Tohumun Bankası Seferihisar

Seferihisar Belediyesi tarafından bu yıl dokuzuncusu düzenlenen “Seferihisar Belediyesi Yerel Tohum Takas Şenliği” etkinliği Türkiye’nin dört bir yanından katılımla gerçekleşti. Para geçmeyen pazarda yüzbinlerce yerli tohum birbirleriyle takas edildi. Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin “insanları hibrit olamayan doğal tohumlar ile tanıştırmaya devam edeceğiz” dedi.

Tohumun Bankası Seferihisar

Seferihisar Belediyesi tarafından bu yıl dokuzuncusu düzenlenen “Seferihisar Belediyesi Yerel Tohum Takas Şenliği” etkinliği Türkiye’nin dört bir yanından katılımla gerçekleşti. Para geçmeyen pazarda yüzbinlerce yerli tohum birbirleriyle takas edildi. Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin “insanları hibrit olamayan doğal tohumlar ile tanıştırmaya devam edeceğiz” dedi.

Tohumun Bankası Seferihisar
06 Mayıs 2019 - 11:20

Ürkmez Mahallesi’nde gerçekleşen etkinlik Seferihisar Belediyesi Bando Takımı’nın gösterisi ile başladı. Seferihisar Belediyesi Halk Dansları Topluluğu’nun zeybek gösterisi yaptığı etkinlikte, Ürkmez Jimnastik ve Modern Dans Ekibi, Ürkmez Çocuk Korosu ve piyano dinletisi, Seferihisar Belediyesi Halk Dansları Topluluğu, Seferihisar Belediyesi Arılar Çocuk Korosu, Seferihisar Belediyesi Tiyatro Topluluğu ve Ulamış Mahallesi Tiyatro Ekibi sahne aldı.
Etkinlik kapsamında pazarda 200’ün üzerinde stant kuruldu. Pazarın bir tarafında bölge sakinleri kendi ürettikleri ürünleri sattı bir tarafta ise yerli tohumlara ilişkin bilgilerin verildiği stantlar kuruldu. Etkinlik kapsamında Türkiye’nin farklı şehirlerinden 3 belediye de gelerek yetiştirdikleri yerli tohumları dağıttı.
Bütün Tohumlarımız Sertifikalı Olacak
Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin etkinlikte yaptığı konuşmada “Sevgili üreticilerimiz, tarım dostlarımız hepiniz tohum takas şenliğimize hoş geldiniz. Geleneksel hale getirdiğimiz yerel tohum takas şenliğini bir kez daha kutluyoruz. Hepinize şenliğimize gösterdiğiniz katılımınızdan dolayı teşekkür ederiz. Binlerce yıllık tohum kültürünün devamlılığını sağlamak için var gücümüzle çalışıyoruz; ancak ülke tarım politikalarımız üreticiden ziyade sermaye sahiplerini korumaktadırlar. 2006 yılında 5553 sayılı yasa ile yerel tohum satışını hükumetimiz yasaklamıştır. Ardından gelen milli tarım projesiyle yerli tohum ile geleneksel üretim zora girmiştir. Tarım Bakanlığı 2018 itibariyle sertifikalı tohum kullanmayan üreticilerden desteğini çektiğini açıkladı. Yerel çeşitlilik kayıt altına alınması üniversitelere çeşitli sivil toplum kuruluşlarına verildi ve bu şekilde çiftçinin hiçbir görüşü alınmadı. Bu yönetmelik, tohum çeşitlerinin takas yöntemiyle geliştirilen adaptasyon yeteneklerinin engellenmesi demektir. Bu yönetmeliklerle üreticiyi etkilediği tüm tohumların sertifikalaştırılması gerekiyor. Sertifikalaştırılmayan tohumlar kesinlikle kullanılmayacaktır. Ancak bu şekilde çiftçiye hiçbir söz hakkı verilmemiş ve danışılmamıştır. Binlerce yıldır saklanan günümüze kadar ulaşması sağlanan atalık tohumlarımızın piyasa altında ezildiğini görmek hibrit tohumların önünün açıldığını görmek istemiyoruz. Atalarımızın torunlarına bıraktıkları yastık altı tohumların geleceğe sevk edilmesini sağlamak hepimizin görevidir. Çiftçimiz hem milli değerlerimizi koruyup hem de çeşitliliğe katkı sağlamaktadır. Bu durum karşısında bizlerde çiftçilerimizi desteklememiz gerekir.  Ülkemizde yaklaşık 850 adet tohum şirketi var. Bu şirketlerin 22 tanesi yerli ve yabancı ortaklık yapısına sahip. 32 adet şirketin ise tamamı yabancı sermayeye ait olduğu biliniyor. Yabancı sermaye şirketlerinin sayısı az gibi gözükse de yüzde 30’a tekamül ediyor. Yerli şirketlerle beraber ortaklığına baktığımızda yüzde 50 gibi bir rakama geliyor. Bu da gene sermayenin kazandığı bir güç demek. Buradan da anlaşılıyor ki bu yasanın kazananları yine tohum şirketleri. Değerli çiftçi kardeşlerim bizler atamızın mirası olan yerli tohuma sahip çıkıyoruz ve çıkmaya da devam edeceğiz. Üreticimiz, köylümüz, birbirine destek olacak ve bizlerde buna sahip çıkacağız. Dayanışma içinde olalım. Anadolu topraklarının bize sunmuş olduğu bu büyük hazineyi torunlarımıza miras bırakalım. Bu miras bu vatanın çocuklarının hakkıdır” dedi.
Yerel Tohum İçin Sıra Beklediler
Soner Değerli İlkokulu bahçesine Seferihisar Belediyesi’ne ait 2 stant kuruldu. Stantlarda Can Yücel Tohum Merkezi’nde yetişen 80 çeşit 25 bin tohum ve 25 bin fide ücretsiz dağıtıldı. Tohum takasına yurttaşlar yoğun ilgi gösterdi. Binlerce yurttaş tohum alabilmek için sırada bekledi.
Etkinliğe Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Şengel, Selçuk Belediye Başkan Yardımcısı Şerafettin Budak, Seferihisar Belediyesi Başkan Yardımcıları Nuriye Hepterlikçi ve Yelda Celiloğlu, Seferihisar Belediyesi CHP Meclis üyeleri katıldı. Ayrıca etkinliğe Foça Yeryüzü Pazarı Üretici Birliği, Muğla Büyükşehir Belediyesi, Gema Vakfı, Bornova Belediyesi ve Menteşe Belediyesi kent konseyleri, sivil toplum kuruluşları da şenlikte yer aldı.
Takas şenliği İzmir Büyükşehir Belediyesi Pop Orkestrası konseriyle sona erdi.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum