Pandemide Bile Vazgeçmeyenlerin Günü Kutlu Olsun

Bugün 20 Mayıs Dünya Arı Günü. Her dönemin en çalışkanı arılarımızın varlığına şükretmemiz için bir fırsat bugün. Onları korumamıza dair farkındalık oluşturmak için önemli bir gün.

Pandemide Bile Vazgeçmeyenlerin Günü Kutlu Olsun

Bugün 20 Mayıs Dünya Arı Günü. Her dönemin en çalışkanı arılarımızın varlığına şükretmemiz için bir fırsat bugün. Onları korumamıza dair farkındalık oluşturmak için önemli bir gün.

Pandemide Bile Vazgeçmeyenlerin Günü Kutlu Olsun
20 Mayıs 2021 - 09:32


 
Çünkü onlar sadece çalışkanlıkları ile çocuklarımıza örnek olmanın ötesinde, ekosistemlerin varlığının teminatıdır. Doğadaki diğer tozlayıcı canlılarla birlikte dünyadaki gıda ürünlerinin % 75 inden fazlası ve tarım arazilerinin % 35 inin sürdürülebilir olması tozlaşmaya bağlı olarak sağlanmaktadır. Böylelikle arılar da biyolojik çeşitliliğin koruyucuları arasında önemli bir yere sahiptir.
 
Ne yazık ki insan etkisi dünyadaki tüm doğal güzellikleri tehdit ettiği gibi arıların varlığını da tehdit eder hale gelmiştir. Yanlış tarım uygulamaları, arazi kullanım dengelerinin sağlanamaması, aşırı kimyasal kullanımı, iklim değişikliği gibi nedenlerle arı popülasyonunun azalmaya başladığı bilimsel verilerle tespit edilmiştir.
 
Biyolojik çeşitliliğin korunması ve sürdürülebilir yaşamlar için arıların varlığı çok değerlidir. Kahvaltılarımızın vazgeçilmezi bal ve bağışıklık sistemimizin koruyucuları polen, propolis gibi ürünlerle hayatımızın içinde önemli role sahip, sağlığımızın gizli kahramanları arılar için hepimizin yapabileceği bir şeyler vardır.
 
Öncelikle yerel üreticilerin ürünlerini satın almak, ormanların korunmasına katkı koymak, bulunduğumuz doğal ortamlarda ve bahçelerimizde kontrolsüzce kimyasal ilaçlar kullanmamak, çiçekli bitkiler ekmek, arı suyu çeşmeleri oluşturmak hem bireysel olarak yapabileceğimiz hem de üreticilerimizin dikkat etmesi gereken bazı hususlardır.
 
Arıcılıkta devlet politikalarını oluşturmak da hükümetlere düşen en önemli görevlerdir. Biyoçeşitliliğe dair uygulamaların önemini ve arılar gibi tozlayıcı canlıların varlığına dair bilincin oluşmasını sağlamak başlıca çalışmalardan olmalıdır. Arıcılık faaliyetlerinin bilinçli ve sürdürülebilir şekilde yapılması için eğitimler verilmeli ve desteklemeler yapılmalıdır. Bilimsel olarak orman ekosistemi başta olmak üzere korunan alanlara dair çalışma ve araştırmalar yapılarak kamuoyu da bilgilendirilmelidir.
 
Bizler Veteriner Hekimler olarak, tüm hayvanlar için olduğu gibi arı sağlığı için de çalışıyoruz. Her zaman arıların varlığını korumak, gıda güvenilirliği açısından elde edilecek ürünleri de kaliteli kılmak amacıyla çalışmaya ve sektöre katkı koymaya devam edeceğiz.
Pandemiye ve insanlığın doğayı tahrip etme yeteneğine karşı yaşanabilir bir dünya için çalışmaktan vazgeçmeyen arılarımızın ve onların varlığını korumak için mücadele eden herkesin Dünya Arı Günü kutlu olsun.
 
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum