Türkiye yüzyılı, bilim yüzyılı olacak!

Ege Üniversitesi, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ile Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’yı ağırladı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Ege Üniversitesi Prof. Dr. Yusuf Vardar MÖTBE Kültür Merkezi’nde yapılan söyleşinin ardından Ege Teknopark bünyesinde kurulan Türkiye’de ilk ve tek olan “Ege Derin Teknoloji Fabrikası”nın açılışını gerçekleştirdi

Türkiye yüzyılı, bilim yüzyılı olacak!

Ege Üniversitesi, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ile Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’yı ağırladı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Ege Üniversitesi Prof. Dr. Yusuf Vardar MÖTBE Kültür Merkezi’nde yapılan söyleşinin ardından Ege Teknopark bünyesinde kurulan Türkiye’de ilk ve tek olan “Ege Derin Teknoloji Fabrikası”nın açılışını gerçekleştirdi

Türkiye yüzyılı, bilim yüzyılı olacak!
19 Mart 2024 - 16:55

Büşra/BABUR- Programın açılış konuşmasını yapan Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak şunları kaydetti:
Ege Üniversitesi 1955 yılından beri Türkiye’nin en köklü üniversitesi olarak tam akredite öğrenci odaklı bir anlayışa sahiptir. Ege Üniversitesi olarak Türkiye’nin uzay hedefleri doğrultusunda yaptığı çalışmalara katkı sunmak bizim için büyük bir gurur kaynağı olmuştur.  Alper Gezeravcı, 21 gün süren görevi boyunca Türk bilim insanları tarafından hazırlanan ve üniversitemiz akademisyenleri yürütücülüğünde hazırlanan endemik bitkinin fizyolojik ve moleküler etkilerini araştırdı. Alper Gezeravcı’nın deneyimlerini ve tecrübelerini dinleyeceğiz ve Türkiye yüzyılını bilim yüzyılı yapacağız”
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin, Avrupa ülkelerinden 15 yaş genç bir ülke olduğunu vurgulayarak “Dünyayı dönüştüren projelere gençler imza atıyor, bizde Avrupa ülkelerinden 15 yaş genç bir ülkeyiz bu sebeple varımız yoğumuz gençliğin. Türk gençlerinin önleri açıldığında neleri başarabileceklerini hepimiz biliyoruz” şeklinde konuştu.

Uçak fabrikası, Marshall yardımları nedeniyle kapatılmıştı
Türkiye’de havacılığın gelişmesi için önemli girişimler olduğuna dikkat çeken Kacır, “Atatürk havalimanında 60 yıl önce Teknofest düzenlenmişti. Teknofest’te, Nuri Demirağ tarafından oluşturulmuş “gök şenlikleri” adıyla festivaller ve şenlikler yapılmıştı. Nuri Demirağ kendisi ile uçakları uçuracak pilotlar yetişsin diye Atatürk havalimanında gök şenlikleri gerçekleştirmişti. 1941 de Ankara’da uçak fabrikası kurulmuş hiç duydunuz mu? Etimesgut’a kurulan fabrikada 950 kişi çalışıyordu, bu fabrika ülkeye Marshall yardımları girdiğinde kapatıldı. Amerika, sözüm ona yardımlar karşılığında biz sana kalkınma yardımları yapıyoruz sende uçak falan yapmaya kalkma dedi” ifadelerini kullandı.

“Türkiye’nin havacılık tarihi akamete uğratıldı”
Vecihi Kuş uçaklarının uçurulmasına izin verilmediğini ve Türkiye’nin havacılık tarihinin akamete uğratıldığını belirten Kacır, “Türkiye’nin havacılık tarihi akamete uğratılmış ancak Türkiye, 2000’li yıllardan sonra özellikle terörle mücadelede ihtiyaç duyduğu tüm teknolojiyi kendi üretti. Türkiye; Türk teknisyenlerine, bilim insanlarına güvendi, Hür Kuş’la, Kağan’la, Kızılelma’yla gökyüzüne adım attı” diye konuştu.

“Tek bir önceliğim var”
Türk sanayisinin ve Türk mühendisinin önündeki engelleri kaldırarak başarı hikayesini uzaya taşımayı öncelediklerini vurgulayan Kacır, “ Türkiye’de, 20 yılda havacılık ve uzay teknolojilerinde önemli bir kabiliyet kazandık. RASAT görüntüleme uydusunu GÖKTÜRK uydusunu yerli olarak geliştirdik. Bununla birlikte Türksat 6A uydusunu önümüzdeki 3 ya da 4 ay içerisinde uzaya göndereceğiz.
İnsanlı ilk uzay misyonu ile Türkiye’nin kendi roketi ile kendi insanını, kendi istasyonuna göndereceklerini söylemediklerini ifade eden Kacır, “Biz kendi roketimizle kendi insanımızı kendi istasyonumuza göndereceğiz demedik ama bundan istifade etme imkanımız var uzay istasyonu dediğimiz aslında uzay laboratuvarı. Bugüne dek 40’tan fazla millet, 600’den fazla astronot oraya gitmiş. Biz bilim insanlarımızın ufkunu oraya taşıyacağız, bizim bilim insanlarımız da bu çalışmaları yapacak dünyaya ile yarışacak dedik. Yıllardır Photoshop’la ay yıldızlı bayrağımızı uzaya taşıyorken artık bunu gerçeğe dönüştürdük” ifadelerini kullandı.
 
Deneylerin sonuçlarına Haziran ya da Temmuz ayında ulaşılacak
Çocukluğundan beri uzay hayalini zihninde taşıdığını ifade eden Türkiye’nin İlk Uzay Astronotu Alper Gezeravcı, “İzlediğim, belgesellerde ya da internette uzayla ilgili bir şey geçtiğinde bulunduğum yaşta olmaması gereken bir olgunlukla şunu diyordum; bu hayal, başka milletlerin hayalleri. Elinde olanla mutlu ol diye ısrarla kendimi bu hayalden uzak tutuyordum” diye konuştu.
Üç haftalık başvuru sürecinde düşündüklerini ve hissettiklerini aktaran Gezeravcı, ardından eğitim sürecinin nasıl ilerlediğinden ve 14 günlük karantina sürecinde yaşadıklarından bahsetti. Yapılan deneylerin ileride uzay ekosistemine uyum sağlamak açısından önemli olduğunu ve küçük yatırımlar sayesinde ileride çok daha büyük kazanımlar elde edileceğini ifade etti. Mars’ta yaşamın çok uzak olmadığını vurgulayan Gezeravcı, Haziran ya da Temmuz ayında 13 deneyin sonuçlarına ulaşılabileceğini aktardı.
Bakan Kacır, söyleşinin ardından, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının Avrupa Birliği programları EGE D-TECH Projesi kapsamında verdiği destekle Ege Teknopark bünyesinde kurulan, alanında Türkiye’de ilk ve tek olan “Ege Derin Teknoloji Fabrikası”nın açılışını gerçekleştirdi.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum