İZMİR AVRUPA’NIN ÖNÜNDE YER ALIYOR
İZMİR AVRUPA’NIN ÖNÜNDE YER ALIYOR
Yayınlanma :
15.04.2015 16:34
Güncelleme :
15.04.2015 16:34


“YENİ DOĞAN BEBEKTE İŞİTME TARAMASINDA, İZMİR AVRUPA’NIN ÖNÜNDE YER ALIYOR”
Dokuz Eylül Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi (DESEM) tarafından düzenlenen “Bilgi Günleri” kapsamında yer alan “Çocukluk Çağında İşitme Kayıpları; Biyonik Kulak” konulu seminerde İzmir Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kokleer İmplant Merkezi Sorumlusu Opr. Dr. Levent Olgun konuşmacı olarak yer aldı.
Opr. Dr. Olgun, işitme kayıplarının yeni doğan döneminden itibaren tanılanması ve kokleer implant yöntemi ile tedavisinin ileri yaşlardaki sorunları ortadan kaldırdığını belirterek, “Yenidoğan bir bebekte işitme kaybı genetik mutasyonlar, ailesel nedenler, zor doğuma bağlı oksijensiz kalma, doğum öncesi annede gelişen kızamıkçık gibi enfeksiyonlar veya bebekte hemen doğum sonrası gelişen enfeksiyonlar gibi pek çok nedenle ortaya çıkabilir. Kuşkulanılıp araştırılmazsa, ancak 3-3,5 yaşında tanınırlar” diyerek uyarıda bulundu.
Ülkemiz için ailesel geçişli işitme kayıplarının ciddi bir sorun olduğunu anlatan Levent Olgun, bunun da en önemli nedeninin, akraba evlilikleri olduğunu ifade ederek, “Aynı aileden birden fazla çocukta işitme kaybının görülmesi hiç de nadir bir durum değildir. Çoğu kez neden, yakın akraba evliliğidir. Doğuşta işitmesi normal bir çocuk hayatının ilk iki yılı içerisinde işitme yetisini tamamen kaybederse, yeterli dil ve konuşma becerisi kazanamaz ve bir süre sonra daha önce öğrendiklerini de unutur. Bu çocuklarda da işitme kaybı tanısının konması ve üç yaşından önce düzeltilmesi gerekir” sözleriyle, erken tanının önemine vurgu yaptı.
“Günümüzde doğuştan işitme kayıpları, her yeni doğan bebeğin işitmesinin taramadan geçirilmesi ile çok erken dönemde yakalanabilmekte. Bebek daha ileri testlere tabii tutularak işitme kaybının derecesi ve niteliği tespit edilerek uygun yöntemlerle düzeltilebilmektedir” diye konuşan Olgun, Üniversal Yenidoğan İşitme Taraması Yöntemi ile dünyanın pek çok ileri ülkesi ile eşzamanlı olarak işitme kayıplarının tespit edildiğini vurguladı. Türkiye genelinde yenidoğan bebeklerin yüzde 90 oranında taramasının yapılabildiğini sözlerine ekleyen Olgun, özellikle İzmir’de bu rakamın yüzde 98’e çıktığını ve Avrupa’nın bile önünde bir orana ulaşıldığını belirtti.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: