"Şans oyunlarında şanssızlık artmış!"

CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, Plan ve Bütçe Komisyonunda, Türkiye Varlık Fonu Yönetim Anonim Şirketi ile Türkiye Varlık Fonu'nun 2019 Yılı Mali Tabloları ve Faaliyetleriyle İlgili Denetim Raporu'nu görüşmelerinde iktidara yüklendi.

"Şans oyunlarında şanssızlık artmış!"

CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, Plan ve Bütçe Komisyonunda, Türkiye Varlık Fonu Yönetim Anonim Şirketi ile Türkiye Varlık Fonu'nun 2019 Yılı Mali Tabloları ve Faaliyetleriyle İlgili Denetim Raporu'nu görüşmelerinde iktidara yüklendi.

29 Ocak 2021 - 09:31


Sındır, “Şans oyunları Varlık Fonu üzerinden özel sektöre devredildi, şans oyunlarındaki kamu payının hasılat içerisindeki oranı yüzde 48,8'ken yüzde 36'ya, ikramiye oranı ise 59,9’ken yüzde 45’e düştü. Şans oyunlarına Trkiye Varlık Fonu’nun eli değdi talih kuşu yılbaşında vatandaşın değil haramilerin başına kondu” dedi.
 
"HEM KAMU PAYINDA HEM DE İKRAMİYEDE DÜŞÜŞ VAR!"
Şans oyunlarında düşen kamu payını eleştirerek sözlerine devam eden Sındır, “Şans oyunlarında eski dönem ile yeni dönem karşılaştırmasını çubuk grafiklerle verdiniz. Burada 2019 yılı 1 milyar 503 milyon hasılat, 734 milyon toplam kamu payı ve 900 milyon ikramiye ödendiğini görüyoruz. 2020 yılında Türkiye Varlık Fonu döneminde 2 milyar 985 milyon hasılat yapılmış, 1 milyar 78 milyon toplam kamu payı ve 1 milyar 347 milyon ödenen ikramiye olmuş. Kamu payı 734'ten 1.078'e çıkmış ancak kamu payının hasılat içerisindeki oranı yüzde 48,8'den yüzde 36'ya düşmüş yani kamu payında ciddi bir düşüş var. Yine ödenen ikramiyeye baktığınızda hasılat içerisindeki payı 2019 yılında yüzde 59,9 iken bu rakam, 2020 yılında yüzde 45'e düşmüş. Yani ikramiye ödemesinde de yaklaşık 15 puanlık bir azalma var. Maddi olarak, cari olarak bir artış söz konusu olabilir ama oransal olarak karşılaştırmalı baktığımızda hem kamu payında hem de ikramiye payında düşüş var. Özelleştirilmesi sonrasında hasılatta yüzde 100’e yakın bir artış görülürken, toplam kamu payı sadece yüzde 47 artmış, ödenen ikramiyedeki artış oranı ise ancak yüzde 50’de kalmış. Şimdi Şans oyunları ileriye gitti diyebilir miyiz? Şans oyunlarında şanssızlık artmış" dedi.
 
"ŞANS OYUNLARINDA ŞANS KALMADI OYUNA DEVAM!"
Şans oyunlarında yapılan değişikliklerin vatandaşın lehine olmadığını, değişikliklerin devredilen şirketlere yaradığını söyleyen Sındır sözlerini şöyle sonlandırdı: "Şans oyunları devredildi hasılat içerisinden kamu payı ve ikramiyenin oranı düştü. Devrin yapıldığı andan itibaren vatandaşlarımızın kazandığı ikramiyelere ilave vergi geldi. Şans oyunlarına zamlar ve değişiklikler yapıldı vatandaşlarımızın bazı oyunları kazanma ihtimali 44 kat azaldı. Bayilerin kar marjları da yarı yarıya düşürüldü. Şans oyunlarına Türkiye Varlık Fonu’nun eli değdi talih kuşu yılbaşında vatandaşın değil haramilerin başına kondu. Ne oynayan vatandaşın ne de oynatan esnafın yüzü güldü. Şans oyunlarında şans kalmadı oyuna devam."
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum