GÜSOD stadyumlarda özel eğitimli güvenlikçi istiyor

Güvenlik Servisleri Organizasyon Derneği Başkanı Murat Kösereisoğlu, spor karşılaşmalarında yaşanan şiddet olaylarının önlenmesi için stadyumlarda özel eğitimli, tam zamanlı güvenlik görevlileri istihdam edilmesi gerektiğini söyledi.

GÜSOD stadyumlarda özel eğitimli güvenlikçi istiyor

Güvenlik Servisleri Organizasyon Derneği Başkanı Murat Kösereisoğlu, spor karşılaşmalarında yaşanan şiddet olaylarının önlenmesi için stadyumlarda özel eğitimli, tam zamanlı güvenlik görevlileri istihdam edilmesi gerektiğini söyledi.

GÜSOD stadyumlarda özel eğitimli güvenlikçi istiyor
01 Aralık 2022 - 14:55

Türkiye’de çoğunluğu futbol stadyumlarında olmak üzere spor karşılaşmalarında yaşanan şiddet olaylarının önlenmesi için görüşlerini açıklayan Güvenlik Servisleri Organizasyon Derneği, profesyonel bakış açısına ihtiyaç olduğunu vurguladı. Dernek Başkanı Murat Kösereisoğlu “Fanatik taraftarların kontrol edilmesi, stadyumların teknolojik alt yapılarının güçlendirilmesi, suça meyilli taraftarı ayırt edebilen, cezalıları stada sokmayan teknolojilerin kullanılması, biletleme, arama gibi sistemlerin gözden geçirilmesi gerekiyor. Yetkili kurumlar tarafından güvenliğe yeterli kaynak ayrılmıyor. Yetkili kurumların stadyum gelirlerinden elde ettiği payın bir bölümü güvenlik hizmetlerine aktarmalı. Stadyumlarda görev yapan güvenlik görevlileri, çok düşük ücretlerle ‘geçici’ çalışıyor. Spor alanında özel eğitimler alarak uzman özel güvenlik görevlilerinin stadyumlarda tam zamanlı istihdam edilmesi gerekiyor. Daimi iş güvencesi sağlanmış özel güvenlik görevlileri, her maçta görev yapabilecek” dedi.
 
GÜSOD Başkanı Kösereisoğlu, spor güvenliğinde sorun teşkil eden bazı durumları şu şekilde sıraladı; “Spor güvenliği ihalelerinde fiyat düşüklüğünün aranması, özel güvenlik görevlisinin görev alacağı sektöre yönelik uzmanlık eğitimlerinin yaygın olmaması, eğitimlerin ihalelerde aranan kriter olmaması, düşük ücretle alınan hizmetin paralelinde özel güvenlik görevlilerinin mesleki yeterliliğinin üst düzeyde olmaması, ücret yapısı, ihalelerde ucuzluk beklentisi, çalışan kişilerin bu işi ‘meslek’ olarak görmelerini engellemesi ve bu durumun sık personel sirkülasyonuna neden olması, maç organizasyonlarının ‘spot iş’ olarak görülmesi nedeniyle haftada belli bir saat için sabit kadro istihdam edilememesi, yüksek sirkülasyonun, özel güvenlik görevlilerine verilecek eğitimi ekonomik olarak verimli kılmaması, kulüplerin parasal sorunları nedeniyle çok düşük ücretlerle hizmet almak istemeleri, düşük ücretli hizmete rağmen ödemeleri geç yapmaları, özel güvenlik firmalarının kalitesiz iş sonucunu tahmin etmelerine rağmen, kısa vadeli, günü kurtarma düşüncesiyle, sürdürülebilirliği olmayan finansal planlamalar yapmaları, sektörün gelişimine yönelik, örnek özel güvenlik dinamiklerinin ülkemizde uygulanmıyor olması, know-how transferinin eksik olması.”
 
Sorunların, sektör paydaşları tarafından tartışılması ve kamu ihale kanunundaki eksiklerin giderilmesi, sözleşme sürelerinin uzatılması, özel güvenlik görevlisi haklarının iyileştirilmesi, iş güvencesi gibi birçok değişik alanda iyileştirme çalışmalarının acil olarak başlatılması gerektiğini beliren Kösereisoğlu, konuşmasına şöyle devam etti: “Bu tür konular, uzmanlık alanları dahilinde değerlendirilmeli. Ayrıca olaylara kaynaklık eden sorunların devlet tarafından üstlenilmesi yerine, sektörün tüm paydaşları konunun nedenlerini analiz etmeli, gerekli düzenlemeyi yapmalı ve altyapıyı oluşturmalıdır. Ülkemizde sporda şiddet ağırlıklı olarak futbolda ve büyük oranda İstanbul’da gerçekleşiyor. Fanatik taraftarların kontrol edilmesi, stadyumların teknolojik yatırımlarla hem izlenebilmesi hem suça meyilli bireyleri ayırt edebilmesi hem de cezalı olanları stadyuma sokmayan teknolojilerin kullanılması ve tüm bunların dışında biletleme, arama gibi sistemlerin de tekrar gözden geçirilmesi gerekiyor.”
 
GÜSOD Başkanı Kösereisoğlu, stadyumlarda yaşanabilecek olumsuz olayların önüne geçilebilmesi için, “Yetkili kurumlar tarafından güvenlik için daha fazla kaynak aktarılması gerekiyor. Futbol stadyumu güvenliği ihalelerinin bağımsız olarak gerçekleştirilmesi ve bu ihalelerden elde edilen gelirin bir bölümünün güvenlik hizmetlerine aktarılması da faydalı olacaktır. Futbol/spor güvenliği alanında özel eğitimler alarak uzmanlaşacak ve deneyimli olacak özel güvenlik görevlilerinin stadyumlarda tam zamanlı istihdam edilmesi, daimî iş güvencesi sağlanması açısından da önemli. Böylece özel güvenlik görevlileri, maç ayrımı olmadan her maçta görev alabilecektir” dedi.
 
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum