Buca Cezaevi Alanı Koordinasyonu planları mahkemeye taşıdı

Buca Cezaevi Alanı Koordinasyonu, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından imara açılan eski Buca Cezaevi alanıyla ilgili planlar için dava açtı. İzmir 4. İdare Mahkemesinin 2022/2696 Esasına kayden açılan dava ve gerekçeleri cezaevi alanında düzenlenen toplantıda koordinasyon adına TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Aykut Akdemir okudu.

Buca Cezaevi Alanı Koordinasyonu planları mahkemeye taşıdı

Buca Cezaevi Alanı Koordinasyonu, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından imara açılan eski Buca Cezaevi alanıyla ilgili planlar için dava açtı. İzmir 4. İdare Mahkemesinin 2022/2696 Esasına kayden açılan dava ve gerekçeleri cezaevi alanında düzenlenen toplantıda koordinasyon adına TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Aykut Akdemir okudu.

Buca Cezaevi Alanı Koordinasyonu planları mahkemeye taşıdı
04 Ocak 2023 - 16:07

İzmir Buca’da 1959 yılından beri, resmi adıyla İzmir Kapalı ve Açık Ceza İnfaz Kurumu olarak bilinen İzmir Buca Cezaevi alanı, geçen yıl binaların yıkılmasından sonra, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yeniden yapılaşmaya açıldı. Alanla ilgili imar planlarına ilişkin karar, kent gündeminin en önemli başlıklarından biri oldu.
 
TMMOB Mimarlar Odası İzmir Şubesi, TMMOB Peyzaj Mimarları Odası İzmir Şubesi, TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi, İzmir Barosu, İzmir Tabip Odası, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden oluşan Buca Cezaevi Koordinasyonu, buranın İzmir ve Buca’nın nefes alacak yeni alanı olarak kamusal bir yeşil alan olması talebini ve alana dair yapılan plan kararlarına itiraz dilekçelerini Çevre Şehircilik Bakanlığına iletmişti. Bakanlığın planlara ilişkin değişiklik yapmaması üzerine koordinasyon, dava açtı.
 
Buca Cezaevi Alanı Koordinasyonu, alanda bir basın açıklaması yaptı. Koordinasyon adına açıklamayı okuyan TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Aykut Aydemir, İzmir’in yeşil alan ihtiyacını yok sayan, Buca kent merkezine, ulaşım gibi, alt yapı gibi daha pek çok sorun getirecek, bölgeyi kilitleyecek şekilde kamusal alan kullanımını yok sayarak ticaret ve konut alanı olarak ayıran, yapılaşma oranını arttıran plan kararlarına karşı kente sahip çıkan kurum/kuruluşlar yani Buca Cezaevi Alanı Koordinasyonu olarak bulunduklarını belirtti.
 
Aydemir, “ Bakanlık tarafından yıkılan Buca Cezaevi alanını yeniden yapılaşmaya açan imar planlarına, şehircilik ilkeleri, planlama esasları ve kamu yararına aykırı olduğu gerekçeleri ile yürütmenin durdurulması ve iptali talebiyle TMMOB Mimarlar Odası İzmir Şubesi, TMMOB Peyzaj Mimarları Odası İzmir Şubesi, TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi, İzmir Barosu, İzmir Tabip Odası, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından İzmir 4. İdare Mahkemesinin 2022/2696 Esasına kayden dava açılmıştır” dedi.
 
“Buca Cezaevi Koordinasyonu olarak bir kez daha tekrarlıyoruz” diyen Aydemir, “2019 yılı sayımına göre 510.695 kişi olan nüfusu ile İzmir İlinin en büyük ilçelerinden biri olan Buca İlçesinde yaklaşık 80000 m²’lik bir alanı kapsayan cezaevi alanının boşaltılması fırsatı gerek İlimiz gerekse ilçe için büyük bir avantaja dönüştürülmesi ve kamusal alan kullanımının devam ettirilmesi gerekirken, bu alanın yaklaşık %70’lik kısmının H:25.80 metre yükseklikle konut+ ticaret olarak planlandığı tespit edilmiştir. Bölgenin mevcut durumu göz önüne alındığında, bu kararın yapısal yoğunluğu artıracağı ve bunun kent sağlığı açısından büyük bir risk oluşturacağı kaçınılmaz bir gerçektir. İlçedeki yapı yoğunluğu ve bunun getirdiği nüfus yoğunluğu ile birlikte düşünüldüğünde, bu alanın ne olması gerektiği ile ilgili tasarrufun ne olacağı aslında çok net ortadadır. İzmir’in, Buca’nın yeni bir yapılaşmaya, yeni ticaret alanına ihtiyacı yoktur. Mevcut yapı yoğunluğu dikkate alındığında bu alanın kamusal bir kullanım dışında planlanmasının bilimsel ve teknik açıdan kabul edilebilir hiçbir gerekçesi bulunmamaktadır. Bu alanın konut ve ticaret olarak planlanması sonucu oluşacak durumun bölgeye getireceği hiçbir artı olmayacağı gibi tam tersi bölgeyi daha da yaşanmaz bir hale getireceği ortadadır. Bu nedenle, alanın kamusal alan (park, rekreasyon, sosyal ve kültürel alanlar vb.) olarak değerlendirilmesi hayati bir gerekliliktir Ayrıca deprem riskinin güncelliğini koruduğu İzmir’de kişi başına düşen nitelikli afet toplanma alanı miktarını artırmak önemli bir konudur. Bu noktada, mevcut durumda afet toplanma alanları açısından kısıtlı bir kentsel açık alan varlığı sunan ilçe için Buca Cezaevi alanının açık kamusal alana dönüştürülmesinin, kişi başına düşen afet toplanma alanı miktarını artıracağı çok net bir gerçektir” diye konuştu.
 
Aydemir, şunları ifade etti; “Halk sağlığı, çevre sağlığı ve kent sağlığının korunması ve iyileştirilmesi için alana yönelik gerçekleştirilecek olan düzenlemenin, yapılaşmadan ziyade tüm canlıların ortaklaşa kullandığı kentsel bir açık alan yönünde olması asıl meselemiz olmalıdır! Cezaevinin bölgeden taşınması ve yapıların yıkılması sonrası ortaya çıkan alanda yapılacak planlama ile bölgenin yaşam kalitesini yükseltecek ve bölgede yaşayanları mutlu edecek çevresine de katkı koyacak bir planlama yapılması beklenir iken tam tersi bir anlayışla kamusal açık alan kullanımı yok edilmektedir. Bu alan kamusal bir alandır ve yine kamu yararını ön planda tutacak bir kullanıma dönüşmesi kamusal bir haktır. Şehrimizin sosyal ve ekolojik açıdan yeşil alan ve benzeri nitelikli rekreasyonel alanlara ihtiyacı ortada ve bilinir iken özellikle bu alanın büyüklüğü ve konumu gereği bölgede benzerinin olamayacağı, yaratılamayacağı ortada iken bu ihtiyaç ve talepleri yok sayan, parseli konut ve ticaret olarak ayıran bir planlama, ilgili mevzuata tamamen aykırıdır. Kamu hakkını gasp eden bu plan kararının yerel yönetimler, meslek odaları, sendikalar tarafından kabul edilmesi mümkün değildir. Tüm İzmirlilere Açık Çağrımızdır! Halkın ortak yararına açıkça aykırı olan işlemin iptal edilmesi ve sonrasında bu alanın; Olası bir afet anında kentlilerin güvenli bir şekilde sığınacağı bir Toplanma Alanına,  beton binaların gölgesinde değil ağaçların gölgesinde nefes alacak Rekreasyon Alanına, insan hakları açısından kabul edilemez olaylara sahne olmuş Buca Cezaevi alanının geçmişiyle ilişki kurularak halkın ortak ihtiyacını karşılayacak yeni bir “Kültürpark Alanına dönüşmesi için İzmir 4. İdare Mahkemesinin 2022/2696 Esasına kayden açtığımız davaya en kısa sürede müdahil olmaya davet ediyoruz. Kentin ve kentlinin ortak yararına açıkça aykırı olan bu planların altına imza atan ya da bu karara sessiz kalan tüm karar vericilerin asli görevlerinin kendilerine bu yetkiyi veren kamunun ihtiyaçları doğrultusunda hizmet vermeleri gerektiğini tekrar hatırlatıyor gereğini en kısa sürede yerine getirmeleri için buradan çağrıda bulunduğumuzu kamuoyuna saygı ile duyururuz. Buca Cezaevi Alanı Koordinasyonu olarak Buca Nefes Alsın diyerek başlattığımız mücadele, kamusal alanımızı kazanana kadar devam edecektir.”
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum