TDED Yeni Yönetimi Toplandı

Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Manisa Şubesi yeni yönetimi Manisa Öğretmenevi’nde bir araya geldi. Dernek Başkanı 24. Dönem Manisa Milletvekili Dr. Muzaffer Yurttaş başkanlığında yapılan toplantı sonrası derneğin faaliyetleri hakkında bir basın bildirisi yayınlandı.

TDED Yeni Yönetimi Toplandı

Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Manisa Şubesi yeni yönetimi Manisa Öğretmenevi’nde bir araya geldi. Dernek Başkanı 24. Dönem Manisa Milletvekili Dr. Muzaffer Yurttaş başkanlığında yapılan toplantı sonrası derneğin faaliyetleri hakkında bir basın bildirisi yayınlandı.

TDED Yeni Yönetimi Toplandı
18 Kasım 2019 - 11:36

Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği
 Derneğin Kuruluşuna Giden Yol: 15 Mayıs 2006 tarihinde, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına “Türkçedeki bozulma ve yabancılaşmanın araştırılması, Türkçenin korunması ve etkin kullanımı için alınması gereken önlemlerin belirlenmesi” amacıyla bir araştırma önergesi veriliyor. (İstanbul Milletvekilimiz Sayın Ekrem Erdem ve Arkadaşları) Öneri ile mecliste temsilcisi bulunan partilerin ittifakıyla kabul edildi ve bir komisyon kuruldu.
 TBMM de Komisyon Kuruldu: Halkın her kesiminden, yazar ve edebiyatçılardan, dil ile ilgilenen eğitim kurumları ve üniversitelerden, sivil toplum kuruluşlarından, öğrenciler veliler ve öğretmenlerden kısacası bu konuda ilgili tüm tarafların görüş ve önerileri alınarak bir rapor hazırlanıyor. Türkçenin yaşadığı sorunların kaynakları, türleri, yayılma şekilleri ve alanlarını belirlenerek, hem Türkçeyi tehdit eden sorunlara karşı alınacak önlemler, hem de Türkçenin gelişmesinin, zenginleşmesinin ve yaygınlaşmasının önündeki engellere yönelik çözüm önerileri, Yüce Meclisimize sunulmuştur.
 Derneğimizin Kuruluşu: Tüm bu sorunların çözümünde sadece devletin değil herkesin payı olması gerektiğini düşünerek bir sivil toplum kuruluşunun görev alması gerektiği düşünülerek harekete geçildi. Bu doğrultuda tüzük hazırlandı ve 22 Mayıs 2008’de, 102 üyeli derneğimiz kuruldu. Derneğimizin amacı, dil bilincinin toplumda yerleşmesi ve gelişmesini sağlayacak faaliyetlerde bulunmak ve bu konuda çalışmalar yapan kişi ve kuruluşlara destek vermektir. Her türlü teknik araç ve gereçle donatılan dernek genel merkezi, Feshane Caddesi No:3 Eyüp/İstanbul’da bulunmaktadır. Şu an ülkemizin dört bir yanında 20 dernek şubemiz hizmet vermektedir.
 Kamu Yararına Çalışan Dernek: Derneğimiz 2010 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile “Kamu Yararına Çalışan Dernekler” listesine alınmış, 2012 yılında “Türkiye” kelimesini kullanım yetkisini almıştır.
 Dilin Korunması Milli Görevdir: Ülkemiz üzerinde baskı uygulamak, ekonomimizi alaşağı etmek isteyen uluslararası güç şebekelerine karşı verilen mücadelede en önemli adımlardan biri milli ve yerli üretimi artırmak, milli bir bakış açısı ile tüm kurumlarımızı ve hedeflerimizi belirleyerek zaman geçirmeden harekete geçmek olacaktır. Dil milletin kültürünün en büyük yansıtıcısıdır. Dilin korunup geliştirilmesi ile milli varlığın korunması aynı seviyede vazifemizdir.
Derneğimizin Amaçları:
 
1)Türkçenin yaşadığı sorunların nedenlerini belirlemek, Türkçeyi tehdit eden sorunlara karşı önlemler almak. Türkçenin gelişmesini, zenginleşmesini ve yaygınlaşmasını sağlayacak öneriler ve çalışmalar yapmak. Tüm bu konularda toplumsal duyarlılığın oluşmasına öncülük etmek.
 
2)Türkçe eğitimi konusunda okul öncesi eğitimden hatta ailelerden başlayarak yükseköğretime kadar eğitimle ilgili ve gerekli tedbirlerin alınması ve düzenlemelerin yapılmasına öneri ve katkı sağlamak. Dil konusunda milli bir politika oluşmasına çalışmak.
 
3)Şehrin dili diye tanımladığımız tabelalar, ilan ve afişlerin Türkçeye uygun olarak hazırlanmasını sağlamak, bu konuda kamu kurumları ve belediyelerin gerekli hassasiyet göstermelerini ve denetimleri uygun şekilde yapmalarını temin edecek önerileri ve çalışmaları yapmak. Bu konuda esnafta ve halkımızda duyarlılık oluşmasını sağlamak.
 
4)Türkçeye hak ettiği özeni göstermek, yazar ve aydınlarla birlikte çalışarak çözümler bulmak. Türkçede oluşacak erozyonun yol açacağı sorunları görmek ve bu konuda milli bilincin oluşmasını sağlamak.
 
5)Sosyal medyada ya da plaza dili denilen Türkçenin adeta katledildiği bir dönemde ortada kimsenin üstlenmediği ama herkesin içinde olduğu bir ihmalin bulunduğu açıktır. Elimizi taşın altına koyarak herhangi bir karşılık beklemeden toplumsal projelere imza atacak projeleri hayata geçirmek.
 
 Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Manisa Şubesi Olarak:
• Türkçenin iyi ve düzgün şekilde kullanılmasını sağlamak
• Kitap okuma sevgisini gelecek kuşaklara aşılamak
• Yazar ve şairleri toplum ile buluşturan çalışmalar yapmak
• Dil konusunda üniversiteler ile ortak çalışmalar yapmak
• Devlet kurumları ve belediyelerle ortak projeler üretmek
• Kütüphanelere ilgiyi artırıp aktif kullanımını sağlamak
• Türkçe konusunda okullarda yarışmalar düzenlemek
• Resim, fotoğraf kursları ve sergileri düzenlemek
• Tabelaların Türkçeleşmesini sağlayıcı öneriler getirmek
• Ev, okul, hastane, gar vb yerlerde kütüphaneler kurmak
• Kitap toplamak, köy ve beldelerdeki okullara hediye etmek
• Yeni edebi eser, şiir ve kitapların çıkmasına destek vermek
• Kültür ve edebiyat sohbetlerine ev sahipliği yapmak
• Yunus Emre’nin kabrini ziyaret etmek, tanıtmak
• Türkçe konusunda öncü yazarların eserlerini tanıtmak
• İrfan Meclisi sohbetleri ile halkımızla yazar ve düşünürleri buluşturmak.
• Yunus Emre, Yiğitbaşı Veli vb kişilerin gönül dilini topluma anlatmak gibi projeleri hayata geçirmeye çalışacağız.

Kamu kurumları, belediyeler ve diğer sivil toplum kuruluşlarımızla birlikte güzel projelere imza atacağımıza inanıyoruz.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum