"Seçim değil, geçim projesi"

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, en büyük altyapı ve üst yapı yatırımları ile yenilenen Kemeraltı Çarşısı’nda çalışan işçilerle, ardından basın mensupları ile buluştu. Kemeraltı'na bugüne kadar 770 milyon lira yatırım yapıldığını, dört etap bittiğinde 2 milyar lirayı bulacağını belirten Başkan Soyer, “Mücevherci gibi, cerrah gibi çalışıyoruz. Büyük dönüşüm, devrim yaşanıyor. Hedef UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girmek. Kemeraltı'nı seçim değil geçim projesi olarak görüyoruz” dedi

"Seçim değil, geçim projesi"

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, en büyük altyapı ve üst yapı yatırımları ile yenilenen Kemeraltı Çarşısı’nda çalışan işçilerle, ardından basın mensupları ile buluştu. Kemeraltı'na bugüne kadar 770 milyon lira yatırım yapıldığını, dört etap bittiğinde 2 milyar lirayı bulacağını belirten Başkan Soyer, “Mücevherci gibi, cerrah gibi çalışıyoruz. Büyük dönüşüm, devrim yaşanıyor. Hedef UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girmek. Kemeraltı'nı seçim değil geçim projesi olarak görüyoruz” dedi

29 Aralık 2023 - 15:39

Tarihi Kemeraltı Çarşısı'nı yeni yüz yılına hazırlayan çalışmalarda ilk etap bitti. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, yılın son iş gününe de Kemeraltı'nda başladı. Alanda çalışan işçilerle kahvaltı yapan Başkan Soyer, Kemeraltı Esnaf Derneği'nde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Toplantıya İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Barış Karcı, İzmir Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin, İZSU Genel Müdürü Ali Hıdır Köseoğlu, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Özgür Ozan Yılmaz, Konak Mahalle Muhtarı Tamer Yıldırım, İzmir Büyükşehir Belediyesi bürokratları da katıldı.
 
İşçilerle buluşmasında Kemeraltı’nın ilk kez köklü ve büyük yatırıma sahne olduğunu söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer, “Bu sizin elinizde, emeğinizle gerçekleşiyor. Birçoğunuz gece çalıştı. Yorucu oldu. Emin olun her biriniz geleceğe çok kıymetli iz bıraktınız. Hepinizin emeğine sağlık” dedi.
 
Kahvaltının ardından basın mensupları ile bir araya gelen Başkan Soyer, Kemeraltı'nın İzmir'in kalbi olduğunu ifade ederek, “Kalp masajı yapıyoruz. Tıkanık damarları açıyor, sağlığına kavuşturuyoruz. Bunu Kemeraltı kültürünü yok ederek değil koruyarak yapmak istiyoruz. Esnafın birbiriyle dayanışma içinde olduğu, saygı gösterdiği, daha sıcak bir iklimin olduğu yapıyı koruyup, yaşatacağız” diye konuştu.
 
Soyer: “Adeta cerrah gibi çalışıldı”
Kemeraltı'nın İzmir'in geleceği için en önemli kaldıraçlardan biri olduğunu ifade eden Başkan Tunç Soyer, “İzmir nasıl bölgenin kalbiyse Kemeraltı da İzmir'in kalbi. Can alıcı noktası. 15 bin esnafın kepenk açtığı, her gün 250 bin kişinin gezdiği, 600 bin metrekarelik çarşıdan bahsediyoruz. 2500 yıl öncesine gidiyor. Tarihin en eski, büyük açık hava alışveriş merkezi. Kemeraltı, bu şehrin en kıymetli varlığı. Kadifekale ile liman arasındaki bu aks İzmir'in omurgası. Kemeraltı bu hattın ortasında. Bu mücevherin, pırlantanın layık olduğu görkemli günlerine dönmesini istedik. Önce altyapıyı düzeltmeye karar verdik. 4 etaplı proje ortaya çıktı. Birincisini tamamladık. Sonraki etaplar da zorlu ama en zorlusunu tamamlamanın huzurunu yaşıyoruz. Çok zorlandık. Mücevherci gibi, cerrah gibi çalışıldı. Mevcut hatları bozmadan, gece çalışarak, yağmur ve pis su için yeni hatlar döşeyerek, internet hatlarına, elektriklere dokunmadan. Zorlu süreçti, öngördüğümüz tarihte bitti. 1 Ocak'ta yılbaşı kutlaması ile taçlandıralım istedik ama şehitlerimizin acısını hissettiğimiz için içimizden gelmedi; iptal ettik” diye konuştu.
 
Kemeraltı'nın deniz seviyesinin altında olduğuna dikkat çeken Başkan Soyer, şunları söyledi; “Birinci etap çalışmalarda saniyede 7 ton su pompalayan 7 pompa döşedik. İlk yağmurda test etme fırsatı bulduk. 7 pompanın hepsi aynı anda çalışmadı. En çok 2 tanesi çalıştı. 2 tanesi bile suyu körfeze deşarj etmek için yeterli oldu. 2. etapta Kızlarağası Hanı etrafı, Anafartalar'ın Kestelli bölümü, 3. etapta Cici Park'ın üst bölümünde çalışılacak.  Son etapta da İkiçeşmelik- Kemeraltı arasındaki yüksek bölümlerdeki sokaklar tamamlanacak. Şu ana kadar 770 milyon liralık yatırım yapıldı. Tüm etaplar bittiğinde 2 milyar liranın üzerine çıkmasını öngörüyoruz. Aydınlatmaya önem verdik. Kemeraltı'nın gece de yaşayan çarşı olmasını arzu ediyoruz. Kepenklerin kapandığı değil başka bir hayatın başladığı cıvıl cıvıl Kemeraltı hayal ediyoruz. Aydınlatma Projesi ile ödül kazandık. Sürecin nihai hedefi UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girmek. Geçici listedeyiz, kalıcıya geçmeyi hedefliyoruz. Tarihi çarşının uluslararası unvanı, böyle bir dünya markasını hak ettiğini düşünüyoruz. Bakanlığımızın da katkı vermesini arzu ediyoruz.”
 
Çalışmalara katkı veren paydaşlara ve esnafa teşekkür eden Başkan Soyer, “Esnafımız bu süreçte anlayış gösterdi, destek oldu, sükûnetle destekledi, ç teşekkür ediyorum. 8-9 ay sıkıntıyla geçti. Ciroları etkileyen sıkıntılar yaşandı ama büyük anlayışla destek verdiler, tüm esnafımıza anlayışları için teşekkür ediyorum. Takdir ettiğimizi göstermek için girişimde bulunduk. 2024'te esnafımızdan katı atık bedeli almayacağız. 16 noktada günde bin 500 kişinin kullandığı ücretsiz internet hizmetini başlattık” dedi.
 
“Seçim değil geçim projesi olarak görüyoruz”
Başkan Soyer, “Kemeraltı'nı seçim projesi olarak görmüyoruz. Tam tersi geçim projesi olarak görüyoruz. Esnafımızın daha çok kazanmasını, Kemeraltı'nın kente daha çok katkı vermesini istiyoruz. Kemeraltı ne kadar güzelleşir, güçlenirse İzmir o kadar güçlenir. Turizm cazibesi de yaratacak. Derneğimiz esnafımıza İngilizce dil eğitimini sürdürüyor. Kemeraltı’nın anayasası olacak.  Adil ticaret yapanları koruyacağımız düzenleme getiriyoruz. Tüm paydaşlar imza atacak Büyük dönüşüm, devrim yaşanıyor diyebiliriz. Devrimin sonu hayırlı olacak. İzmir Kemeraltı ile daha çok övünecek, gurur duyacak” diye konuştu.
 
İzmir Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin, “Buraya gece karanlığında, soğuğunda girmek zordu. Tunç Başkan bize, biz de kendisine ve ekibine güvendik. Yerin üstünde bundan sonra yapacağımız kazanımlar takdir görecek. Kuralları içeren “Kemeraltı Anayasası” üzerinde çalışıyoruz. Yakın zamanda müşteriye saygı duyan, dükkanına, sokağına daha çok sahip çıkan Kemeraltı yaratmak istiyoruz” dedi.   
 
Konak Mahalle Muhtarı Tamer Yıldırım, “Yaşlı, hasta, dokunulmaya, tedaviye ihtiyacı olan Kemeraltı vardı. Çarşımızın geleceği adına reçeteyi Tunç Soyer yazdı ve uygulamaya başladı. Birinci etapta sona gelindi. Meyvelerini alıyoruz. Mutluyuz, gururluyuz. Bize verdiği sözü tuttuğu için Soyer'e teşekkür ediyoruz. Devrimler zor olmuştur ama hiçbir zaman unutulmamıştır” dedi.
 
Alkışlarla uğurlandı
Başkan Soyer, Kemeraltı'nda yapılan çalışmaları yerinde inceledi. Vatandaşlar çalışmalardan memnun kaldıklarını ifade ederek teşekkürlerini iletti. Soyer, Kemeraltı'ndan alkışlarla uğurlandı.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum