Süt Sektörüne Sahip Çık

Süt Sektörüne Sahip Çık

Süt Sektörüne Sahip Çık
31 Mayıs 2019 - 11:13

Süt sektörü dünya genelinde 1 milyara yakın insanın geçimini sağlayan çok önemli bir sektördür. Çünkü sadece hayvancılık işletmelerinden ibaret değildir. Süt ve süt ürünleri üreten, süt ve süt ürünlerinin tüketim noktası olan, süt ürünlerinin tüketime ulaşması aşamasında yer alan ambalaj vb. yan dalların üreticilerinin de sektörün paydaşları olduğu düşünüldüğünde gerçekten devasa bir sektördür.

            Ülkemizde de inek, koyun, keçi ve manda sütü ile bu sütlerden üretilen yoğurttan tutun da dondurmaya kadar çeşitlenen gıda maddelerini içeren süt sektörü, ekonomimizde de önemli yere sahiptir.

            İşte besleyici değerinin ve gıda maddeleri içindeki öneminin yanı sıra, kaynağından tüketimine kadar pek çok aşamadan geçen, bu süt ve ürünlerinin temelinde sağlıklı hayvan nüfusu yer almaktadır. Gerek kaliteli süt ve süt ürünlerinin tüketiciye ulaştırılmasında gerekse süt verimliliğinin artırılarak kaynakların verimli kullanılmasında öncelikle hayvanlarımızın sağlıklı olması esastır. Sağlıklı hayvanlarda hayvan refahı ve bilinçli hayvancılık faaliyetleri ile süt veriminde artış sağlamak mümkündür. Bu da daha çok kaliteli hammaddeye daha kolay ulaşım ve daha ucuz tüketimin sağlanması demektir.

            Yerli ırklarımızda genetik iyileştirme çalışmalarının yapılması ile süt veriminin artırılması çalışmalarına önem verilerek kaynak ayrılması gerekmektedir. Aynı şekilde süt verimi yüksek olarak ün yapmış Holştayn ırkı gibi ülkemize ithal gelen hayvanlarda da ününe yakışan verim ve kaliteyi sağlamak için gerekli önlemler alınmalıdır. İthal ırklarla hayvancılık yapan işletmelerde yetiştiriciyi bilinçlendirmek, hayvan refahı ve beslenmesine dair doğru uygulamaların önemini anlatmak ve gerekirse devlet desteği ile bu işletmelere katkı koymak ülkemizin hem hayvancılığı hem de hayvancılık ekonomisi açısından çok önemlidir.

            1 Haziran Dünya Süt Gününde bu kıymetli ürünün hakkını vererek sektörün doğru ve kârlı yönetilmesi gerektiğini bir kez daha hatırlatmak istiyoruz.

            Sektörün, sağlıklı hayvandan sağlıklı süt ve ürünlerine kadar, herhangi bir aşamasında yer almış olan, başta meslektaşlarımız olmak üzere tüm emek verenlerine minnetle, Dünya Süt Gününü kutluyoruz.

YORUMLAR

  • 0 Yorum