Torbalı'da Belediye Başkanı Var Mı?
Cemil DİRİM

Cemil DİRİM

Torbalı'da Belediye Başkanı Var Mı?

06 Ocak 2021 - 11:56

Son yıllarda İzmir’in ilçelerine gittiğimizde işimiz bittikten sonra vatandaşlarla sohbet edip küçük bir kamuoyu araştırması yapmadan, sokaklarında dolaşıp gözlem yapmadan dönmüyoruz. Yerel yönetimler ile ilgili dergi yayınlayan üstelik kamuoyu araştırması yapan bir firmanın yöneticisi olarak bu aynı zamanda görevimiz. Böylece gündemdeki konular ve ilçesindeki gelişmeler ile ilgili vatandaşların görüşlerini öğrenme fırsatı bulmuş oluyoruz.
Geçtiğimiz günler de yolumuz Torbalı’ya düştü. Sosyal mesafeyi koruyarak çok sayıda vatandaşla sohbet edip, bazı gözlemlerde bulunma şansımız oldu. Yaptığımız sohbetlerden ve gözlemlerimizden çıkardığımız sonuç bizi hiç de memnun etmedi. Son yıllarda yapılan yatırımlarla cazibe merkezi olma yolunda mesafe kat eden Torbalı maalesef yerel yönetim konusunda şanssız bir ilçe. Bir önceki belediye başkanına yönelttiğimiz eleştirileri hatırlayınca haksızlık ettiğimizi düşündüm. Konuştuğumuz Torbalılar seçimden sonra geçen süre içinde Belediye Başkanı İsmail Uygur’un ilçenin sorunlarını çözmeye yönelik bir çalışması olmadığını, başkana ulaşmanın çok zor olduğunu ve belediyeyi başkanın yakın çevresindeki bazı isimlerin yönettiğini söylediler. Belediye ile ilgili çok sayıda olumsuz konuşmaya şahit olduk. Özellikle akçeli konulardaki iddialar araştırmaya değer nitelikte. Torbalı da kısa bir gezinti yaptığımızda belediyenin iyi hizmet yapmadığını görmek mümkün. Başkanlıkta ikinci dönemini yaşayan İsmail Uygur’un bu kadar pasif kalacağını doğrusu beklemiyordum. Edindiğimiz izlenim bu dönem İsmail Uygur’un belediye yönetiminde bazı isimlerin etkisinde kalıp kontrolü kaybetmiş olması. Yoksa Torbalı Belediyesi’nin bu kadar aciz kalmasının başka bir nedeni olmalı.
Torbalı’dan döndükten sonra merak ettim Sayıştay’ın 2019 yılı ile ilgili Torbalı Belediyesi için hazırladığı rapora göz attım. Sayıştay, yerel yönetimleri kamu adına denetleyen ve güvenilirliği konusunda şüphe olmayan anayasal bir kurumumuz. Sayıştay raporuna göre Torbalı Belediyesi ile ilgili denetim raporunda şu görüşlere yer verilmiş:

  • Belediyenin doğrudan temin ile ilgili yaptığı hizmet alımlarında işin konusu, yeri ve zamanında belirsizlikler var. Hizmet alım işlerine yönelik incelemede işin süresi, konusu, işin tarih ve yeri, kaç organizasyon yapılacağı, yapılan etkinliklerin ne kadar süreceği gibi hususlara yer verilmediği görülmüştür.
  • İndirimli emlak vergisinden yararlananlar ile ilgili gerekli araştırmanın yapılmadığı görülmüştür.
  • İşyeri açma ve çalışma ruhsatı olmadan faaliyette bulunan işletmeler ile ilgili yönetmeliğe aykırı işlem tesis edildiği, işyerini kapatma ve idari para cezasının uygulanmadığı görülmüştür.
  • Boşalan Pazar yerlerinde tahsis için kura çekilmesi gerekirken encümen kararı ile tahsis yapılmıştır. Meclis kararı olmadan nakdi ödül verilmiştir.
  • İlan ve reklam vergilerinin tahakkuk ettirilmediği görülmüştür.
  • Bar, gazino, pavyon gibi mekanlara eğlence vergisi tahakkuku yapılmadığı ve vergi alınmadığı görülmüştür.”
Yukarıdaki metin Sayıştay’ın Torbalı Belediyesi ile ilgili raporundan yaptığım birkaç alıntı. Çok sayıda konuda sayfalarca hatalı uygulama anlatılmış. En çok dikkatimi ise Torbalı’da işyeri olan küçük esnaftan vergi alınırken bar, gazino ve pavyon gibi yerlerden vergi alınmaması çekti.
Daha pek çok konudaki hatalı uygulamaya yer verilen raporu okuyunca Torbalı Belediyesi’nin ne kadar kötü yönetildiğini, zarara uğratıldığını görüyorsunuz. İster istemez de akla şu soru geliyor. “ Torbalı’da bir belediye başkanı var mı? Varsa ikinci dönem görev yapan bir belediye başkanının yönettiği bir belediye de tüm bunlar nasıl oluyor? Cevabını bilen var mı? Doğrusu ben çok merak ediyorum. Bu konuları araştırmaya ve Torbalı ile ilgili yazmaya devam edeceğiz.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum