Uluslararası DRD 2023 Sempozyumu İKÇÜ’de Yapılıyor

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Eczacılık Fakültesi ve İlaç Araştırmacıları ve Uygulayıcıları Derneği tarafından düzenlenen “Uluslararası Multidisipliner İlaç Araştırma ve Geliştirme Sempozyumu 2023" Çiğli Yerleşkesinde başladı.

Uluslararası DRD 2023 Sempozyumu İKÇÜ’de Yapılıyor

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Eczacılık Fakültesi ve İlaç Araştırmacıları ve Uygulayıcıları Derneği tarafından düzenlenen “Uluslararası Multidisipliner İlaç Araştırma ve Geliştirme Sempozyumu 2023" Çiğli Yerleşkesinde başladı.

Uluslararası DRD 2023 Sempozyumu İKÇÜ’de Yapılıyor
06 Mayıs 2023 - 09:30



İKÇÜ Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mutlu Aytemir’in ev sahipliğinde, eczacılık fakültelerinden gelen akademisyenleri, ulusal ve uluslararası araştırmacıları ve ilaç endüstrisi profesyonellerini bir araya getiren  “International Multidisciplinary Symposium on Drug Research and Development (DRD) 2023’ün açılış programında, İzmir Vali Yardımcısı Hulusi Doğan, İKÇÜ Rektörü ve Sempozyum Onursal Başkanı Prof. Dr. Saffet Köse, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Muhsin Akbaş, Prof. Dr. Süleyman Akbulut, Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı, İlaç Araştırmacıları ve Uygulayıcıları Derneği-ILARUD Başkanı ve Sempozyum Eş Başkanı Prof. Dr. Gülberk Uçar, Veni Vita Health Genel Müdürü Dr. Beril Koparal Ergün ile 700'ün üzerinde konuk katılımcı yer aldı.

Birinci Basamak Sağlık Hizmetinin Vazgeçilmezi
Açılışta konuşan İzmir Vali Yardımcısı Hulusi Doğan, birinci basamak sağlık hizmetinin vazgeçilmez bir parçası olan eczanelerin kolay ulaşılabilir olmasının yanında eczacıların bilimsel donanımları, mesleki tecrübeleri sayesinde toplum sağlığının korunmasına, iyileştirilmesine ve devlet ekonomisine sağladığı katkılara değindi. “Eczacınızın ilacın akılcı ve güvenli kullanımı, halkın bilinçli ilaç kullanması noktasındaki yaklaşımı maliyetleri de azaltmaktadır. Özellikle Anadolu’da vatandaşlarımızın sağlık sorunlarında ilk koştuğu yerler eczanelerdir. Eczacının görevi ilaç ile sınırlı kalmaz, aynı zamanda hasta odaklı yaklaşımlarıyla bireylere rehberlik de ederler. Bir nevi tıbbi danışman olurlar. Bilimsel gelişmelerin ışığında araştırmacılarımızın yetkinlikleriyle ilaçta dışa bağımlılığı azaltan ilaç sektörümüzü de tebrik ediyorum. Sektörün değerli temsilcilerini ve araştırmacılarını İzmir’imizde bir araya getiren bu önemli bilimsel buluşmaya ev sahipliği yapan İKÇÜ’ye Rektör Prof. Dr. Saffet Köse nezdinde şükranlarımı sunuyorum. İlk mezunlarını bu yıl verecek İKÇÜ Eczacılık Fakültesini, dekanımızı ve değerli öğrencilerini de şimdiden tebrik ediyor, başarılar diliyorum” dedi.
İlaç Sanayiinde de Oyun Kurucu Oluyoruz
İKÇÜ Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse, her alanda önemli atılımlar yapan Türkiye’nin ilaç sanayiinde de oyun kurucu olmaya doğru hızla ilerlediğini kaydetti. 2015 yılında 18,08 milyar TL olan Türkiye ilaç pazarının 2021 yılında 64,85 milyar TL’lik satış değerine ulaştığını aktaran Rektör Prof. Dr. Köse: "2021 yılında bu satış değerinin %88’ini yerli ilaç oluşturmuş.  2019 ve 2021 yıllarında pandeminin etkisine rağmen ilaç ithalat oranları düşmeye devam etmiş. Bu düşüşte yerli aşının kullanılmasının ve ilaç sanayiinde Ar-Ge’ye sağlanan desteğin önemli olduğunun altını çizmek isterim. TÜBİTAK Aşı ve İlaç Geliştirme Kampüsü’nün bu yıl açılmış olması da ilaç sanayiinde dışa bağımlılığı önümüzdeki süreçte azaltacaktır. İlaç geliştirme uzun ve karmaşık bir süreç ve çok paydaşlı olarak yürütülmesi gerekiyor. Multidisipliner bir bakışa ihtiyaç var ve bizim akademinin tüm alanlarında birlikte iş yapabilme kültürünü içselleştirmemiz gerekiyor” diye konuştu.

Önemli Bilimsel Konular Tartışılacak
Ege Bölgesi ve İzmir'in ikinci eczacılık fakültesi olmalarıyla birlikte ilk mezunlarını verecek genç bir fakülte olduklarını belirten İKÇÜ Eczacılık Fakültesi Dekanı ve Sempozyum Başkanı Prof. Dr. Mutlu Aytemir de, kısa sürede ulaştıkları başarılarla devlet üniversiteleri arasında 8’inci sıraya yerleştiklerini kaydetti.  ILARUD ile sektörün önemli dinamiklerini bir araya getiren DRD 2023’ü düzenlemekten duydukları memnuniyeti paylaşan Dekan Prof. Dr. Aytemir, “ Bu toplantı, 38 Eczacılık Fakültesinin desteklediği, farklı disiplinlerdeki araştırmacıları, ilaç endüstrisi ve kamu sektöründe çalışanları bir araya getirmeyi hedeflemektedir. Dokuz farklı ülkeden 48 konuşmacı ve 8 panelistin yer aldığı buluşmamızda; lisans ve lisansüstü öğrencileri, akademisyenler, ilaç endüstrisi temsilcileri ve kamudan katılımcılar olmak üzere 700'den fazla konuğu ağırlamaktayız. Sempozyumda 14  bilimsel oturum ve panelin yer aldığı, 117 sözlü ve 130 poster sunumu gerçekleştirilerek en güncel çalışmalar paylaşılacaktır. DRD 2023 bu yıl “Nörodejeneratif Hastalıklar: Tedavide Yeni Gelişmeler" başlığında nörodejeneratif hastalıklarla ilgili son bilimsel gelişmeleri ve güncel bakış açılarını sunmayı amaçlanmaktadır. Birçok önemli bilimsel konunun tartışılacağı DRD 2023’te İKÇÜ Eczacılık Fakültesi ve İLARUD olarak bu büyük ve harika birlikteliği sağlayabilmenin mutluluğunu ve gururunu yaşıyoruz” şeklinde konuştu.

Sektör İle Eczacılık Fakülteleri Koordinasyonu 
Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı, İLARUD Başkanı ve Prof. Dr. Gülberk Uçar da dernekleri hakkında bilgi verdiği konuşmasında Türkiye'deki eczacılık fakülteleri ile koordineli olarak çalıştıklarını söyledi. DRD’lerin temel amacının, ilaç tasarımı, geliştirilmesi ve uygulanması aşamaları dahil olmak üzere en son gelişmeleri gözden geçirmek ve alanda çalışan tüm paydaşları bir araya getirmek olduğunu aktaran Prof. Dr. Uçar, “İKÇÜ bu yıl 40’a kırka yakın eczacılık fakültesinin katkısıyla, 700'ün üzerinde katılımcıyla DRD 2023'e ev sahipliği yapıyor. Ülkemizde yaşanan deprem felaketinin getirdiği zor ekonomik koşullara ve moral bunalıma rağmen toplantıyı büyük bir özveriyle gerçekleştiren İKÇÜ Rektörlüğü'ne, Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mutlu Aytemir'e, sempozyum düzenleme kuruluna ve diğer komite üyelerine en kalbi şükranlarımı sunuyorum. Ayrıca sempozyumumuza katılarak bize destek olan tüm katılımcılarımıza, oturum başkanlarımıza, panelistlerimize ve sponsorlarımıza en içten teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.
Açılış konuşmalarının ardından protokole sunulan plaket takdiminin ardından DRD 2023'te bilimsel oturumlara geçildi.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum