Kurtuluş Savaşı'nın kahramanları kadınlar

Anadolu ve Anadolu Kadınları. Kadın kahramanlar ön planda. Bu kahramanlarmızın 100. Yıl anısına 2 defa kültür merkezinde 1 defa Açık cezaevinde oynandı

Kurtuluş Savaşı'nın kahramanları kadınlar

Anadolu ve Anadolu Kadınları. Kadın kahramanlar ön planda. Bu kahramanlarmızın 100. Yıl anısına 2 defa kültür merkezinde 1 defa Açık cezaevinde oynandı

Kurtuluş Savaşı'nın kahramanları kadınlar
29 Nisan 2019 - 16:34

İzmir’in Foça İlçesi’nde Ulusal Kurtuluş Savaşının 100.yılı anma etkinlikleri, tamamı ilçede görev yapan öğretmenler tarafından canlandırılan Anadolu Kadınları adlı oyunun muhteşem gösterisiyle başladı. 3 saate yakın süren oyunu, önemli bölümü yer yokluğundan ayakta olmak üzere yüzlerce kişi soluksuz izledi.

Reha Midilli Kültür Merkezi’nde ve Foça Açık cezaevinde sahnelenen iki bölümlü, müzikli, halk oyunlarıyla bezeli oyunu izleyenler arasında; Foça Kaymakamı Ali Çetin, Milli Eğitim Müdürü Yüksel Akar, özel olarak davet edilen Foça eski Milli Eğitim eski Müdürü Celal Yıldız, emekli milli eğitim mensupları, bazı siyasi parti ve STK temsilcileri ile vatandaşlar  yer aldı.

Nene Hatun’un Erzurum Destanı ile başlayan, Nezahat Onbaşı, Kara Fatma, Tayyar Rahmiye, Şerife Bacı, Gördesli Makbule, Binbaşı Ayşe, Emir Ayşe, Halide Onbaşı, Halime Çavuş,  Kılavuz Hatice, Satı Kadın, Süreyya Sülün ve Hafız Selman İzbeli ile süren oyun dramatik sahneler ve ağıtlarla duygulandırdı. Zor şartlarda da olsa hayata umutla bakan Anadolu insanının esprileriyle güldürdü. Bazı bölümlerde Anadolu Kadınının karakteri Amazonların silahlı dansları ve diğer uygarlıkların savaşçı kadınlarının tavırlarıyla tasvir edildi. Kurtuluş Savaşına birlikte omuz veren kadın ve erkeklerin birlikte oynadığı zeybekler coşkuyu tavana çıkardı.  Gösteri; izleyicilerinde katılımıyla büyük koro halinde söylenen İzmir Marşı, bu sırada oyuncuların ekrana düşürülen Atatürk fotoğrafı ve onun “Dünyada hiç bir  milletin kadını, milletini kurtuluşa ve zafere götürmekte, Anadolu kadınından daha fazla çalıştım diyemez” sözlerini içeren yazıyı göstermesiyle tamamlandı. Oyun bitmesine rağmen izleyiciler dakikalarca salondan ayrılmadı ve oyuncuları tezhüratlarla, ayakta alkışlamaya devam etti. Foça Kaymakamı ve protokol sahneye çıkarak oyuncuları ve emek verenleri tek tek kutladı, çiçek vererek teşekkür etti.

Foça Milli Eğitim Müdürlüğü’nün projesi olan Anadolu Kadınları adlı tiyatro oyununda Foça Halk Eğitim Merkezi Tiyatro kurslarına devam eden ve tamamı ilçede görev yapan aralarında şube müdürleri, öğretmenler, öğrenciler ve hizmetlilerin bulunduğu 25 kişi rol aldı.  Oyunu öğretmen Ümit Görgülü eşi Duygu Çokgezer’in “Anadolu kadınları” adlı fotoğraf sergisinden esinlenerek yazdı ve yönetti. Kareografileri yapan öğretmen Feridun Sertkaya halk dansları ve önemli karakterleri oynayanlar arasında yer aldı.

Foça Milli Eğitim Müdürü Yüksel Akar Kurtuluş Savaşı’nda yer alan kadınlarımızın kahramanlıklarını, fedakarlıklarını muhteşem bir gösterimle hatırladıklarını, Foça Milli eğitim camiasının ortak çabasıyla ortaya konan eserin gönüllerin pasını silerken çocuklar ve gençlere ders niteliğinde olduğunu söyledi. Akar; “Tüm arkadaşlarımı kutluyorum. Gördüğümüz bu büyük ilgi ve talep nedeniyle oyunu 27 Mart 2019 Çarşamba günü tekrar sahneleyeceğiz. Gösterim için davetler aldık. Askeri birlikler, Foça Açık cezaevi ve çevre belediyelerin davetlerini bir program dahilinde değerlendireceğiz. Çocuğunun battaniyesiyle ıslanmasın diye mermiyi örten, öküzü ölünce yerine kendini koşan, harp meydanlarında savaşan, yılgın, yorgun, bezgin, umudunu kaybetmiş birlikleri cesaretleri ve söylevleriyle zafere döndüren kadınlarımızın hakkı asla ödenmez” dedi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum