Haber yaptık müdahale eden yok!

Geçtiğimiz ay zeytin sezonunun açılması ile birlikte her yıl olduğu gibi zeytin işletmelerinden çıkan zeytin karasuyunun gelişigüzel derelere ve toprak havuzlara dökülerek çevreye büyük zarar verdiğini belirten bir haber yapmıştık.

Haber yaptık müdahale eden yok!

Geçtiğimiz ay zeytin sezonunun açılması ile birlikte her yıl olduğu gibi zeytin işletmelerinden çıkan zeytin karasuyunun gelişigüzel derelere ve toprak havuzlara dökülerek çevreye büyük zarar verdiğini belirten bir haber yapmıştık.

Haber yaptık müdahale eden yok!
26 Aralık 2019 - 00:26

Bize gelen ihbarlar üzerine Tire’de bulunan Savranoğlu Zeytincllik tesislerine gittiğimizi belirtmiştik. Haberimizin ilgili bölümü şöyleydi:
“. Bize vatandaşlardan gelen ihbarlar arasında Tire’de bulunan Savranoğlu Zeytincilik dikkatimizi çekti. Çevrede bulunan çiftçilerin şikayeti bu firma üzerinde yoğunlaşıyordu. Yerinde incelemek için tesise gittiğimizde bahçesinde derin bir kuyu olduğunu bu kuyuda tonlarca zeytin karasuyunun biriktirildiğini gördük. Bir borudan karasu akmaya devam ediyordu. Yine tesisin dışına tarım alanına büyük bir kuyunun yapılmakta olduğunu gördük. Tesisin fotoğraf ve görüntülerini çektikten sonra telefonla ulaştığımız fabrika yetkilisi bize açıklama yapamayacağını söyledi ve sorularımızı cevaplamaktan kaçındı. Biz sorularımızı yazılı olarak gönderdik ve cevap beklediğimizi belirttik. Ancak; söz konusu kuyuda bu suları bekletemeyeceklerine, burada biriken suyu nasıl bertaraf edeceklerine ve ruhsatlarının olup olmadığına yönelik sorularımız cevapsız kaldı. Bizde konuyu haberleştirip sonra da Çevre Müdürlüğü yetkililerine iletmeye ve yetkilileri göreve davet etmeye karar verdik. Bu arada tesis ile ilgili bilgi almak için aradığımız Tire Belediyesi’nden bir yetkili Savranoğlu Zeytincilik ile ilgili geçen yıl belediyeye çok sayıda şikayet geldiğini bunun üzerine fabrikanın çevreye verdiği zararı fotoğraflayıp Çevre Müdürlüğü’ne şikayet ettiklerini ancak kendilerine geri dönüş olmadığını söyledi. Yetkilileri,  çevreye zarar veren bu tür işletmeler hakkında gerekli işlemleri yapmaya davet ediyoruz.”
Evet. Bu haberi yaptık ve Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü yetkililerine ilettik. Bize denetim listesine alındığı söylendi. Aradan bir aya yakın bir zaman geçti. Tekrar yolumuz Tire’ye düştü. Gelmişken bir kontrol edelim dedik ve Savranoğlu Zeytincilik Tesisleri’nin olduğu bölgeye gittik. Gördüklerimiz bizi şaşkına çevirdi. Tesisin içindeki havuz dolduğu için zeytin karasuyunun bir boru ile tesisin kenarındaki tarla da bulunan toprak havuza aktığını gördük. Daha öncekine göre daha kötü bir manzara ile karşılaşmak bizde hayal kırıklığı yarattı. Buradan yetkilileri bir kez daha göreve davet ediyor, bu çevre katliamına dur demeye çağırıyoruz.
Zeytin Karasuyu’nun zararları:
Zeytin karasuyunun içeriğinde bulunan maddelerden dolayı geleneksel yöntemlerle arıtılması oldukça zor olmaktadır. Zeytin karasuyu evsel nitelikli atık su ile karşılaştırıldığında, evsel nitelikli atıksudan 200 kat daha fazla KOI, 205 kat daha fazla BOİ ve 240 kat daha fazla yağ ve gres içermektedir.Zeytin karasuyunun bu özelliklerinden dolayı 1 m3’ü yaklaşık olarak 200 m3 evsel nitelikli atık suya, 200 m3 evsel nitelikli atık su ise yaklaşık 1.333 kişilik bir nüfusun atık suyuna eşdeğer olmaktadır.Zeytin karasuyunun etkilerini şöyle sıralayabiliriz: Yüksek organik madde içeriğinden dolayı; deniz ve nehirler gibi alıcı su kaynaklarındaki çözünmüş oksijeni çok hızlı tüketir.  Suda yaşayan tüm makro ve mikroorganizmalar yaşamlarını sürdüremezler. Karasuyun koyu rengi de suyun parlak görünümünü bozar ve güneş ışığının suya geçişini önleyerek fotosentez yapan su bitkilerinin ve yosunların üremelerini engeller.  Karasuyun içerdiği yağ da su yüzeyinde film tabaka oluşturur ve havadan suya oksijen transferini engeller. Zamanla suyun içinde yalnız anaerobik (havasız) mikroorganizmalar gelişerek kokuşma başlar. Asidik özellikte olmasından, yüksek tuz ve fenolik maddeler içermesinden dolayı toprak kirliliğine de neden olur.
Kaynak: softhaber.com
https://www.softhaber.com/haber-yaptik-mudahale-eden-yok/440/

YORUMLAR

  • 0 Yorum