Turgutlu'da çevre katliamı sürüyor
Cemil DİRİM

Cemil DİRİM

Turgutlu'da çevre katliamı sürüyor

20 Mayıs 2022 - 09:52

Manisa'nın Turgutlu ilçeside bir süre önce faaliyete geçen Turgutlu Biyogaz Enerji Üretim A.Ş. ye ait biyogaz tesisinin çevredeki tarım arazilerine, yeraltı sularına ve Gediz Nehri’ne verdiği zararlar ile ilgili bugüne kadar çok sayıda haber yaptık. Ancak çevrede bulunan köylülerin, muhtarların ve Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen’in çağrılarına yetkililerden ses gelmedi.
Geçtiğimiz günlerde Turgutlu İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ilçedeki çiftçilere bir çağrıda bulundu. Çağrıda şu ifadelere yer verildi:

“ Çiftçilerimizin Dikkatine!
Biyogaz Tesisi atıklarının yapılan analizi sonucunda tuz içeriğinin yüksek olduğu tespit edilmiş olup, tarım arazilerine tuzluluk sorunu yaratabileceğinden dökülmesi uygun değildir.
Turgutlu İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü”
Yine tesisin yakınında bulunan Musalar Yeniköy Muhtarı Yıldıray Aktaş’ta köylüleri uyararak biyogaz tesisinin atıklarının döküldüğü alanların çoraklaştığını ve bu alanlarda bulunan bitki ve ağaçların kuruduğuna dikkat çekti. Yetkililerden tarım alanlarına zarar veren bu tesis ile ilgili önlem almalarını, gerekli denetimlerin yapılmasını istediklerini vurgulayan Aktaş, “ Sayın Cumhurbaşkanımıza da buradan seslenmek istiyorum. Bu işe el atsın. Bu topraklarda tarım bitmesin.” dedi.
Çiftçilerin şikayeti üzerine bölgeye gelip inceleme yapan Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen ise şunları söyledi:
''Biyogaz üretimi sonrasında oluşan katı maddelerin gübre olarak kullanıldığını biliyoruz. Ortaya çıkan sıvı atıkların ise uygun koşullarda deşarj edilmesi gerekir. Bazı durumlarda tarla ve sera bitkileri için gübre olarak kullanılsa da aslında öncesinde tekrar arıtılması gerekmektedir. Çünkü bu sıvı kısım aslında yüksek kirlilik içermektedir. Ayrıca fermentöre konulan maddelerde bulunabilecek toksik maddeler nedeniyle reaktör çıkışından sonra atıklar analiz edilmelidir. Yaşanan bu çevre katliamına karşı ilgili kurumları göreve davet ediyoruz. Bereketli tarım arazilerimizi sermayeye kurban etmeyin.''
Turgutlu da doğup büyüyen, ataları da bu topraklarda yaşamış birisi olarak yaptığımız her haber öncesinde şirket yetkililerini arayıp görüş almak istedik. Önceleri biyogaz tesisinden çıkan atıkların zararlı olmadığını söyleyen şirket yetkilileri bir süredir telefonlarımıza çıkmaz oldu. Sorduğumuz soruları yanıtlamaktan kaçınan şirket yetkililerin son icraatı ulusal bir haber ajansına Pamukkale Üniversitesi’nden bir akademisyene biyogaz atıkları ile ilgili haber yaptırmak oldu.

Nedense Turgutlu Biyogaz Üretim A.Ş. nin ortakları Denizlili tekstilci İsmail Uğurlu, Uğurlular Elektrik Üretim A.Ş. ve Uğurlular Tekstil Sanayi’nin merkezinin bulunduğu Denizli'de bulunan Pamukkale Üniversitesi’nden Prof. Dr. Necip Atar,  atıkların gübre olarak kullanılabileceğini açıkladı. Necip Hoca hangi araştırmasından böyle bir sonuç elde etti merak ediyorum. Turgutlu’nun çok yakınında Ege Üniversitesi ve çok sayıda üniversite varken yeni kurulan bu tesisle ilgili açıklamayı neden Pamukkale Üniversitesi’nden bir hoca yapar onu da anlamadım. Bugüne kadar Tarım İl Müdürlükleri başta olmak üzere hiçbir devlet kurumunun gübre olduğuna dair belge veremediği atıkların gübre olduğunu söyleyen Necip Hocayı iddiasını ispata davet ediyorum. Tesise her gün farklı atıklar girdiği halde aynı sonucun nasıl alınabileceğini merak ediyorum.
Merak etiğim diğer konular ise ÇED süreci mahkemelik olan, atıklarının çevreye verdiği zararı gözlerimle gördüğüm, çevredeki köylülerin ve muhtarların şikayet ettiği, Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen’in atıkların çevreye verdiği zararın önlenmesi için yetkililere çağrıda bulunduğu, sorduğumuz sorulara cevap vermekten kaçınan biyogaz tesisi yöneticilerinin sıkılmadan masa başında ''Turgutlu Biyogaz’ın atıkları Manisa’nın bereketli tarım topraklarını zenginleştiriyor'' diye haber yaptırmaları, Başta Murat Baybatur olmak üzere diğer Manisa Milletvekillerinin Gediz Ovası ve Gediz Nehri’nin atıklarla zehirlenmesi konusundaki sessizlikleri, Manisa Valisi başta olmak üzere, Manisa Tarım ve Orman İl Müdürü ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürü’nün işlem yapmak için neyi bekledikleri, Turgutlu halkının oyu ile seçilen Belediye Başkanı Çetin Akın’ın köylü ve muhtarların şikayetlerine tepkisiz kalması.

Evet. Merak ettiğim konuların yanıtlarını alabilir miyim? Bilmiyorum. Ancak konunun takipçisi olacağımı ve bugün çeşitli nedenlerle sessiz kalan ve görevini yapmayanların vebalinin büyük olduğunu iyi biliyorum.
Çocukluğumuz da tertemiz suyunda yüzdüğümüz, balık tuttuğumuz Gediz’in atıklar yüzünden simsiyah aktığını, biyogaz tesisi örneğinde olduğu gibi bu kirliliğe göz yumanların küçük çıkarlarını bir yana bırakarak çocuklarının da Gediz Nehri’nin suladığı bu topraklarda yaşamlarını sürdüreceğinin bilincine vararak harekete geçmelerini bekliyorum.

YORUMLAR

  • 0 Yorum