Gastronominin dayanılmaz cazibesi
Sibel Önbaş

Sibel Önbaş

Gastronominin dayanılmaz cazibesi

12 Aralık 2018 - 11:10

Bu yıl 4.cüsü düzenlenen Uluslararası Gastronomi Turizmi Kongresi, Travel  Turkey  ve IBATECH Fuarlarıyla birlikte aynı tarihlerde büyük bir ziyaretçi kitlesiyle  gerçekleşti.
Seyahat etmenin sihirli etkisini fark eden yurdum insanı, her bölgesinin keşfedilmeyi bekleyen illerine turlarla gitmeye başladı. Gidilen rotalarda tarih ve  doğa güzellikleri önemli  bir yer tutarken, asıl cazibe merkezinin  zengin mutfak kültürümüz olduğunu geç de olsa öğrendik.  Böylelikle  uçakla  Adana “Kebap Festivali”ne gitmek çok da uçuk bir fikir olmaktan çıktı. Son yıllarda daha da popüler hale gelen Gastronomi Turları,   Turizm Acentalarının programlarına yerlerini almaya başladı.
Alaçatı’da   Nisan ayında düzenlenen “ Ot Festivali”ne İstanbul, Ankara, Bursa gibi illerden turlar organize ediliyor. Türkiye’de gastronomi turlarının ilki ve en başarılısı olan bu festivale  geçen yıl 200.000 kişi ziyaretçi olarak katılmış. Beldede faaliyet gösteren otel, kafe, restoran v.b. işletmelere ekonomik anlamda büyük fayda sağlayan bu festivali gerçekleştiren Çeşme Belediye Başkanı  Muhittin Dalgıç ve ekibini tebrik ediyorum. 
Gastronomi Turizmi alanında ülkemizdeki  öncülüğü yapan Alaçatı’nın ardından, Uluslar arası “Urla Enginar Festivali”de başarılı bir örnek teşkil ediyor.  Bu başarıda Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar’ın payı çok büyüktür.  Festivalin çözüm ortağı olan Ekonomi Üniversitesi Mutfak Sanatları &Gastronomi  Bölümünün kıymetli  hocaları Betül Öztürk ve Sırma Güven’in önemli katkıları bulunmaktadır.
 Uluslar arası alandaki önemli şefleri ağırlayan Enginar Festivali ülkemizin tanıtımı açısından da çok kıymetli bir organizasyon.
Seferihisar Belediyesi’nin yerelde kalkınmayı misyon edinmesi ve bu doğrultuda başlatılan ata tohumu gibi çalışmalarına değinmeden geçmek istemiyorum.  Seferihisar’ı Cita  Slow kavramı ile dünyada  markalaştıran Başkan Tunç Soyer  bu modeli diğer illere de yaymıştır. 
Özellikle gençlerin son yıllarda aşçılık mesleğine gösterdikleri ilgi inanılmaz. Bu ilginin yansıması Meslek liselerinde mutfak sanatları bölümleri çok arttı. Üniversite düzeyinde de okul sayıları artmakta. Dokuz Eylül Üniversitesi Mutfak Sanatları ve Gastronomi Bölümü ikinci yılı olmasına rağmen büyük başarılara imza atmakta. Bu başarıda bölüm başkanı Doç.Dr.Turgay Bucak’ın büyük payı var. Bucak, Türk Mutfağının  tanıtılmasının yeni nesil şeflerle mümkün olacağına inanıyor.
IBATECH Fuarı’nın organizasyonunu üstlenen, İzmir Profesyonel Aşçılar Derneği, Şamil AKŞİT yönetiminde ekibiyle birlikte uluslar arası yarışmalarla, gençlere yeni ufuklar açtılar. Her biri kendi alanında önemli isimlerden oluşan İZPAD’ın şefleri  bilgi ve tecrübelerini gençlerle paylaştılar.
İzmir’de son 10 yıldır Gastronomi alanında çok önemli gelişmeler olmakta.  Güzel İzmir’imin çok kültürlü mutfağının  şehrin markalaşmasında  büyük rol oynayacağına yürekten inanıyorum.

Sevgilerimle

YORUMLAR

  • 0 Yorum