“Tarımda ihracat merkezi olabiliriz"

Tarihi Havagazı Fabrikası Kültür Merkezi’nde İzmir Tarım Grubu üyeleriyle biraraya gelen CHP'nin İzmir Büyükşehir Belediye Başkan A. Adayı Alaattin Yüksel, kentin son yıllarda atak yaptığı tarım sektörünün geleceği ile ilgili görüşlerini paylaştı.

“Tarımda ihracat merkezi olabiliriz"

Tarihi Havagazı Fabrikası Kültür Merkezi’nde İzmir Tarım Grubu üyeleriyle biraraya gelen CHP'nin İzmir Büyükşehir Belediye Başkan A. Adayı Alaattin Yüksel, kentin son yıllarda atak yaptığı tarım sektörünün geleceği ile ilgili görüşlerini paylaştı.

“Tarımda ihracat merkezi olabiliriz
09 Aralık 2018 - 04:32

Türkiye'de işsizliğin hızla arttığına bunun da en önemli nedenlerinden birinin üreticilerin desteklenmemesi olduğunu kaydeden Alaattin Yüksel, "Türkiye maalesef artık üretimden vazgeçti. Bu durum her sektörde kendini gösteriyor. Özellikle tarımda ekilmeyen topraklarımız, sulanamayan alanlarımız hızla arttı. Hükümet her açıdan tarımı desteklemekten vazgeçti. Çevre yatırımları yapılmadığı, altyapı hızla bozulduğu ve gübresinden mazotuna kadar tüm girdilerin maliyetleri arttığı; buna karşın sattığı ürünün hızla değer kaybettiği bir dönemde çiftçimiz de tarımdan ve üretimden vazgeçmek zorunda kaldı" diye konuştu.
Uygulanan yanlış politikalar sonucu tarımın 16 yıldır hep küçüldüğünü vurgulayan Yüksel, "Bu durum İzmir'de daha farklı bir seyir izledi. Türkiye'deki 81 ilin içinde sadece İzmir'de 'kentten köye' göç varken, diğer 80 ilde tam tersine 'köyden kente' göç olmakta. Bu başarının altında Türkiye'de ilk kez İzmir Büyükşehir Belediyesi bünyesinde hayata geçirilen Tarım Daire Başkanlığı yatmakta. Söz konusu başkanlık, yaptığı planlı çalışmalarla, havza havza gelişme modelleriyle, bölge insanı ile akademisyenleri de işin içine katarak İzmir tarımını ayağa kaldırdı. Bunun sonucunda Birleşmiş Milletler tarafından İzmir, 'En İyi Kalkınma Modeli' ödülünü kazandı" ifadelerini kullandı.
Kendisinin de çiftçi çocuğu olduğunu, siyaset yapma amacından birinin de tarımın geliştirilmesine hizmet etmek olduğunu kaydeden Yüksel, çiftçinin sorunlarını da yakından bildiğini aktardı. Yerel seçimlerde aday gösterilip başkan seçilmesi halinde İzmir'in tarım ve gıdada ihracat merkezi olabilecek kapasitesini harekete geçirmek istediğini aktaran Yüksel, mevcut 'İzmir Modeli'nin geliştirilmesi ile bunun mümkün olabileceğini aktardı.
Tire Süt Kooperatifi, Bayındır Çiçek Kooperatifi, İzmir Arıcılar Birliği gibi kooperatif ve birliklerin hem çiftçinin yüzünü güldürdüğünü hem de sosyal projeler ile halkla iç içe olduğunu açıklayan Yüksel, tarımın kent genelinde yükselişini hızlandırmak için kooperatiflerin sayısının arttırılması ve her açıdan desteklenmesi gerektiğini belirtti. Ürün alım garantilerinin verilmesi ve tarıma dayalı sanayiye yönelmenin de şart olduğunu kaydeden Yüksel, "Böylece hem istihdamı artacak hem de tarımsal ürünlerimiz sanayi ile buluşarak yepyeni bir ürün olarak karşımıza çıkacak. Bunun sonucunda da çiftçimiz, tüccarımız, sanayicimiz, işsizlerimiz ve bu ürünleri tüketen vatandaşımız mutlu olacak. Bizim kentimizdeki insanlarımızı yoksulluktan, açlıktan, işsizlikten korumamız için bunun gibi yeni projeleri hayata geçirmemiz şart" dedi.
ESKİYÖRÜK: TARIMDA ÇOK MESAFE ALDIK
İzmir Tarım Grubu Başkanı Mahmut Eskiyörük ise, Büyükşehir Belediyesi'nin destekleriyle İzmir'in tarımda son derece önemli mesafe aldığını söyledi. Yeni dönenme de başlatılan projelerin devam ettirilmesi ve kentin tarım alanında hızla markalaşması gerektiğini açıklayan Eskiyörük, “Özellikle metropol dışında kalan ilçelerimizin geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. O nedenle tüm adayların kırsal kalkınma modelini geliştirmeye yönelmesi bizler için son derece önemli” dedi
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum