Türkiye 2022'de en çok kadın doğum uzmanı aradı

Türkiye'nin en büyük online sağlık platformu DoktorTakvimi, 2022 yılı sektör verilerini açıkladı. 2022'de en çok doktor randevusu alan ilk üç şehir İstanbul, Ankara ve İzmir olurken, platformda en çok aratılan üç branş ise sırasıyla kadın hastalıkları ve doğum, psikoloji, kulak-burun-boğaz oldu

Türkiye 2022'de en çok kadın doğum uzmanı aradı

Türkiye'nin en büyük online sağlık platformu DoktorTakvimi, 2022 yılı sektör verilerini açıkladı. 2022'de en çok doktor randevusu alan ilk üç şehir İstanbul, Ankara ve İzmir olurken, platformda en çok aratılan üç branş ise sırasıyla kadın hastalıkları ve doğum, psikoloji, kulak-burun-boğaz oldu

Türkiye 2022'de en çok kadın doğum uzmanı aradı
24 Ocak 2023 - 14:35

Hasta, hasta yakınları ve sağlık araştırması yapanlar ile sağlık profesyonellerini buluşturan, Türkiye'de en çok kullanılan özel sağlık randevusu alma uygulaması DoktorTakvimi, 2022 verilerini paylaştı.
 
İstanbul'un yüzde 10'u randevu aldı
Sisteminde 191 binden fazla hekim ve uzman profili bulunan DoktorTakvimi'nden 2022’de 8 milyon 35 bin randevu alındı. En çok randevu alan şehirler nüfusla orantılı oldu. İstanbul, Ankara ve İzmir ilk üçte yer alırken, Bursa, Kocaeli, Konya, Kayseri, Gaziantep, Eskişehir ve Adana takip etti. İstanbul'da randevu oranı nüfusun yaklaşık yüzde 10'u, Ankara'da yüzde 13'ü, İzmir'de yüzde 18'i, Bursa'da yüzde 14'ü ve Kocaeli'de yüzde 19'u oldu. İptal edilen randevu sayısı 1 milyon 139 bin oldu.
 
En çok aratılan branş kadın hastalıkları ve doğum
DoktorTakvimi üzerinden en çok aratılan beş branş kadın hastalıkları ve doğum, psikoloji, kulak-burun -boğaz, psikiyatri, diş hekimi olarak sıralandı. Kadın hastalıkları ve doğum branşının en çok aratıldığı şehirler Konya, İzmir, İstanbul, Bursa ve Kayseri oldu. Psikoloji ve psikiyatri en çok İstanbul'da aratıldı. Her iki branşta İstanbul'u Ankara, İzmir ve Bursa izlerken, psikolojide 5. sırada Gaziantep, psikiyatride Kayseri yer aldı. Kulak-burun-boğaz branşı en çok İstanbul, Konya, Bursa, Kayseri ve Ankara'da aratıldı. Diş hekimi branşında sıralama Eskişehir, İstanbul, Konya, Ankara ve Bursa oldu.
 
Stresle ilintili hastalıklar öne çıktı
En çok randevu alan şehirler İstanbul, Ankara ve İzmir'de en çok aratılan ilk üç branş psikoloji, psikiyatri ve dermatoloji. 2022’de stresle ilintili hastalıkların daha çok aratıldığı görülürken, pandemi sonrasında sedef ve zona gibi dermatoloji alanındaki hastalıkların aratılmasında da artış yaşandı.
 
Toplam hasta sayısı 1,5 milyona ulaştı
2022 yılında DoktorTakvimi 118 milyondan fazla görüntülendi. Toplam ziyaretçi sayısı yaklaşık 30 milyon olurken, 8 milyonun üzerinde randevu kaydedildi. 2022’de açılan hekim/uzman profil sayısı 6 bine yaklaştı, toplam sayı 191 bini aştı. 1 milyon 500 bin hasta/danışan en az bir kez randevu alırken, bir hasta/danışanın sitede geçirdiği ortalama süre 2-3 dakika oldu. DoktorTakvimi'ne kayıtlı kullanıcı sayısı 2021'e göre yüzde 29'luk artışla 3.8 milyonu aştı. Hasta ve danışanların DoktorTakvimi uygulamasından aldıkları randevu sayısı ise 2021 yılına göre yüzde 284 artışla 374 bini geçti.
 
2022 yılında 225 bin yorum yapıldı
DoktorTakvimi'nin hizmetlerinden yararlanan hasta ve danışanlar tarafından doktor ve uzmanlar için yaklaşık 570 bin yorum yapıldı. 2022 yılında ise yapılan yorum sayısı yaklaşık 225 bin oldu. Randevu alan hastalara ve danışanlara 1.6 milyon SMS ile hatırlatıcılar ve bilgilendirmeler gönderildi.
 
“İnternet, hastalar/danışanlar için çok önemli”
DoktorTakvimi Türkiye Ülke Müdürü Hakan Türkoğlu, “Günümüzde Türkiye'de internete erişim oranı oldukça arttı. We Are Social verilerine göre Türkiye'de internete erişim oranı 2022'nin başında toplam nüfusun yüzde 82'si seviyesindeydi. Hanehalkı Bilişim Teknolojileri (BT) Kullanım Araştırması'na göre ise 2022 yılında hanelerin yüzde 94'ünün evden internete erişim imkanına sahip olduğu görüldü. Yapılan araştırmalar insanların Türkiye'de interneti kullanma sebebinin en çok bilgi aramak amaçlı olduğunu gösteriyor. Türkiye'nin sağlık alanında önde gelen dijital randevu alma kanalı DoktorTakvimi olarak, 2022 verilerinin yardımıyla sağlık aramalarının neye göre şekillendiğini ve internetin hastalar/danışanlar için ne kadar önemli bir mecra haline geldiğini görmüş olduk” dedi.
 
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum