Mezarlıklar ‘Cennet Bahçeleri’ gibi olmalı

Mermer Mezar Ustası Yetiştirme Kursları, 13. Dönem eğitimlerini tamamlayan 23 kursiyerlere sertifikaları törenle verildi.

Mezarlıklar ‘Cennet Bahçeleri’ gibi olmalı

Mermer Mezar Ustası Yetiştirme Kursları, 13. Dönem eğitimlerini tamamlayan 23 kursiyerlere sertifikaları törenle verildi.

Mezarlıklar ‘Cennet Bahçeleri’ gibi olmalı
25 Temmuz 2019 - 11:22

İzmir Mermerciler Odası - Derneği binasında düzenlenen törene İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı (İESOB) Zekeriya Mutlu, İzmir Mermerciler Odası Başkanı Tayfun Geylan, İzmir İnşaat Sanatkarlar Odası Başkanı  Bayraktar Erdem, İzmir Mermerciler Derneği Başkanı  Nuri Kuntel, Torbalı Meslek Yüksek Okulu kurucusu ve kursun mimarlarından Prof. Dr. Faruk Çalapkulu, DEÜ Torbalı Meslek Yüksekokulu Doğal Yapı Taşları Teknolojisi Öğretim Üyesi Dr. Ramazan Hacımustafaoğlu,   Oda-Dernek yöneticileri, mesleki eğitimleri  veren  Yılmaz Selvi, Mustafa Yücel, Eli Yüksek, Şakir Melendizli, İnşaat Müh. Ferdan Omaç, İzmir Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Daire Başkanlığı ve Defin İşleri Müdürlüğü, DEÜ İlahiyat Fakültesi hocaları,  Torbalı Müftülüğü, Musevi Cemaati, Hıristiyan Cemaati temsilcileri katıldı.
 
Türkiye’de ilk
Kursların 1997 yılından bu yana sürdürüldüğünü hatırlatan İzmir Mermerciler Odası Başkanı Tayfun Geylan,  ‘İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü  arasında imzalanan protokolle başlatılan kurslar  daha sonra yapılan ek protokolle, Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Daire Başkanlığı, DEÜ  Torbalı Meslek Yüksekokulu,  İzmir  Mermerciler Derneği, İzmir Mermerciler Odası, İzmir İnşaat Sanatkarları Odası’nın katkılarıyla bugüne kadar sürdürüldü. İlk günden bu yana İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’nin desteğini de alan eğitimlerimiz, Türkiye’de ve kentimizde  bu alanda yapılan ilk ve tek eğitim kursları niteliğindedir. Mesleğimizi en iyi şekilde yapmak insanlarımıza kaliteli hizmeti verebilmek adına kursları düzenliyoruz. Bu güne kadar 321 kursiyere usta eğitimi yapılarak belgeleri verilmiş ve sektöre kazandırılmıştır. 150 ustamız bugün aktif olarak çalışmaktadır. ’ dedi.
 
Kursların, üniversite sanayi işbirliği çerçevesinde yapılan örnek bir proje olduğuna değinen Geylan, ‘Kursumuzun amacı; İzmir Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde bulunan 30 ilçedeki mezarlıklarda yapılan mermer mezarların bilinçli, belgeli ve işinin ehli ustalar tarafından yapılmasının sağlanmasının yanı sıra, mezarlıkların ve hizmetin çağdaş  yapıya kavuşturulmasıdır.  Diğer taraftan, ustaların vergi dairesine, esnaf sicile, esnaf odaları ve Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Daire Başkanlığı’nda kayıtlarının yapılması da sağlanacaktır.
 
Kimlikleri sorun
Kayıt altına alınan Mermer Mezar Ustalarının kayıtları, İzmir Mermerciler Odası ve Daire Başkanlığı tarafından titizlikle takip edilmektedir. Bu ustalarımızın mezarlıklarda çalışırken yanlarında bulundurmak zorunda oldukları ve yılda 2 kez vizesinin yapıldığı kimlikleri mevcuttur. Mezar yaptıracak vatandaşlarımızın bu kayıtlı ustalara mezarlarını yaptırmaları ve işlerini yaptırırken bu kimliklerini görmek istemeleri önem arz etmektedir. Halkımıza vefat eden yakınlarının mezarlarını hazırlarken itinalı olmalarını, mezar yapımı için belgesi olan ustalarımızı tercih etmelerini öneriyoruz’ şeklinde konuştu.
 
Mezarlıklara özel proje
 
Kent mezarlıklarının adeta birer ‘Cennet Bahçesi’ gibi görünmesi gerektiğini kaydeden İESOB Başkanı Zekeriya Mutlu ise, ‘DEÜ Torbalı Meslek Yüksekokulu kurucusu Prof. Dr. Faruk Çalapkulu’na teşekkür borçluyuz. Bu kursları herkes önemsemeli. İnsanlar büyüklerine hayattayken nasıl doktor seçiyor, en iyi sağlık hizmetinin peşinde koşuyorsa; vefat eden yakınlarının mezarlarını da belge sahibi ehil ustalara yaptırmalıdırlar‘ dedi.
 
Mezarlıkların kent kültürünün bir göstergesi olduğuna dikkat çeken Mutlu, ‘Torbalı da ve Kemalpaşa  örnekleri var.  Mezarlıkları ağıt yakma yeri olarak değil yaşamımızda bize ibret olacak değerleri edindiğimiz yerler olarak görmeliyiz. Paris gibi seçkin kentlerde görülen çağdaş, düzenli ve temiz mezarlıklar uygulamalarını kentimizde de Bahçe Mezar tipi projelerle hayata geçirmeliyiz. Özel proje mezarlıklara bu pencereden bakmalıyız.
 
Belediye, Mezarlıklar Müdürlüğü, Üniversite ve Meslek Odaları işbirliğinde ‘İzmir Mezarlıkları Güzelleştirme ve Koruma Kooperatifi’ kurulmalıdır. Bu kooperatif aracılığıyla mezarlıkları, sadece kayıtlı Mermer Mezar Ustalarının çalıştığı, mesai bitiminde kapıların kapanarak istismarların önlendiği, görevlilerce 24 saat güvenliğin ve asayişin sağlandığı parklar, cennet bahçeleri haline dönüştürebiliriz. Bu yönde bir proje geliştirdik ve seçim öncesi Tunç Soyer başkanımıza sunduk. Seçimler artık bitti. Teklifimizin takipçisi olacağız. Esnaf teşkilatı olarak bizler de üzerimize düşeni yapmaya hazırız’ şeklinde konuştu.
 
Sertifika alacak kursiyerlere seslenen Mermerciler Derneği Başkanı  Nuri Kuntel de, belgeli ustaların işlerini en iyi şekilde yapmaları gerektiğini söyledi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum