Kurs arkadaşları patronları oldu

İzmir Büyükşehir Belediyesi Meslek Fabrikası’ndan eğitim alan kursiyerler birlikte iş kuruyor. İzmir Bölge İdari Mahkemesi içerisinde yer alan “Coffe Un Art Bakery” markasıyla kendi işini kuran Erdoğan Güç, kursta kurduğu arkadaşlıkları istihdama dönüştürdü

Kurs arkadaşları patronları oldu

İzmir Büyükşehir Belediyesi Meslek Fabrikası’ndan eğitim alan kursiyerler birlikte iş kuruyor. İzmir Bölge İdari Mahkemesi içerisinde yer alan “Coffe Un Art Bakery” markasıyla kendi işini kuran Erdoğan Güç, kursta kurduğu arkadaşlıkları istihdama dönüştürdü

Kurs arkadaşları patronları oldu
08 Ocak 2024 - 12:19

Nitelikli işgücünü artırmak ve kalifiye eleman yetiştirmek için çalışan İzmir Büyükşehir Belediyesi Meslek Fabrikası, İzmirlilerin iş hayallerini gerçeğe dönüştürmeye devam ediyor. Meslek Fabrikası, mezun ettiği kursiyerleri adeta sektörün yıldızı haline getiriyor. Alanında profesyonel eğitmenlerle sektörde emin adımlarla yükselen kursiyerlerin bir kısmı kendi işinin patronu oluyor, ardından da kurs arkadaşlarını istihdam ediyor. Tıpkı “Coffe Un Art Bakery” markasının kuruluş hikayesi gibi.
 
İzmir Bölge İdari Mahkemesi içindeki “Coffe Un Art Bakery”, kendi markasını yaratan kursiyerlerin başarısını ortaya koyuyor. Kendi ürettikleri ürünleri hünerleriyle birleştiren kursiyerler, herkese örnek olacak arkadaşlık hikayesiyle de adından söz ettirmeyi başarıyor.
 
Bu işin eğitimini almasaydım doğru sonuca ulaşamazdım
6,5 yıl önce İstanbul’dan İzmir’e taşınan 50 yaşındaki Erdoğan Güç, kendi iş yerini kurma serüvenini şöyle anlattı: “Özel sektörde çalıştım.  Hep hamur işlerine ilgim vardı ve iş yeri açmak istiyordum.  İşin mutfağında olmak istedim. Arkadaşımdan Meslek Fabrikası’ndaki ücretsiz kursları öğrendim. Çok şey kattı bana Meslek Fabrikası. Özel sektörde unlu mamullerle ilgileniyordum. Edindiğim tecrübeyle buradaki kazanımlarımı birleştirdim. Pastacılık kursu aldım ve ekmek ürettim. Bir şeyler hala eksikti. Barista kursu da almak istedim. Hayalim kafe açmaktı. Kahve içiyordum ama burada kahvenin kültür olduğunu ve ucu bucağı olmayan bir alan olduğunu keşfettim. İzmir Bölge Adliyesi’nin içinde kafe açtık. Kuru pasta, tatlı, ekmek üretiyoruz. Eğitimini almasaydım doğru sonuca ulaşamazdım.”
 
Güvendiğim insanlarla yola devam ettim
Özel kursları neden tercih etmediğini de anlatan Erdoğan Güç, “Belediye bünyesinde olduğu için Meslek Fabrikası güven veriyor. Özel kursların bir iki tanesine katıldım ama yeterli değildi. Kursların ücretsiz ve doğru verilmesi benim şansımı artırdı. İşin ehli kişilerden aldığımız kurslarla sektöre bir sıfır önde başladık ve hocalarımız desteklerini esirgemedi. Hocalarımın profesyonelliğini kullandım. Kursiyer arkadaşlarımla çalışmayı tercih etmemin sebebi işin mutfağından geldiğini biliyorum ve kursta edinilen tecrübenin farkındayım. Kaç ay birlikte emek verdik, arkadaşlıklarımız iş arkadaşlığına dönüştü. Ben güvendiğim insanlarla yola devam ettim. Gayet mutluyuz, gayet keyifliyiz. Meslek Fabrikası’ndaki kurslara özellikle kadınlar katılmalı. İlla iş yeri açmaya gerek yok, evde yapılan işler de gelir kapısı açıyor. Ürün üzerinden hareket ederek ev bütçesine katkı sağlayabilirler. O yüzden özellikle kadınların kendilerine bir ürün türü seçip o alanda ilerlemesi gerek” diye konuştu.
 
Ortada bir şey yokken bir anda meslek sahibi olup çıkıyorsunuz
40 yaşında oğlu olan Banu Kuşak “Coffe Un Art Bakery”de barista olarak çalışıyor. Patronuyla aynı kursta eğitim gördüklerini, kurs arkadaşlıklarının iş arkadaşlığına dönüştüğünü ifade eden Kuşak, “Muhasebe ve yönetici asistanlığı yaptım. Çocuğum doğunca iş hayatına ara verdim. Maceram evde çocuğuma pasta yaparak başladı. Geliştirmek istedim ve kursa gitmeye karar verdim. İnternette gezerken gördüm başvurdum. Patronumuz Erdoğan Bey ile birlikte kurs aldık.  İlk önce pastacı çırağı, yaş pasta kursu, son olarak da pasta kahve birbirine bağlı olduğu için hep birlikte barista kursuna geçtik. Çok iyi eğitmenlerle çalıştık. Erdoğan Bey’in iş yeri açma hayali vardı ve birlikte çalışıyoruz. Kursa başlarken en fazla evde pasta yapar satarım düşüncem vardı. Kahve bana daha keyifli geldi ve şimdi kahveler benden soruluyor. İsteyen herkes başarabilir, çünkü her şey en ince ayrıntıya kadar detaylı aktarılıyor. Ortada bir şey yokken bir anda meslek sahibi olup çıkıyorsunuz” dedi.
 
Meslek Fabrikası olmasaydı istediğim mesleğin bir parçası olamazdım
Farklı sektörlerde çalıştığını ama insanın kendini bulabilmesinin zaman aldığını belirten 37 yaşındaki Tuğba Sezgin, “30 yaşından sonra bu sektöre ilgim olduğunu fark ettim. Daha önce özel kurslarda eğitim almıştım. Meslek Fabrikası’nın istihdam sağlaması beni cezbetti ve bilmediğim, eksik kaldığım konuları kapatmak için pastacılık çırağı kursuna başvurdum. Bu kurstan sonra imalatlarda çalıştım. Bu sektör sürekli gelişiyor, durduğunuz yerde duramıyorsunuz. Yeni kurabiye çıkıyor, yeni krema çıkıyor, kendinizi geliştirmeniz gerekiyor.  Meslek Fabrikası eğitmenlerinden Tülin Hanım bizi bir araya getirdi. Kahve yapan, ekmek yapan, pasta yapanları bir araya topladı. Hala ihtiyaç duyduğumda hocalarımı arayabiliyorum. Birçok reçeteye para vermiş biri olarak burada birbirimizle paylaşabiliyoruz. Herkesin her şeye erişebiliyor olması çok keyifli. Hedeflerimden biri el becerisi olan kişilerle bir araya gelip iş kurmaktı. Erdoğan Bey benden önce davrandı, bizi bir çatı altında topladı. Butik çalışıyor olmamız bizi bir numara yapıyor. Reyona pasta koymuyoruz, kişiye özel. Herkes pastalarını alıp gidiyor. Meslek Fabrikası olmasaydı, bu dostlukları edinip istediğim mesleğin parçası olamazdım” diye konuştu.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum