Esnafın EYT Yasası ve SGK’dan beklentileri var

İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB), meclise getirilecek EYT yasası ile sosyal güvenlik alanında esnafın beklentileri ve çözüm önerilerini içeren rapor hazırladı. İESOB, yasa meclise inmeden Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, hükümet yetkililerine ve İzmir milletvekillerine çalışmasını iletecek.

Esnafın EYT Yasası ve SGK’dan beklentileri var

İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB), meclise getirilecek EYT yasası ile sosyal güvenlik alanında esnafın beklentileri ve çözüm önerilerini içeren rapor hazırladı. İESOB, yasa meclise inmeden Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, hükümet yetkililerine ve İzmir milletvekillerine çalışmasını iletecek.

Esnafın EYT Yasası ve SGK’dan beklentileri var
12 Ocak 2023 - 16:50

EYT Yasası ve sosyal güvenlik alanında, esnaf sanatkarların mağdur olmaması için rapor hazırlayan İzmir Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği, çalışmasını Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, hükümet yetkililerine ve İzmir milletvekillerine iletecek. Raporda, 5 bin günü olan vatandaş EYT’ten yararlanırken esnaftan 9 bin gün istenmesinin yarattığı haksızlığa değinilirken, prim borcu bulunan esnafa, borçlu günün tamamı yerine sadece ihtiyacı olduğu kadar gün satın alma hakkının tanınması da talep ediliyor.

Raporda, 2008’den önce oda, sicil ve vergi kaydı olduğu halde Bağ-Kur kaydı bulunmayan esnafa bu sürelerden faydalanma  imkanının tanınması, 9 bin günü tamamladığı halde yaş nedeniyle emekli olamayanların SGK yerine sadece sağlık sigortası primi ödemesi gibi öneriler yer alıyor. Askerlik borçlanmasında sigorta giriş tarihinin dikkate alınmaması örnek gösterilerek, sigorta girişinden önce doğum yapan kadınlara doğum borçlanma hakkının verilmesi isteniyor.
 
Emeklilik gün sayısı adil olmalı
Emeklilikte Bağ-Kur’luyla diğer sosyal güvenlik kurumları arasında adaletsizlik olduğunu vurgulayan İESOB Başkanı Zekeriya Mutlu, “Üç kurum arasında norm birliği sağlanarak aynı çatıda toplanması planlandığı halde, esnaf aleyhine adaletsizlik yaşanıyor. Diğer kurum sigortalıları 7200 işgünü ile emekli olurken, Bağ-Kur’lu 9 bin işgünü ile emekli oluyor. Adaletsizlik giderilmeli. Esnaf sanatkar EYT yasasından yararlanamıyor. 1999 öncesi sigortalı olup gün şartı sağlayanlar EYT’den faydalanacak. SSK'lılar 7 bin 200 iş gününde emekli olduğu için 5 bin gün sigortalı olan vatandaş ve aynı şekilde kadınlar düzenleme ile emekli olabilirken, esnafın emekliliği için 9 bin gün lazım. Bu çerçevede aynı haktan üyelerimizin de yararlanması gerektiğini düşünüyoruz” diye konuştu.
 
Kısmi ihya imkanı
Mutlu, “Ekonomik sıkıntı nedeniyle üyelerimizin ödeyemedikleri prim borçları askıya alınıyor, hizmet süresi olarak dikkate alınmıyor. Geri kazanmak için, toplu satın almak gerekiyor. Toplu borçlanma güncel asgari ücretten hesaplanıyor. Ödenmesi imkansız rakamlar çıkıyor. Bankalar bile bu limitle kredi vermiyor. Askıya alınmış günlerimizden yararlanamıyoruz. Esnafa ihtiyacı kadar gün satın alma imkan tanınmalı. 2008’den önce oda, sicil, vergi kaydı olup Bağ-Kur kaydı olmayan esnaf sanatkara, bu sürelerinden faydalanma imkanı tanınmalı. 2000 ve 2008 yıllarında bu süreler için borçlanma hakkı tanındı, ancak ekonomik koşullar nedeniyle üyelerimiz arasında fırsatı kaçırıp mağduriyet yaşayanlar var. Talebimiz, zamanında Bağ-Kur tescilini yaptıramayan esnafımıza bir şans daha verilmesidir” dedi.
 
Sadece sağlık primi ödenmeli
Emeklilik için gereken 9 bin günü tamamlayan ama yaşı bekleyen esnafın durumuna da dikkat çeken Başkan Mutlu sözlerini şöyle sürdürdü:  “Asgari ücret artınca, üyelerimizin ödediği Bağ-Kur aylık primi 3.452,76 TL’ye yükselmiştir. Gününü tamamlayan ama yaşı bekleyenler, vergi kaydının devam etmesi nedeniyle Bağ-Kur kaydını kapatamamakta, bu yük de esnafa ağır gelmektedir.  Bu durumdaki üyelerimiz sadece iş kazası, meslek hastalığı ve genel sağlık sigortası primi ödemelidirler. Öte yandan, askerlik borçlanmasında sigorta giriş tarihi dikkate alınmazken, sigorta girişinden önce doğum yapan kadınlara doğum borçlanma hakkı tanınmaması da doğru değildir.Yurt dışında yaşayan kadınlarımıza  bile sadece ikamet şartı ile borçlanma hakkı tanınmaktadır. Türkiye’de yaşayan kadın esnafımız da bu haktan mahrum bırakılmamalıdır.”
 
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum