‘Sanat İnsanın Ben Varım Demesidir’
‘Sanat İnsanın Ben Varım Demesidir’
Yayınlanma :
01.11.2017 10:38
Güncelleme :
01.11.2017 10:38


Uluslararası İzmir Tiyatro Günleri kapsamında Konak Belediyesi’nin kültür merkezleri söyleşi ve atölye çalışmalarına ev sahipliği yapmaya devam ediyor. Açılışının yapıldığı günden bu yana sanatseverlerin büyük beğenisini kazanan etkinliklerde bu kez oyuncu Levent Üzümcü “Tiyatro Üzerine Söyleşi” ile İzmirlilerle buluştu. Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi’nde düzenlenen söyleşide Üzümcü insanlık tarihi boyunca sanatın gelişimini önemini izleyicilere anlattı.
SANAT MAĞARADAN ÇIKTI
İlk sanatsal etkinliklerin mağara adamları tarafından yapıldığını dile getiren Üzümcü, “Onlar son derece ilkel koşullarda avcılık yapıyorlardı. Kendilerinden sonra gelecek jenerasyon bu zorlu koşullarla başa çıkabilsin diye yaşadıkları zorlu mücadeleleri onlara o dönem henüz kelimeler olmadığı için hareketlerle anlattılar. Eğer bunları yapmasalardı yemeği pişirmeyi öğrenemeyecek ve bugün yapabildiğimiz hiçbir şeyi yapamayacaktık. Antik dönemde site devleti yöneticisi tiranlar tiyatroya çok büyük destek verdiler. O dönemde çok büyük eserler çıkmıştır. Orta Çağ’da ise tiyatronun yok olacağı düşünülmüş; ama insanlar tiyatro yapmaya devam etmişlerdir” dedi.
İNSAN KENDİNİ SANATLA İFADE EDER
Sanatın bir diğer yönünün de insanların kendilerinin varlığını kanıtlayabilmesi olduğunu dile getiren Üzümcü, “Sanatçılar her zaman eserleriyle kendilerini ifade etme olanağı bulmuştur. Mağara adamları ilk olarak ellerini kırmızıya boyayıp sonrasında da duvara sürerek ben varım demişlerdir. Bir edebiyatçı kitabındaki karakterlerden ve olaylardan muzdariptir. Her sinema filmi bir sanat eseri değildir. Bir filmi 5 milyar kişinin izlemesi onu sanat eseri yapmadığı gibi başka bir filmi 1500 kişinin izlemesi de onu kötü bir film yapmaz” diye konuştu.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: