vicdani şeyler söylüyor. Bütün kesimler bu sözlerin doğrular durumda. Lakin, iş, işlem söz gibi değil.İnsan ve topluluklar söz ile yaratma gücene sahip değil; kalkıştıklarında ilk kalkışanların kellesi gidiyor; buna devrim diyorlar.
Bu anlamda devrim, eve girmeden yolda pijama terlik giymeye benziyor.

YORUMLAR

  • 0 Yorum