DEUOSLAB Sosyal Bilimcilerin Türkiye'deki Merkezi Olacak

Araştırma ve eğitim faaliyetlerinde daima mükemmeli hedefleyen Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), sosyal bilimler alanında yetkin bireyler yetiştirmek, toplumsal sorunlara çözüm aramak ve aynı zamanda nitelikli araştırma potansiyelini artırmak amacıyla ‘Sosyal Bilimler Araştırma ve Veri Laboratuvarı’nı (DEUSOSLAB) kurdu.

DEUOSLAB Sosyal Bilimcilerin Türkiye'deki Merkezi Olacak

Araştırma ve eğitim faaliyetlerinde daima mükemmeli hedefleyen Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), sosyal bilimler alanında yetkin bireyler yetiştirmek, toplumsal sorunlara çözüm aramak ve aynı zamanda nitelikli araştırma potansiyelini artırmak amacıyla ‘Sosyal Bilimler Araştırma ve Veri Laboratuvarı’nı (DEUSOSLAB) kurdu.

DEUOSLAB Sosyal Bilimcilerin Türkiye'deki Merkezi Olacak
08 Aralık 2023 - 10:36

 Laboratuvarın öğrencilere, araştırmacılara ve sosyal bilimler alanında detaylı bilgi sahibi olmak isteyen bireyler için önemli bir ekosistem olacağını belirten DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, “Bilim Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi bünyesindeki Sosyal Bilimler Araştırma ve Veri Laboratuvarımız, rasyonel politikaların geliştirilmesine katkıda bulunarak ulusal kalkınma hedeflerimizin gerçekleşmesine hizmet edecektir” dedi.
 
Sosyal bilimler alanında etkili ve öngörülebilir politikalar geliştirmek; öğrenci, akademisyen ve araştırmacılara teknik altyapı imkanları ile geniş bir arşiv sunmak amacıyla, Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü çatısı altında Sosyal Bilimler Araştırma ve Veri Laboratuvarı kuruldu. Düzenlenen törene DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, DEÜ Üst Yönetimi, akademisyenler, öğrenciler ve araştırmacılar katıldılar. DEUSOSLAB’ın Türkiye çapında, sosyal bilimler alanındaki araştırmacılara fiziki ve teknolojik altyapı olanağı sunacağını kaydeden DEÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Asuman Altay, projenin hayata geçirilmesinde DEÜ Rektörü Nükhet Hotar başta olmak üzere, Üniversitedeki birçok akademisyenin önemli destekler verdiğini söyledi. Prof. Dr. Asuman Altay, “Sosyal sorunlarla ilgili verilerin analiz edilmesi, değerlendirilmesi, proje geliştiricilere akademik ve teknik destek verilmesi noktasında laboratuvarımız Türkiye’de etkin bir konumda olacaktır. Sosyal bilimlere bağlı 9 fakültemizde, birbirinden değerli akademisyenlerimizin özgün proje ve çalışmalarını bu daha verimli şekilde hazırlamalarını umuyoruz” dedi. 
 
ÇÖZÜM MERKEZİ OLACAK
Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, sosyal bilimler alanında yetkin bireylerin yetiştirilmesinde önemli çalışmalar yaptıklarını belirterek, DEUSOSLAB’ın bilgi ve bilimin ışığında geleceği şekillendirecek bir platform olarak hizmet vereceğini söyledi. Rektör Hotar, “Multidisipliner bir yaklaşımla tasarlanan bu laboratuvarda ekonomi, siyaset bilimi, psikoloji, sosyoloji ve daha birçok sosyal bilim dalında uzmanlaşmış akademisyenlerimiz ve araştırmacılarımız bir araya gelerek, disiplinler arası çalışmalar yapabilecekler. Bu iş birliği, kuşkusuz, bilimsel araştırmalarımızın kapsamını genişletecek ve daha kapsamlı sonuçlar elde etmemizi sağlayacaktır. Bu çerçevede birimimiz, Üniversitemizdeki akademik araştırmalara da destek olacak; yenilikçi çözümlerin üretildiği kamu-özel sektör iş birliklerinin gerçekleştirildiği bir 'veri merkezi' işlevi görecektir” şeklinde konuştu.
 
İNSAN VE TOPLUM MERKEZLİ
Laboratuvarın, güçlü bir altyapı ve nitelikli insan kaynağı ile desteklenmesinin hayati öneme sahip olduğunu vurgulayan Rektör Hotar, “Böyle bir yapı uzun vadede daha üretken, bilgiyi daha geniş bir şekilde paylaşan, güçlü ve refah düzeyi yüksek bir Türkiye’nin inşasına katkı koyacaktır. İnsanı ve toplumu ilgilendiren her şey sosyal bilimlerin konusudur. Dolayısıyla topluma dokunan tüm konuların araştırılması, incelenmesi ve fikirler üretilmesi konusunda sizlere büyük işler düşüyor.Bu nedenle Araştırma Üniversitesi vizyonuyla araştırmacılarımızdan, öğrencilerimizden ve akademisyenlerimizden beklentimiz yüksektir” diye konuştu.
 
TÜRKİYE VİZYONUNA DESTEK
Sosyal bilimlerin güncel bilimsel araştırma yöntemleriyle toplumsal düzeyde önemli bir etki yaratacağını kaydeden DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, “Muhterem Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın işaret ettiği ‘Türkiye Yüzyılı’ vizyonu çerçevesinde, ülkemizin sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin gerçekleştirilmesi için ihtiyaç duyduğumuz en önemli unsurlardan biri, öngörülebilir ve etkili kamu politikalarının oluşturulmasıdır. Bu hedefe ulaşmanın anahtarı ise kapsamlı ve derinlemesine araştırmaların yapılmasından geçmektedir. Bu amaca sadece bilimsel, etik ve yöntemsel olarak sağlam temellere dayanan doğru analizler ve çalışmalar ile ulaşabiliriz” ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ve laboratuvarın kurulmasında emeği geçenlere teşekkür belgelerinin verilmesinin ardından kurdele kesimi ile DEUSOSLAB’ın açılışı gerçekleştirildi.
 
 
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum