Birilerinin doğruyu söylemesi lazım

Köşe yazarımız Cemil Dirim, pandemi döneminde çalışmaları ile öne çıkan belediye başkanlarını, yerel yönetimler ile ilgili düşüncelerini ve son günlerde Menemen Belediyesi’nde yaşananları kaleme aldı. İlgi ile okuyacağınızı umuyoruz.

Birilerinin doğruyu söylemesi lazım

Köşe yazarımız Cemil Dirim, pandemi döneminde çalışmaları ile öne çıkan belediye başkanlarını, yerel yönetimler ile ilgili düşüncelerini ve son günlerde Menemen Belediyesi’nde yaşananları kaleme aldı. İlgi ile okuyacağınızı umuyoruz.

Birilerinin doğruyu söylemesi lazım
07 Temmuz 2020 - 23:02

“Yerel seçimlerin üzerinden yaklaşık 15 ay geçti. Pandemi sürecinin başlaması ve hala devam ediyor olması nedeni ile belediye başkanları önceliklerini bu kriz sırasında vatandaşların sağlığının korunmasına ve sosyal yardımlara verdiler. Doğal olarak bu yapabilecekleri çok sayıda icraat için kaynak ve zaman kaybı oldu. Salgın sürecinin normale dönmeye başlaması ile belediye başkanları normal görevlerine dönmüş olacaklar. Bu süreçte öne çıkanlar olduğu gibi sınıfta kalanlar da oldu. Bu konuda en doğru kararı o kentlerde yaşayan vatandaşlar verecektir.
Ancak göreve geldiği günden bu yana yanlış üstüne yanlış yapan belediye başkanları da var. İzmir’de bu belediye başkanlarından öne çıkan isim Menemen Belediye Başkanı Serdar Aksoy. Daha önce de Serdar Aksoy ile ilgili çok sayıda yazı yazdık. Hatta aleyhindeki iddiaları köşe yazılarımızda sorular halinde yönelttik. Ancak bizim sorularımızı cevaplayamadı. Biz de aynı soruları CHP üst yönetimindeki bazı isimlere ulaştırdık. Yaptığı bazı icraatlar nedeni ile CHP Genel Merkezi tarafından uyarıldığını biliyoruz. Özellikle düzenlediği ihalelerle ilgili iddialar Menemen’de ayyuka çıkmış durumda. Bazıları ile ilgili müfettişlerin incelemeleri devam ediyor. Adaylık sürecinde Serdar Aksoy’a referans olanların şimdi ne düşündüğünü merak ediyorum.
Serdar Aksoy’u tekrar yazı konusu yapmamın nedeni ise geçtiğimiz günlerde meclis toplantısında yaşananlardan sonra söyledikleri. Meclis toplantısında faaliyet raporunun oylamasına seçimlerde ittifak ettiği İyi Partili Meclis Üyelerinin katılmaması ve 4 CHP’li meclis üyesinin ret oyu vermesi Menemen’de hala tartışılıyor. Bu toplantı sonrasında Serdar Aksoy’un ret oyu veren meclis üyeleri için “İlçe Yönetimi ve İl Yönetimi gereğini yapacaktır.” Diyerek disiplin mekanizmasını işaret etmesi hata da ısrar edeceğini gösteriyor. Seçimlerde ekibine aldığı ve önümüzdeki 4 yıl boyunca desteğine ihtiyaç duyacağı Meclis Üyelerini oturup dinlemek ve eleştirilerinden ders çıkarmak yerine onları gözden çıkarması siyaseten büyük hata. Ancak bu kadar hata yapan, icraatları hakkında iddiaların ayyuka çıktığı bir belediye başkanının kalan süreyi tamamlayamayacağını düşünüyorum. CHP Genel Merkezi ve CHP İl Başkanı Deniz Yücel, Menemen’e özel ilgi gösterip gereğini yapmalıdır. Bizim dile getirdiğimiz iddiaları, sorduğumuz soruları cevaplamaktan kaçınan bir belediye başkanına en son tepkiyi CHP’li Meclis Üyeleri göstermiştir. Bu tepkinin nedenleri araştırılmadan, bu meclis üyeleri ile görüşülmeden alınacak her karar hatalıdır. Menemen’de gerekli önlemler alınmazsa ve bu kafayla icraatlar yapılmaya devam edilirse sıkıntı daha da büyür. Yarın süren soruşturmalara yenileri eklenip bir görevden alma söz konusu olursa sorumluluk bugün gereğini yapmayanların olacaktır. İş İşten geçtikten sonra “bizim başkanımıza kumpas kuruldu” açıklamalarına kimse inanmaz.
İzmir’de başarılı icraatlara imza atan çok sayıda CHP’li Belediye Başkanı var. Ancak Menemen’de yapılanların hiç birini yapmıyorlar. İlk başta aklıma gelen Belediye Başkanları Çiğli Utku Gümrükçü, Bornova Mustafa İduğ, Narlıdere Ali Engin, Karşıyaka Cemil Tugay, Bayraklı Serdar Sandal, Selçuk Filiz  Ceritoğlu Sengel, Karaburun İlkay Girgin Erdoğan başarılı işlere imza atıyorlar. Daha pek çok ismi sayabilirim.
Bazı CHP’li Belediye Başkanlarını eleştirdiğimizde CHP’li yakın dostlarımızdan ve okuyucularımızdan çok sayıda sitem duyuyoruz. CHP’li başarılı Belediye Başkanlarının yaptıkları icraatları gündeme getirmek yaptığımız işin doğasında var olduğu gibi bazılarının yanlışlarını gündeme getirmek de var.
Bizi tanıyan, takip eden okuyucularımız objektif davranmaya çalıştığımızı bilir. Bunca yıldır siyaseti yakından takip eden, bazı siyasi kampanyalara danışmanlık hizmeti veren birisi olarak uyarı görevimizi yapıyoruz. Bize inanmayanlar bizahmet Menemen’e gidip son seçimde CHP’ye oy vermiş 10 vatandaşla görüşsün ne demek istediğimiz anlarlar.
Benzer bir olayı geçen dönemde de yaşamıştık. Yerel seçimlere birkaç ay kala  Uluslararası bir firma için İzmir’in ilçelerindeki siyasi durumun tespiti için bir araştırma yaptık. Sonuçlarını teslim ettikten bir süre sonra o dönem Ak Partili Belediye Başkanları tarafından yönetilen Kemalpaşa, Menderes ve Torbalı’da Ak Parti’nin seçimi kaybedeceğini yazmıştım. Seçimlere 1,5 ay vardı yazıyı yazdığımızda Ak Partili bazı isimler bize büyük tepki gösterdi. Yönlendirme yaptığımızı söylediler. Hatta bazıları ile özellikle Kemalpaşa konusunda iddiaya bile girdik. Seçim sonuçları açıklandığında Kemalpaşa’da Arif Uğurlu’nun, Torbalı’da Adnan Yaşar Görmez’in, Menderes’te Bülent Soylu’nun seçimi kaybettiği görüldü.
Siyasetle ilgilenen herkes bilir ki yerel seçimlerde aday önemlidir. Vatandaşlar iyi ilişkiler kurabilen, adı şaibeye karışmamış, icraatları ile gündem oluşturan Belediye Başkanları kalıcı olur. Örnekleri Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen ile Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu.
Bizim yaptığımız ise siyasi gelişmeleri doğru okumak, kamuoyu araştırma sonuçları ile vatandaşların eğilimini takip etmek, belediye başkanlarının çizdiği profili iyi okumak ve sahaya çıkıp vatandaşların tepkilerini ilk elden tespit etmek. Bunları yaparsanız müneccim olmanıza gerek yok. Doğru öngörülerde bulunabilirsiniz. Bundan sonra da işimiz gereği belediye başkanlarını yakından takip edip, doğru yaptıklarına ‘doğru’, yanlış yaptıklarına ise ‘yanlış’ demeyi sürdüreceğiz.”
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum