Başkan Arda: Afetlere karşı dirençli kentiz

Gaziemir Belediyesi’nin Mart ayı meclis toplantısında belediyenin depremzedeler için yaptığı çalışmalar ve olası bir afet için Gaziemir’de yapılan hazırlıklar hakkında bilgi veren Başkan Halil Arda, “Yeni önlemlerimizle Gaziemir’i afetlere karşı daha güçlü hale getireceğiz” dedi

Başkan Arda: Afetlere karşı dirençli kentiz

Gaziemir Belediyesi’nin Mart ayı meclis toplantısında belediyenin depremzedeler için yaptığı çalışmalar ve olası bir afet için Gaziemir’de yapılan hazırlıklar hakkında bilgi veren Başkan Halil Arda, “Yeni önlemlerimizle Gaziemir’i afetlere karşı daha güçlü hale getireceğiz” dedi

Başkan Arda: Afetlere karşı dirençli kentiz
02 Mart 2023 - 17:19

Gaziemir Belediye Meclisi Mart ayı birinci oturumu Belediye Başkanı Halil Arda yönetiminde yapıldı. Büyük yıkım yaratan depremin ele alındığı toplantıda, hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulunuldu.

Meclisin açılışında konuşan Başkan Arda, “Anadolu coğrafyasında yaşıyoruz. Bu ülkeyi cennet gibi yapan jeolojik yapısı. Ülkemizin deprem kuşağında yer aldığı biliniyor. Bilim insanları uyarılarını yapıyor. 6 Şubat günü yaşanan deprem, vatanımızı cehenneme çevirdi. Acımız çok büyük. On binlerce vatandaşımızı kaybettik. Yaşamını yitirenlere Allah’tan rahmet, yaralanan vatandaşlarımıza acil şifalar diliyorum. Başta çalışanlarımız olmak üzere yakınlarını kaybedenlere başsağlığı ve sabır diliyorum. Zor süreci birlikte yaşıyoruz. Nasıl baş edeceğimizi, acıyı nereye koyacağımızı bilemedik. Acıyı gömemedik, üstünü örtemedik, saklanamadık. Çaresiz kaldık. Bu süreci birlikte yaşayacağız. Dayanışmayla aşacağımızı, yaralarımızı saracağımızı düşünüyoruz.

“Bilimin ışığında güçlü kentler inşa edebiliriz”
Geçmişten ders çıkararak, bilimin ışığında depreme dirençli kentler inşa edilebildiğinin görüldüğüne vurgu yapan Arda, “Kader diyerek geçiştirmek mümkün değil. Alınacak önlemler ortada iken deprem gerçeğini kavrayamadık. İskenderiye Kütüphanesi’nin kapısında ‘Bilim, insanları Tanrı’nın gazabından korur’ yazıyor. Bilim her şeyin önleminin alınacağını ortaya koyuyor. Yüzyıllardır yaşananlardan çıkarılan derslerle bunun mümkün olacağı görülüyor. Çıkaracağımız çok ders, yapacağımız çok iş var. Hepimizin elimizi vicdanına koyması, kafamızı ellerimizi arasına alıp düşünmemiz gerekiyor. ‘Biz toplum olarak nerede hata yapıyoruz, nerede eksik yapıyoruz. Bunu nasıl telafi edebiliriz’ demek hepimizin üstüne düşen bir görev” dedi.

Gaziemir Belediyesi Afet Birim Sorumlusu Nejdet Çitkap, birimin yürüttüğü çalışmalar hakkında bilgi verdi.

“Depremzedelere 6 tır, 36 kamyonet eşya desteği”
Sosyal Yardım İşleri Müdürü Gamze Kanber deprem sürecinde belediyenin yürüttüğü çalışmaları anlattı.  Kanber, “Yaklaşık 10 bin Gaziemirli’nin bağışlarını, 1101 gönüllü gencin desteğiyle paketleyerek bölgeye ulaştırdık. İlk hafta 6 tır ve 4 konteyneri gönderdik. 36 kamyonet eşyayı İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne teslim ettik.  İlçemize yerleşen 1.330 depremzedeye yardım ettik. 18 bin 610 kalemde ayni yardım yaptık” dedi.

Gamze Kanber şöyle konuştu: “Depremzede yurttaşlarla önce sosyal hizmet uzmanımız görüşüyor ve ihtiyaç listesi belirliyor. Bireyin ve ailenin hassasiyet durumu belirlenerek afetzedelerin kaynaklara ulaşması sağlandı. Afetzede öğrencilere kırtasiye desteği sağladık. 50 yetişkin, 27 çocuk, toplam 77 depremzedeye psikososyal, CV Bank birimizle iş arayışına destek oluyoruz. Osmaniye ile eşleştirildik. Yardımları oraya ulaştırıyoruz.”

“Porta’da 8-10 bin kişilik yemek yapabiliriz”
Gaziemir’de yaşanabilecek depremde yapılacaklar hakkında bilgi veren SEYDAŞ Genel Müdürü Aslı Demir, “Porta Gaziemir’de 16 kişinin aynı anda çalışabildiği profesyonel mutfak var. 27 mutfak personeliyle 24 saatte 8-10 bin kişiye yetecek yemek hazırlayabiliriz. 15 metreküp 2 adet soğuk hava depomuz mevcut. Barınma sorunu için Porta Gaziemir ile Porta Gaziemir 2’nin açık alanlarına ve Adalet Parkı’na toplam 540 adet çadır kurabiliyoruz. Festival Alanı, Sevgi Mahallesi Pazar Yeri, Merkez Pazaryeri ve İlçe Stadı’na toplan 1.206 çadır kurabiliyoruz. Porta Gaziemir’in deposunda 15 ton, Porta Gaziemir 2’nin deposunda 10 ton olmak üzere toplam 25 ton su depolayabiliyoruz. 1.500 kişilik oturma kapasitesine sahibiz” diye konuştu.
“Eksiklerimizi hızla tamamlayacağız”
Başkan Arda, “Porta Gaziemirleri hayata geçirirken doğal afet durumunda da kullanmayı hedeflemiştik. Çelik konstrüksiyon sistemiyle inşa ettik. Porta’lar toplanma, barınma, gıdaya ulaşma için hizmet verecek. İlçede 41 toplanma alanı var. Gaziemir şanslı. Mülkiyeti bize ait toplanma alanlarının bir kısmında afet anında hizmet verecek tesislerimiz var. Toplanma alanı olan parklarda özel bir çalışma yapacağız.  Tuvalet alt yapıları da hazırlayacağız.  Eksiklerimizi tamamlayacağız. Osmaniye ile eşleştirildik. İzmir Büyükşehir Belediyesi eksikleri bize iletiyor. Önümüzdeki hafta Osmaniye’ye iki konteyner ve ihtiyaç duydukları eşyaları tırla göndereceğiz. Bölgede ciddi çalışmalar yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ve Tunç Başkanıma teşekkür ediyorum” dedi.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum