İZMİR VE SİYASAL BAŞKANLIK ( 1)
Özer ATAÇ

Özer ATAÇ

İZMİR VE SİYASAL BAŞKANLIK ( 1)

05 Mayıs 2016 - 11:10

Önce 1 Mayıs;
Merkezinde insanlığın olduğu, insanlığa hizmete adanmış canların, fertlerin; birlikteliğin oluşturduğu  kuvvet, etki ve zenginliğin farkına varıp bireyliğe yükselmişlere saygı, sevgi, vefa günü.

Yanı sıra Mayıs,

Mayıs ilk bahar demektir. Toprağın yeniyi tablolarına sunduğu dönemin adıdır.Döngünün baharı; binlerce yıl öncesi emeğiyle tarımcılıkla ailesini, çevresini, topluluğunu beslemesine  emek, katkı veren bireylerin; doğanın nimetlerine, bütün bunları var edene..saygı, sevgi, vefanın  idrak günü.

Bunlara yönelik vefamız;  doğayı kendinden bilen insana değer katan, tarihsel mirasın yeniden, yenilenerek, anlamını zenginleştirip  sahiplenen misyonun bireyleri olarak göstermeliyiz. Mübarek olan,” ihya etmek” budur.



İzmir’in kavakları;

Bahar denilince Türkiye’de İzmir’den başlanır. İzmir’in baharı bitmez, öğreticidir.

İzmir’in bütün mevsimlerinde bahar sürekli  vardır; her daim İzmir’de kalır. Kışın zemheri  soğunda gün içi birden ortaya çıkar;  “buradayım, telaşa gerek yok; bir yere gitmiyorum.” der. Sonbaharda, hüznün arttığı dönemlerde de öyle;yeniden uç verir “hoş bulduk.”diyerek moral verir. Yazın kavurucu sıcağında, ateş, barut yumağında,  cesaretle ilk bahar’cılığını  dışa vurup; “ilk kurşunu” atar.

İzmir’in siyaseti;

Siyasette öncü, özgün  ve öğreticidir. Bütün’e temkini bırakmaz, çoğunlukla istisna kalır. Tutumunun  ayrılıkçı olarak görülmemesi gerektiğini bilir, kendiliğinden  bilinmesini bekler.

Siyasal seçimlerde ters köşeyi tutturma tarzı belirgindir.Sağ gösterir sol; sol gösterir sağ vurur. Aitliği/eklemlenmeyi  değil, müntesipliği / beraber olmayı  önemser.

Sağlıklı bütün’ünün, olmazsa olmaz koşulunun bünyesindeki istisna  barındıran yeteneği olduğunu; bu istisnanın onu, geliştirici, dış zorlamaya karşı bağışıklığı sağlayıcı  en önemli özelliği olduğunu bilir.

Aldanmaz; çünkü yerel plan yapmaz.En küçük düşü,yurt ve çevresidir. Yerelliği bu bölgesellikten başlar.Yerelindeki  kazanımlarının sınırlarını komşu ülkelerin güvenliğinden çizer. Kalıcı konfor için buna inanır.

İçselleştiricilik;

Ülkenin her yerindeki  insanları cezbeder, kendine çağırır. Ensar’lığı süreklidir.Gelenleri kısa zamanda İzmirli kılar. “Hoş geldin,” en çok kullandığı sözdür. “Güle Güle”yi zor söyler, fırsat vermez gelenlerine;misafirini yerli bilir.

Çeşitçiliğin etkisi;

Demokrasiyi çok kültürlülüğün teminatı sayar.Dini buyrukçu değil, önerici; dinler arası ve dini içi farklılıkları “iyilik ve yardımda yarış” ödevi sayar.İnsanı kaybetmez; insanı kaybetmesi kazanmak içindir.Onun gelişimini zenginleştirmek, duyarlığını artırmak amaçlıdır.

Karşıtlığı yine öğreticidir. Yararlı buluşçuluk için barışçıl, teşvik edici karşıtçılığın önemine inanmıştır.Hassasiyeti,  karşıtçılığın bastırılmaması, özgürce yaşamasıdır.

Kent egoistliğini ret eder. Kazanımlarının ve kazanımların gelişmesinin sınırlarını geniş tutar.Genişleyen gelişimin kendi içinde daha fazla farklı zenginlik üreteceğine  inanır.Yeryüzünde mutsuz insanlar oldukça, diğer insanların mutluluğu riskte olduğuna dair evrensellik ilkesini içselleştirmiştir.

Herkes için barışın formülünü kadim birikiminde korumayı önemser.Tarihin derinliklerinde kalmış bu anlayışı,  şehrin çekirdek bölgesinde serpilmiş havra, kilise ve mescitlerde; daha derindeki antik tapınaklarda kanıt yapı olduğunun farkında olarak bunların tekrar ibret binaları olarak ayağa kaldırılmasına katkı sağlar.

İnanç özgürlüğüne sahip ve koruyan toplumların fen ve sosyal ilimlerde yol açıcı özellikleri kazanıp ortaya koyacağını inancı sahipleneceği en büyük konfor bilir. Doğanın böyle özelliklerle bezeli olan insanlar tarafından korunacağına, günleşeceğine, daha hızlı yenileneceğini bilir.

Kendine cezp edip çağırdığı insanları “dışarıdaki” insanlardan ayırmaz; onlardan kendinde kalanları onların unsuru sayar; görülmese dahi bağlarına, birbirlerinden dolaylı etkilendiklerine inanır.Görülmeyenin etkisini, görülenin gücünün çekirdeği  olduğunu sezer.



Yereldeki takdirler;

İzmir’in, İzmirli’nin bu “ters” görülen tutumu toplumsal gelişimde işlenecek cevher kadar önemlidir; bütün diğer etkilerde  olumlunun ön alması için turnusol yöntemi olduğunu bilir.

Bütüncül, çevresel tercihlerindeki ilkeleri yerel tercihleriyle çelişkili görülmesi yanıltıcı olmasın. Yereldeki  siyasal idari tercihleri, diğer esas tercihleri için görülmeyen etkileri üretmek amacıyla yapması açıklaya geldiğimiz perspektifle uyumludur.

Yerel tercihlerinde kadim özelliği çok kültürlüğü,  renkliliği, mozaiğin uyumunu arzulaması; eş dağılımsız özeliklerin farklılığı koruyarak,  eş dağılımlı olmasına; böyle niteliksel çeşitliliğin solo dinletisine galebe çalan konçerto sergisini, onun zorunluluğu maestro ihtiyacını, bünyesindeki ilk bahar’ın her durumda dışa vurumu olarak gösterir.

 

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum