2016, İzmir’e iyi geldi
2016, İzmir’e iyi geldi
Yayınlanma :
31.12.2016 15:23
Güncelleme :
31.12.2016 15:24


Yatırım ve projelerini “Yerelde kalkınma” hedefiyle gerçekleştiren İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2016 yılında yine önemli projelere imza attı. Büyükşehir, 1 milyar 493 milyon liralık yatırım harcamasının yanında, ilçe belediyelerinin projelerine de 56 milyon liralık maddi destek sağladı. ESHOT, İZSU ve şirketlerin yatırımlarıyla birlikte Büyükşehir’in 2016 yılı yatırım tutarı 2 milyar 29 milyon liraya yükseldi.
Kentlinin yaşam standartlarını yükseltmeyi hedefleyen İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2016 yılında kamulaştırma çalışmalarından altyapıya, tramvaydan metro yatırımlarına, tarihin korunması ve kentsel dönüşümden önemli çevre tesislerine kadar yüzlerce projeyi yaşama geçirdi. Büyükşehir, aynı dönemde onlarca yatırımın da startını verdi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, ESHOT, İZSU ve şirketlerin yatırımlarıyla birlikte, 2004-2016 yılları arasında kentte 11 milyar 903 milyon liralık yatırım gerçekleştirdi. Bu yatırımların 8 milyar 14 milyon liralık kısmı Büyükşehir tarafından gerçekleştirilirken, İZSU 2 milyar 359 milyon, ESHOT 519 milyon, İZDENİZ, İZULAŞ, İZBETON şirketleri ise 742 milyon liralık yatırım yaptı.
İşte İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 2016 yılındaki yatırımlarından satır başları:
Ulaşıma dev bütçe
* 70 milyon liranın üzerinde yatırımla tamamlanan Torbalı İZBAN hattı sefere alındı.
6 istasyondan oluşan hat üzerinde yayaların ve araçlarından kesintisiz ulaşımı için 9 karayolu geçidi ve bir yaya üst geçidi inşa edildi.
* 26 kilometrelik İZBAN Selçuk hattındaki 2 adet istasyon ile 3 karayolu üst geçidi ve 4 adet menfez tipi karayolu alt geçidi inşaatı tamamlanması aşamasına geldi.
Yeni arterler, yeni yollar, otoparklar
* Altınyol’dan Bornova ile Bayraklı ilçelerini birbirine bağlayan Adnan Kahveci Köprülü Kavşağı 29 milyon liralık yatırımla açıldı.
* Buca Kasaplar Meydanı ve 150 araçlık yeraltı otoparkı ile Anı Evi 12 milyon liralık yatırımla hizmete açıldı.
Yeni tesisler
* Türkiye’nin ilk sosyal yaşam kampusü 65 bin m² alan üzerine 100 milyon liralık yatırımla Buca’da hizmete girdi. İçinde 225 odalı huzurevi ile engelli eğitim merkezi, engelli ve yaşlı rehabilitasyon merkezi, çocuk ve gençlik merkezi, aşevi, kapalı spor salonu ve 159 araçlık otopark bulunuyor.
* Yılda 240 bin ton asfalt ve 240 bin metrekare parke ve bordür üretecek Bergama’daki Bakırçay Bölge Şantiyesi açıldı.
* Saatte 240 ton asfalt üretim kapasitesine sahip Bayındır’daki Küçük Menderes Bölge Şantiyesi hizmete girdi.
Yerelde kalkınmaya Büyükşehir damgası
* Süt Kuzusu Projesi kapsamında Tire Süt Kooperatifi’nden 33.7 milyon liralık alım yapılarak 1- 5 yaş arasındaki çocuklara 10 milyon 725 bin 556 litre süt dağıtıldı.
* Bayındır, Bergama, Dikili, Foça, Kemalpaşa, Tire, Urla, Menemen, Kiraz ve Selçuk Ziraat Odaları ile 147 araçlık protokol imzalanarak çiftçilere 2 milyon liralık tarım makinesi desteği verildi.
* 20 ilçede 4 bin 604 üreticiye, 4.6 milyon lira bedelle 336 bin adet meyve fidanı dağıtıldı.
* Kiraz, Bergama, Kınık, Selçuk, Seferihisar, Menderes'teki üreticilere 4 bin adet küçükbaş hayvan dağıtımı yapıldı. Proje maliyeti 7.5 milyon lirayı aştı.
Tarih ayağa kalkıyor
*Arkeolojik kazı desteği 7 bölgeye çıkarıldı: Agora, Foça, Erythrai, Eski Symrna, Yeşilova Höyüğü, Teos ve Klaros kazılarına 3.1 milyon TL kaynak aktarıldı.
* Emir Sultan Türbesi yenilendi.
* 157 yıllık Paterson Köşkü’nün restorasyonu başlatıldı.
Çevreci yatırımlar
* İZSU, 437 kilometre uzunluğunda içme suyu şebekesi, 179 kilometre uzunluğunda kanal şebekesi ve 90.6 kilometre uzunluğunda yağmur suyu hattı döşedi 32 kilometre uzunluğunda korkuluk imalatı yapıldı; 33 adet su sondaj kuyusu açıldı.
Kentsel dönüşüm
* “Yüzde 100 uzlaşma” ve “yerinde” dönüşümle gerçekleştirilen Türkiye’nin ilk kentsel dönüşüm projesinin temeli Uzundere’de atıldı.
* Örnekköy’deki 18 hektar büyüklüğündeki alanda hak sahipleriyle yapılan görüşmelerde yüzde 70 oranında uzlaşma sağlandı. 2017 yılının ikinci yarısında projenin yapım ihalesine çıkılacak.
* Ege Mahallesi’nde kentsel tasarım ve mimari projelerin de tamamlanmasıyla hak sahipleri ile görüşmelere başlandı. Kentsel dönüşüm çalışmaları için 2017 yılının ikinci yarısında yapım ihalesine çıkılacak.
Yeni araçlar
* İtfaiye teşkilatını güçlendirmek için 189 milyon TL maliyetli 118 yeni araç alındı.
* Görev alanı genişleyen İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentin yüksek rakımlı bölgelerinde kar nedeniyle yolların kapanmaması ve buzlanma yaşanmaması için 8 kar küreme ve tuz serim aracı, 10 greyder ve 4 loderle filosunu genişletti. Araçlar Belkahve, Bergama ve Bayındır’da konuşlandırılırdı.
Ortak hizmet projeleri
* Bornova Stadı hizmete girdi. Yapımı tamamlanan ikinci etap çalışmaları ile 6 bin 500 seyirci kapasitesine ulaşan Bornova Stadı’nda Süper Lig de dahil bütün maçlar günün her saatinde oynanabiliyor. Stadın üçüncü etap çalışmaları kapsamında kuzey tribünü tamamlandığında seyirci kapasitesi 12 bin 500’e çıkacak.
* Bornova Belediyesi Altındağ Spor Kompleksi hizmete açıldı.
* Çiğli Evka -2 Sosyal Tesisi hizmete açıldı.
Parklar, yeşil alanlar, meydanlar
* 2016 yılında kente 210 bin metrekare daha yeni yeşil alan kazandırıldı, 235 bin metrekare alanda yenileme çalışması yapıldı. 35 bin adet ağaç, yaklaşık 500 bin çalı, 5 milyon 300 bin yer örtücü-mevsimlik, 112 bin soğanlı bitki dikildi.
* İzmirDeniz- Kıyı Tasarım” projesi kapsamında; Karataş – Mithatpaşa arası ile Mithatpaşa Üstgeçit-Göztepe Yaya Üst Geçidi arasındaki 3.2 kilometrelik hatta yaya ve bisiklet yolları yeniden düzenlendi.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: