“Zeytin’in yolculuğu” büyüteç altında
“Zeytin’in yolculuğu” büyüteç altında
Yayınlanma :
08.04.2015 10:53
Güncelleme :
08.04.2015 10:53


İzmir Büyükşehir Belediyesi Akdeniz Akademisi, Akdeniz’in kutsal bitkisi zeytin ağacının ve zeytinyağının bu bölgedeki serüvenini yeni bir konferans dizisiyle ele alıyor. “Zeytinin Akdeniz’deki Yolculuğu” başlıklı konferans dizisinin ilki, 11 Nisan 2015 Cumartesi günü saat 17.00’de Kültürpark Gençlik Tiyatrosu’nda gerçekleştirilecek. Konferansta, Urla yakınlarındaki antik Klazomenai kentinde bulunan, Akdeniz’in ve dünyanın en eski zeytinyağı tesisini tekrar ayağa kaldırarak işler hale getiren Prof. Dr. Güven Bakır ve A. Ertan İplikçi, bilgi ve deneyimlerini paylaşacak.
14 asırdır ayakta
Klazomenai kentinde Prof. Dr. Güven Bakır başkanlığında ve A. Ertan İplikçi’nin danışmanlığında yürütülen arkeolojik kazılarla ortaya çıkarılan ve uzun çalışmalar sonucunda yeniden ayağa kaldırılan işlik M.Ö. 6. yüzyıla ait. İşlik içerisinde yer alan makinelerin yeniden kurulmasında tamamen doğal, mümkün olduğunca da yöreye ait malzemeler kullanıldı. Tarihi işliğin tekrar işler hale getirilmesiyle birlikte çocukların boyutlarına göre tasarlanmış, küçük ama gerçek zeytinyağı işliği de bölgeye kazandırıldı. Zeytin hasadı döneminde bahçelerinden topladığı zeytinleri getiren işliğe getiren çocuklar, bu değirmende işlemden geçirdikleri ve presleyip sıktıkları yağı şişeleyebiliyorlar. Minikler zeytinyağı şişelerini, tasarımını kendilerinin yaptıkları etiketlerle de süslüyorlar.
İkinci konferans Mayıs’ta
İzmir Büyükşehir Belediyesi Akdeniz Akademisi konferans dizisinin ikincisi, Mayıs ayında Prof. Dr. Zeki Arıkan ve Doç. Dr. Cihan Özgün tarafından “Zeytinyağının Ege’deki Öyküsü” başlığı ile gerçekleştirilecek.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: