TOBB zirvesi Aliağa’da

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne bağlı, İzmir’deki oda ve borsaların yönetim kurulu üyelerinin katıldığı ‘Yönetim Kurulu Toplantısı’ Aliağa Ticaret Odası’nda gerçekleşti.

TOBB zirvesi Aliağa’da

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne bağlı, İzmir’deki oda ve borsaların yönetim kurulu üyelerinin katıldığı ‘Yönetim Kurulu Toplantısı’ Aliağa Ticaret Odası’nda gerçekleşti.

TOBB zirvesi Aliağa’da
18 Şubat 2019 - 22:12

Toplantıya İzmir Ticaret Odası Başkanı Mahmut Özgener, Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Ender Yorgancılar, Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı Birol Celep, Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ercan Korkmaz, Aliağa Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Ertürk, odaların ve borsaların yönetim kurulu üyeleri katıldı.
 
Ülke sanayisinin yükünü sırtlayan en önemli merkezlerimizden birinin Aliağa olduğunu vurgulayan Özgener, “Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin İzmir’deki tüm bileşenleri olarak toplandık. Gündemimizde; alınması gereken kararlar ve atılması gereken adımlar konusunda hep birlikte fikir yürüteceğiz. Göreve geldiğimiz günden bu yana birlik içinde projeler üretmeye önem veriyoruz. İzmir’i bir bütün olarak ele alıyoruz. Lojistikten tarıma, ticaretten turizme kadar birbirinden çok farklı görünen projelerin aslında birbirine entegre olması gerektiğine inanıyoruz. Bir önceki toplantıda ekonominin kötü olmasına rağmen üretime ve ihracata devam etmemiz gerektiğini vurgulamıştık. Bununda karşılığınızı aldığımızı, verilere baktığımızda açıkça anlayabiliyoruz” şeklinde konuştu.
 
ALİAĞA TÜRKİYE’NİN GÖZ BEBEĞİ
Göstermiş oldukları misafirperverlikten dolayı Aliağa Ticaret Odası Başkanlığı’na teşekkürlerini ileten Yorgancılar, “Aliağa sadece İzmir’in değil Türkiye’nin göz bebeği. Petrokimya, demir çelik, gemi söküm gibi tesisleriyle, hem önemli bir istihdam merkezi hem de üretim ve ihracat merkezidir. Yıllar sonra özlenen birlikteliği bütün kurumlar olarak harekete geçirdik. Ürettiğimiz malı satmamız lazım. Bunu yapabilmek içinde tüm odalarızla birlikte hareket etmemiz gerekiyor. Aliağa gelipte rahmetli başkanımız Atıl Akkan’ı anmadan geçmek olmaz. Aliağa Organize Sanayi Bölgesi’nin kuruluşu ile ilgili yapmış olduğu çalışmalar unutulamaz. Mahil eller projesi geçtiğimiz hafta odamızda tanıtıldı. Bu sadece bir istihdam projesi değil, 30 bin kişinin mesleki becerilerinin haritalandırılacağı bir şirkettir. Meslek liselerimize verdiğimiz önemi arttıracağız. Buradaki eğitim sisteminin en iyi şartlara gelmesi için çaba sarfediyoruz. Geçen hafta bakanımız Berat Albayrak ile de bu konuyu görüştük. Türkiye’deki işsizlik değil, mesleksizlik sorununu çözecek olan önemli bir konu bu” dedi.
 
Yorgancılar, “Dünya ekonomosinine şöyle bir baktığımızda tabiri caiz ise tam anlamıyla çarşı karıştı. Yaşanan olaylardan bizim ihracatımızda olumsuz etkileniyor. 2019 yılında da aynı sorunları bizi bekliyor. Bu süreci iyi bir şekilde atlatmamız için ‘üretim yoksa kalkınmak hayaldir’ ifadesini aklımızın bir köşesinde tutuyoruz. Eğitimimizi geliştirmediğimiz müddetçe sanayide gelişmemiz pek mümkün değil. Bu açıdan meslek liselerini önemsiyoruz. Ülkeyi sevmek bir gönül işidir. Bu ülkenin kalkıması ve yaşaması için sahip çıkmak zorundayız. Bununda yolu üretmekten geçiyor” diye konuştu.
 
ÇİFTÇİLERİN YÜZDE 66’SI 44 YAŞ VE ÜZERİ
Yerel seçim sürecinin İzmir için en hayırlı şekilde olmasını dileyen Korkmaz, “Tüm adaylara başarılar diliyorum. Bir süredir ekonomik anlamda çalkantılı bir süreçten geçiyoruz. Bu durumdaki tek sorumluluğumuz üretmektir. Artan fiyatları dizginlemek amacıyla devletimiz belediyeler aracılığı ile tanzim satışa başladı. Kısa vadeli bu uygulamalar çözüm üretse de uzun vadede kalıcı çözümler üretmek için hep birlikte çabalamalıyız. Ancak görüyoruz ki gençlerimiz tarımsal faaliyetlerle uğraşmak istemiyor. Geçen aylarda Ege Üniversitesi ile yürüttüğümüz ortak anket çalışmasında çıkan sonuçlarda, İzmir’de bulunan çiftçilerin yüzde 66’sı 44 yaş ve üzeri. Gençlerimizi tarımsal üretime geri döndürebilmek amacıyla başta devletimiz olmak üzere ilgili tüm kurumların katkıları ile sürdürülebilir bir yol haritası oluşturulmalıdır. Maddi ve manevi gerekli teşkilat sağlanmalıdır. Aksi takdirde önemli sorunlar yaşamamız kaçınılmaz olacaktır. İTB olarak gençlerin dikkatini tarıma çekmek amacıyla ‘Tarım Gençlerle Yükseliyor’ fikir yarışması düzenliyoruz. Her geçen yılda katılımcıların artması bizleri umutlandırıyor” şeklinde konuştu.
 
2019 yılındaki ilk ortak toplantı olması nedeniyle, 2018 yılındaki performansları hakkında bilgi veren Celep, “Ege bölgesi, 2018 yılında 20 milyar dolar ihracat yaparken ithalatımız ise 15 milyar dolarda kaldı. İhracatımızın ithalatı karşılama oranı yüzde 137’ye ulaştı. Ege bölgesi olarak tarih boyunca dış ticaret fazlası veren bir konumda olduk. Bünyesinde 12 ihracatçı birliği bulunan Ege İhracatçı Birliği 2018 yılını 13.4 milyar dolar ihracat rakamı ile geride bıraktı. 80 yıllık tarihimizin en yüksek rakamı oldu” dedi.
 
ÖZTÜRK: TİCARET SAVAŞLARI ORTAYA ÇIKTI
Dünyadaki korumacılık rüzgarının her geçen gün arttığını belirten Öztürk, “Bunlar da bir takım ticaret savaşlarını ortaya çıkarıyor. Bu savaşların en çok etkilediği noktaların bir tanesi denizdir. Dünya ortalamasına baktığımızda Aliağa’nın durumu oldukça iyi bir konumda yer alıyor. Artık büyük gemilerde söküme gelmeye başladılar. 2018’de 158 gemide 600 bin ton gemi geri dönüşümü sağlandı. Bu sebeple Aliağa limanlar açısından önemli bir merkezdir. 2019’ da bu verileri arttırmak için elimizden geleni yapacağız” diye konuştu.
 
ÜRETMEDİĞİMİZ YERDE TÜKETİM DE OLMAZ
Toplantının ev sahipliğini yapmaktan gurur duyduklarını ifade eden Ertürk, Aliağa olarak biz, ticaret ve sanayinin merkezindeyiz. Türkiye’nin dış ticaret hacminin yaklaşık olarak 5.8 ini sağlayan bir bölgedeyiz. Ender başkanıma sonuna kadar katılıyorum. Üretmediğimiz yerde tüketim de olmaz. Bu sebeple üreteceğiz, kazanacağız ve hep beraber harcayacağız. Ancak ürettiğimiz ürünü satmamız da gerekiyor. Satmamız gereken bir ürünü de sattığımız noktaya sevk etmemiz gerekiyor. Mevcut durumda çıkış kapılarından en önemli konumda olan yer Aliağa’dır” dedi.
Aliağa’ya giren ve çıkan araç sayısının günlük 50 bini bulduğunu dile getiren Ertürk, “Bu da bizlerde bazı sorumluluk yarattı. Çevre illerde üretilen ürünlerinde en önemli çıkış kapısı artık Aliağa’dır. İzmir’deki odalarımızın da bizim sorunlarımızla ilgilenmesi gerekiyor. Tabikide ilgileniyorlar ancak bazı sorunları ne kadar hızlı halledersek o kadar rahat ederiz. Aliağa bölgesi olarak 12 milyar dolarlık ihracat, 11 milyar dolar civarında ithalat rakamlarına ulaşmış durumdayız. Ancak buraya ulaşım sağlamada ve konaklama da birçok sorunumuz var. Bu sorunları çözerek ekonomiye daha da katkı sağlamak istiyoruz. Buradaki sorunlarımızın çözülmesi çevre illerimizin hepsinin işine yarayacak. Bu sebeple başkanlarımın hatırlattığı gibi hep birlikte kenetlenip entegre olmamız gerekiyor” şeklinde konuştu.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum