Namazgâh Hamamı hizmete açıldı

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yenilenen tarihi Namazgâh Hamamı, bölgenin ihtiyacını karşılamak ve kadın istihdamına katkı sağlamak için Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı tarafından yeniden hizmete açıldı

Namazgâh Hamamı hizmete açıldı

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yenilenen tarihi Namazgâh Hamamı, bölgenin ihtiyacını karşılamak ve kadın istihdamına katkı sağlamak için Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı tarafından yeniden hizmete açıldı

Namazgâh Hamamı hizmete açıldı
26 Ocak 2024 - 16:07

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in girişimiyle dünyanın ilk Cittaslow Metropol pilot kenti ilan edilen İzmir'in “Sakin Mahalle” projesi ile tarihi Namazgâh Hamamı yeniden doğdu. Büyükşehir Belediyesi, Pazaryeri Mahallesi'ndeki tarihi Namazgâh Hamamı’nın restorasyonunun ardından günlük faaliyetine başlayabilmesi için tadilat ve bakım işlemlerini tamamladı. 500 yıllık geçmişe sahip hamam kadın istihdamını desteklemek için Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı’na kiralandı.  Hamamın açılış törenine İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Murat Aydın, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Barış Karcı, Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı Başkanı Şengül Akçura, Urla Belediyesi eski Başkanı Sibel Uyar, dernek temsilcileri, sanatçılar, muhtarlar, meclis üyeleri ve çok sayıda yurttaş katıldı.
 
“İzmir’in kimliğini görüyoruz”
İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Murat Aydın, “İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentin dokusunu, tarihi hafızasını oluşturan her yapı, eser, kişi, fikir ve kültüre sahip çıkıyor. Biz buraya baktığımız zaman İzmir’in kimliğini görüyoruz. Büyükşehir Belediyesi yapıları restore ederken iki şeyi hedefliyor. Birincisi, hayatın içinde bulunan ve yaşayan yapılar olması. İkincisi Başkanımız Tunç Soyer’in ortaya koyduğu vizyonla olabildiğince arka sıralara hizmet eden, sosyal sonuçlar elde eden yapılar olması. Bugün açılışını yaptığımız hamamla da bu iki amaca birden hizmet edeceğiz. Burada kadınlarımız çalışacak. Onlar için de bir istihdam alanı yaratacağız. Bunun dışında bölgeye hizmet edecek. Yapı Tarihi Agora ile de bir bütünlük oluşturacak” diye konuştu. 
 
“Yeni bir model olarak bakıyoruz”
Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı Başkanı Şengül Akça ise, “Bu girişimi çok önemli görüyoruz. Vakıf olarak kadınların kalkınmadaki liderliğini güçlendirmek için çeşitli projeler yürütüyoruz. Bu kapsamda yeni alanlarda yeni iş modelleri yaratmaya çalışıyoruz. Hamam işletmek yeni iş alanı değil ama geleneksel. Yeniden canlandırmak istiyoruz. Hamam işletmeciliği esasında geçmişte de erkeklerden çok kadınların işi. Enerji ve suyun bu kadar pahalandığı bir dönemde kolektif hizmet alanlarının yaygınlaştırılması gerektiğine inanıyoruz. Buraya da yeni bir model olarak bakıyoruz. Mahalle geleneğini devam ettirerek şehrin etrafında dayanışma oluşturmak istiyoruz. İnşallah İzmirliler buna sahip çıkacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne sonsuz teşekkür ediyoruz” dedi.   
 
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin başlattığı Cittaslow projesi kapsamında, Pazaryeri Mahallesi’nde 400 mahalle sakiniyle yapılan anket ve detaylı görüşmelerle mahalledeki sorunlar belirlendi. Mahalle sakinlerinin talepleriyle Sarımsak Sokak'ta "Sakin Mekân" açıldı. İstihdam sorunu ve hanelerde banyo eksikliği belirlendi. Bölgenin düşük gelir ve istihdam seviyesi, kadınların çalışma hayatına katılamaması gibi sorunlar birleşince, iki temel sorunu birlikte çözmek için Namazgâh Hamamı'nın restore edilerek tekrar açma kararı alındı. 16. Yüzyıl sonu ya da 17. Yüzyıl başında inşa edildiği düşünülen Namazgâh Hamamı’nın restorasyonu tamamlanarak hamamın işlevinin sürdürülmesine yönelik çalışmalar yapıldı. Hamamın işletmesini Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı üstlendi. Hamam yenilenen haliyle haftanın 6 günü kadınlara hizmet verecek.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum