“Hedef 500 milyon dolar”

Avrupa iş dünyasının kalbi, uluslararası iş insanlarının buluşmasına ev sahipliği yapan Kosova'da attı. 6 ülkeden yaklaşık 600 iş insanının katıldığı 2018 Business Forum Prizren Fuar ve Konferansı'na, Uluslararası Balkan ve Türk İş Dünyası Derneği (BATÜDER) damgasını vurdu.

“Hedef 500 milyon dolar”

Avrupa iş dünyasının kalbi, uluslararası iş insanlarının buluşmasına ev sahipliği yapan Kosova'da attı. 6 ülkeden yaklaşık 600 iş insanının katıldığı 2018 Business Forum Prizren Fuar ve Konferansı'na, Uluslararası Balkan ve Türk İş Dünyası Derneği (BATÜDER) damgasını vurdu.

“Hedef 500 milyon dolar”
27 Kasım 2018 - 10:00

BATÜDER Başkanı Akın Kazançoğlu, iki ülke arasındaki dış ticaretin 350 milyon doları aştığını, hedefin ise yakın gelecekte 500 milyon dolar olması gerektiğini söyledi.
 
BATÜDER, Kosova’da düzenlenen Business Forum Prizren’e (Prizren İş Formu) beşinci kez katıldı. Türkiye, Kosova, Arnavutluk, Karadağ, Makedonya ve Bulgaristan’dan bakan, milletvekili, iş dünyası temsilcileri ve ticaret odaları heyetlerinin katıldığı Business Forum Prizren’in açılışında konuşan BATÜDER Başkanı Akın Kazançoğlu, 10 yıldır Kosova ile Türkiye arasında ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi için yoğun çaba sarf ettiklerini söyledi. Kazançoğlu, Balkan ülkelerinin tamamında İzmir Ticaret Odası'nın, Kardeş Odası mevcut iken 2011 yılında İzmir Ticaret Odası ile Kosova Ekonomi Odası arasında “Kardeş Oda” anlaşması imzalayarak bağların güçlendirilmesi için önemli bir köprü kurduklarını belirterek, “İki ülke arasında dış ticaret hacmi 350 milyon doları aştı. Hedef önümüzdeki yıllarda bu hacmin 500 milyon doları aşması için çalışmak” dedi.
 
“DIŞ TİCARET 50 MİLYAR DOLARA ULAŞACAK”
BATÜDER üyelerinin başta Kosova olmak üzere tüm Balkan ülkelerini tanıması ve ticaret yapması için Prizren’de düzenlenen Business Forum’un önemli bir basamak olduğuna da dikkat çeken Kazançoğlu “Tüm Balkan ülkelerinin toplamı ile Türkiye arasında dış ticaret hacminin 50 Milyar dolara ulaşması hedefleniyor. Tüm bunların ışığında hızla gelişen Kosova'nın Avrupa Birliği'ne giriş sürecinde aldığı hızlı yolu da Türk iş dünyasının dikkatine sunuyorum. Kosova, Avrupa Birliği'ne girdiği anda buraya gelmek dahi belli şartlara bağlı olacak. O yüzden yatırım için cazip bir ülke” çağrısı yaptı. Kazançoğlu, Business Forum Prizren’in düzenlenmesinde başta Kosova Meclis Başkan Danışmanı Levent Buş ve Forum Başkanı Daver Krasniqi ile destek verenlere teşekkür etti.
 
5’te 5 TEŞEKKÜRÜ
Business Forum Prizren organizasyon heyeti tarafından BATÜDER Başkanı Akın Kazançoğlu, 5 yıldır düzenlenen foruma 5 kez katılması nedeniyle “onursal üye” ilan edilirken açılışta da plaket takdimi edildi. BATÜDER heyeti, ayrıca Türkiye Prizren Başkonsolosu Eylem Altunya, Kosova Kalkınma Bakanı Rasim Demiri, Kosova Ekonomi Bakan Yardımcısı Hamza Balje, Kosova Diaspora Bakanlığı Müsteşarı Shani Hamitağa başta olmak üzere birçok üst düzey ziyaretler de gerçekleştirdi. Karadağ İnsan Hakları Bakanı Mehmet Zenka, Kabine Yetkilisi Sanja Zugic, Makedonya Üsküp Ticaret Odası Başkanı Nebi Hoxa, Arnavutluk Tiran Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Nikolin Jaka başta olmak üzere çok sayıda yönetici ve iş insanları ile ikili görüşmelerde bulundu.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum