Mobilya ihracatında hedef ilk 5 ülke arasına girmek

Ege Mobilya Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği, Ege İhracatçı Birlikleri çatısı altında 1 milyar dolar barajını aşan 7. Birlik olma çabasında. Mobilya, kâğıt ve orman ürünleri sektörlerini bünyesinde buluşturan Ege Mobilya Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği 2022’de 940 milyon dolara çıkardığı ihracatını, 2023 yılında 1 milyar 100 milyon dolara taşımayı hedefliyor

Mobilya ihracatında hedef ilk 5 ülke arasına girmek

Ege Mobilya Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği, Ege İhracatçı Birlikleri çatısı altında 1 milyar dolar barajını aşan 7. Birlik olma çabasında. Mobilya, kâğıt ve orman ürünleri sektörlerini bünyesinde buluşturan Ege Mobilya Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği 2022’de 940 milyon dolara çıkardığı ihracatını, 2023 yılında 1 milyar 100 milyon dolara taşımayı hedefliyor

Mobilya ihracatında hedef ilk 5 ülke arasına girmek
15 Nisan 2023 - 09:41

Ege İhracatçı Birlikleri Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Fuat Gürle, 2022’de göreve geldikten sonra 1 yıllık dönemde zorluklara rağmen başarılı bir yılı geride bıraktıklarını dile getirdi. Mobilya, kâğıt ve orman ürünleri sektöründe Türkiye’nin 2022’de gerçekleştirdiği 8,4 milyar dolarlık ihracattan yüzde 11 pay aldıklarına dikkat çeken Gürle, “Temsil ettiğimiz tüm sektörlerde amacımız sadece ihracatı yukarı çekmek değil, daha katma değerli, tasarım odaklı ihracat ile birim fiyatlarımızı ve bunun etkisiyle ihracatımızı arttırmak. Dünya ihracatında ilk 8’de yer aldığımız mobilya sektöründe hedefimiz ilk 5 ve daha yukarısı” dedi.
 
Ege Bölgesi’nde mobilya, kağıt ve orman ürünleri ihracatını artırmak için yoğun etkinlik takvimi planladıklarını vurgulayan Gürle, “İlk organizasyonumuz MODEKO İzmir Mobilya Fuarı ile eşzamanlı Suudi Arabistan, Fas, İsrail alım heyetleri. Ağustos ve Ekim’de Ticaret Bakanlığımızın uzak ülke pazarları stratejisi doğrultusunda Amerika ve Güney Afrika için yurtdışı pazarlama faaliyetlerimiz olacak. Yıl sonuna doğru ‘Aegean Furniture’ adıyla yürütülen Ur-Ge Projemiz kapsamında Birleşik Arap Emirlikleri’ne mobilya heyeti sürecini yürütüyoruz. Deprem nedeniyle Mayıs’a ertelenen Modeko Uluslararası İzmir Mobilya Fuarı’na info stantla katılarak desteğimizi sürdüreceğiz. Modeko fuarını önemsiyoruz, firmalarımızın da fuara sahip çıkmasını istiyoruz” diye konuştu.
 
Ege Bölgesi’nin mobilya, kağıt ve orman ürünleri ortalama ihraç fiyatının Türkiye ortalamasının üzerinde olduğuna değinen Gürle, “Katma değerli mobilya ihracatına dikkat çektiğimiz, sektöre yeni tasarımcılar kazandırmayı hedeflediğimiz projemiz Ezber Bozan Tasarım Yarışmamızı bu yıl 3. Kez “Smart Furniture” temasıyla düzenliyoruz. Mobilya sektörünün markalaşması ve tasarım odaklı üretime yoğunlaşabilmesi için tasarımcılarla firmalarımızı ortak bir düzlemde buluşturmayı sürdüreceğiz” dedi.
 
Defne ve kekikte Türkiye’nin dünya ihtiyacını domine ettiği bilgisini veren Ali Fuat Gürle, Egeli ihracatçıların odun dışı orman ürünleri sektöründe ortalama ihraç fiyatının 3,5 katı birim fiyata ihracat yaparak odun dışı orman ürünlerine değer kattığını, 2022’de Türkiye ihracatının yüzde 55‘ine imza attıklarını ifade etti. 2022’de Avrupa Baharat Birliği’nin Genel Kurulu’na ev sahipliği yaptıklarını belirten Gürle, şunları söyledi; “40 farklı ülkeden üst düzey yöneticilerin katılımlarıyla çok önemli bir organizasyon imza attık. İhracatçılarımız, en önemli firmalarla bağlantı kurma şansı elde etti. Önümüzdeki dönemde ihracatımıza yansımasını görmeyi bekliyoruz. Odun dışı orman ürünleri sektöründe ithalatçıların taleplerine uygun üretim yapılması için çalışma grubunda projeler geliştiriyoruz. Pa ve tağşiş en büyük sorun. Üretimin doğru metotlarla yapılması, defne, adaçayı, kekik, biberiye gibi ürünlerimizin üretim alanlarının arttırılması amacıyla sürdürülebilir üretim için Tarım ve Orman Bakanlığı koordinasyonunda çalışmalar yürütüyoruz. Üyelerimizin karşılaştığı sorunları çözmek için gerekli çalışmaları yürüterek ilgili mercilere girişimlerde bulunuyor, üyelerimizin haklarını savunuyor, sorunlarını çözmeye çalışıyoruz. Aynı zamanda çiftçilerimizle el ele vererek ürünümüzün değerinde satılması için ortak çalışmalara imza atıyoruz. Önümüzdeki dönemde Odundışı orman ürünleri sektörümüz için Uluslararası alanda Türk malı algısını güçlendirmek adına, uluslararası projeler hayata geçirmeyi planlıyoruz.”
 
Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği’nin Kınık Tarıma Dayalı İhtisas Bitkisel Üretim Organize Sanayi Bölgesi’nin ortakları arasında yer aldığı bilgisini veren Başkan Gürle, “Tıbbi ve aromatik bitkilerin yetiştirilmesi ve buna bağlı sanayi gelişimini sağlayarak İzmir’in öncü hale gelmesini hedefliyoruz. Bir amacımız da proje alanındaki üretimle birlikte tohum ve fide sektöründe dışa bağımlılığı azaltmak. Bu sayede yerli tohum ve fide üretiminin arttırılması, kaliteli türlerin elde edilmesine yönelik ıslah ve Ar-Ge çalışmaları, ata tohumlarının tekrar hak ettiği yeri bulması konusunda çalışmalar da yürütülecek” tespitinde bulundu.
 
 
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum