“Seyşeller’den gelip, Türkiye’den gayrimenkul satın alıyorlar”

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, son 20 yılda Türkiye’den arsa, arazi, konut, işyeri gibi taşınmaz satın alan yabancılara ilişkin verileri sordu. CHP’li Bakan, 2002-2022 arasında, yıl yıl, hangi ülke vatandaşının hangi ilden kaç adet taşınmaz satın aldığını sordu.

“Seyşeller’den gelip, Türkiye’den gayrimenkul satın alıyorlar”

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, son 20 yılda Türkiye’den arsa, arazi, konut, işyeri gibi taşınmaz satın alan yabancılara ilişkin verileri sordu. CHP’li Bakan, 2002-2022 arasında, yıl yıl, hangi ülke vatandaşının hangi ilden kaç adet taşınmaz satın aldığını sordu.

“Seyşeller’den gelip, Türkiye’den gayrimenkul satın alıyorlar”
05 Aralık 2022 - 14:36

Türkiye’den taşınmaz satın alanların Afganistan, Pakistan, Mısır, Lübnan, Libya, Yemen, İran, Irak gibi ülkelerin vatandaşları olması ve sayılarının çok yüksek olması dikkat çekerken; Saint Kitts ve Nevis, Seyşeller, Vanuatu, Trinidad ve Tobago, Mikronezya, Laos gibi ülkelerin vatandaşlarının da Türkiye’den mülk edindiği görüldü.
 
CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, son 20 yılda Türkiye’den arsa, arazi, bağ, bahçe, konut, işyeri gibi taşınmaz satın alan yabancılara ilişkin bazı verileri sordu. CHP’li Bakan, 2002-2022 yılları arasında, yıl yıl, hangi ülkenin vatandaşının hangi ilden kaç adet taşınmaz satın aldığını sordu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum yanıt verdi. Murat Kurum, Türkiye’den arsa, arazi, konut, işyeri gibi alanlarda mülk edinen yabancıların mülk sayısıyla birlikte, yıllara, illere ve ülkelere göre dağılımına ilişkin verileri paylaştı.
 
Bakanlığın paylaştığı verileri inceleyen CHP’li Murat Bakan, şu değerlendirmeleri yaptı:
“Bakanlık, yabancılara satılan taşınmazları ayrı dosyada, satın alan yabancıların uyruklarını ve sayılarını ayrı dosyada paylaştı. Verileri karşılaştırdığınızda; taşınmaz sayısının az, satın alan yabancıların sayısının fazla ya da taşınmaz sayısının fazla, satın alan yabancı sayısının az olduğunu görüyorsunuz. Bazı illerde birden fazla taşınmaz satın aldıklarını, bazı illerde ise bazı taşınmazların ortaklıkla satıldığını anlıyoruz. Bakanlığın bilgilerinde, yabancının, hangi yılda, bir veya birden fazla ilde taşınmaz satın alıp almadığı belirtilmediği için bir yılda tekil olarak kaç yabancının mülk edindiği verisine sağlıklı olarak ulaşamıyoruz. Karmaşaya sebep olmamak için, toplam veri yerine, yıllara göre iller ve ülkeler bazında değerlendirme yapıyoruz. Çok fazla veri var dolayısıyla çok fazla soru ve sorun var.”
 
Binlerce Afganistanlı, Pakistanlı, Libyalı, Mısırlı Türkiye’den mülk edindi
Verileri şaşkınlıkla incelediğini belirten Bakan, “Son birkaç yılda binlerce Afganistan, Pakistan, Libya, Mısır, Ürdün, Yemen, Sudan, Irak, İran vatandaşı Türkiye’den arsa, arazi, bağ, bahçe, konut ve işyeri gibi mülk edinmiş. 2021’de İstanbul’dan mülk edinen yabancı sayısı 27 bin 899. Bunların 260’ı Katar, 468’i Libya, 511’i Cezayir, 534’ü Sudan, 623’ü Lübnan, 677’si Rusya, 699’u ABD, 825’i Filistin, 834’ü Mısır, 897’si Yemen, 718’i Ürdün, 798’si Pakistan, 948’i Çin, 2135’i Afganistan, 2777’si Irak, 7536’sı İran vatandaşı. Son birkaç yıla kadar bu ülkelerden gelip de ülkemizde mülk edinen olmamış” diye konuştu.
 
Seyşeller, Vanuatu, Mikronezya, Laos…
Ortadoğu ülkelerindeki olağandışı artış öne çıksa da adı duyulmamış ülkelerden de gelip  mülk edindiklerini anlatan Murat Bakan, “Saint Kitts ve Nevis, Seyşeller, Vanuatu, Komor Adaları, Dominika, Trinidad ve Tobago, Mikronezya, Laos gibi ülkelerin vatandaşları da Türkiye’nin farklı illerinden arsa, arazi, konut, işyeri satın almış. Bu nasıl oldu, neden oldu? Bu şahısların tamamına vatandaşlık verildi mi? Hiçbirini bilmiyoruz” dedi.
 
Bursa ve Sakarya’da dikkat çeken artış
Bursa ve Sakarya’daki satışlarda dikkat çeken artışlar olduğunu vurgulayan Bakan, “2021’de sadece Sakarya’dan mülk edinen yabancı sayısı bin 133. Bunların 532’si Iraklı, 121’i Kuveytli, 67’si Katarlı, 48’i Yemenli, 40’ı Suudi Arabistanlı, 38’i Ürdünlü, 34’ü İranlı olarak öne çıkıyor.  Moritanya, Umman, Tacikistan, Dominika, Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelerin vatandaşları da Sakarya’dan mülk edinmiş. 2021’in Bursa verilerine göre ise; bin 803 yabancı mülk edindi. Bunların 615’i Kuveytli, 127’si Rusyalı, 90’ı Iraklı, 71’i Afganistanlı, 70’i Kazakistanlı, 50’si Filistinli, 56’si Ürdünlü. Cibuti, Somali, Nijerya, Kamboçya, Eritre gibi ülkelerden gelip Bursa’da taşınmaz satın alanlar da oldu” diye konuştu. 
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum