Salnur: Fiziksel aktivite şart!

İl Sağlık Müdürü Bediha Salnur, sağlıklı bir yaşam için fiziksel aktivitenin şart olduğunu belirterek, “Haftanın beş günü eğer kalbimiz, tansiyonumuz, eklemlerimiz el veriyorsa sadece yarım saat yürüyüş yapmalıyız” dedi.

Salnur: Fiziksel aktivite şart!

İl Sağlık Müdürü Bediha Salnur, sağlıklı bir yaşam için fiziksel aktivitenin şart olduğunu belirterek, “Haftanın beş günü eğer kalbimiz, tansiyonumuz, eklemlerimiz el veriyorsa sadece yarım saat yürüyüş yapmalıyız” dedi.

Salnur: Fiziksel aktivite şart!
25 Nisan 2019 - 13:00

İzmir İl Sağlık Müdürlüğü sağlıklı yaşam yürüyüşü düzenleyerek, hareketli ve spor dolu bir toplumun önemine dikkat çekmeyi amaçladı. Bu kapsamda Konak Saat Kulesi önünde 7’den 70’e herkesin katılım sağladığı bir aerobik gösterisi yapıldı. Ardından Konak’tan Gündoğdu Meydanı’na bir yürüyüş yapıldı. Sağlık İl Müdürü Bediha Salnur ve minikler beraber spor yaptı.
“HERKESİN SPOR YAPMASINI İSTİYORUZ”
İl Sağlık Müdürü Bediha Salnur, Fiziksel aktivitelerin gerektiği kadar hayatımızda yer almadığına dikkat çekerek, “12 yaş üstü nüfusumuzun yüzde 72’si hareketli değil. Hareketlilikten kasıt maraton koşmak veya devamlı profesyonel spor yapmak değil. Sağlık Bakanlığı ve taşra teşkilatı olarak Milli Eğitim Müdürlüğümüz ile öğrencilerimize ve halkımıza yürüyüş yapmanın önemini anlatmayı amaçlıyoruz. Ayrıca Sağlık Bakanımızın talimatı ile Sağlıklı Hayat Merkezlerimizde spor alanları oluşturduk. Oralarda ve Gençlik Spor Müdürlüğümüz ’ün spor merkezlerinde de herkesin spor yapmasını istiyoruz. Haftanın beş günü,  eğer kalbimiz, tansiyonumuz, eklemlerimiz el veriyorsa sadece yarım saat yürüyüş yapabiliriz. İzmir, bu konuda çok büyük imkanlara sahip. Deniz kenarında yarım saat yürümek bile yeterli olacaktır. Böylece hem seratonin yani mutluluk hormonu salgılarız hem de kaslarımızın ve eklemlerimizin çalışmasını sağlarız. Kaslar ve eklemeler çalışacak ki hem sağlığı hem de bütünlüğünü koruyabilsin. Böylece daha sağlıklı bir yaşlanma ve kronik hastalıkların olmadığı bir yaşam şekli mümkün olacak.  Burada vermek istediğimiz mesaj; fiziksel aktiviteyi mutlaka hayatımızın bir parçası olması gerek. Öğrencilerimiz elbette oyun şeklinde hareketliler ama 7 yaşında sağlığı için sporun da önemli olduğunu öğrenirse bu toplumun sağlıklı olması adına çok önemli bir adım olacaktır” ifadelerini kullandı.  
UZMANLARDAN ÖNERİ!
Yapılan araştırmalara göre hareketsiz bir yaşam obezite, kalp-damar hastalıkları, hipertansiyon, diyabet, osteoporoz gibi kronik hastalıkların görülme sıklığını arttırıyor.   Fiziksel hareketsizlik dünya genelindeki ölümlerin dördüncü önde gelen risk faktörü olarak belirlenmiş. Bu nedenle İl Sağlık Müdürlüğü gençlere hareketli bir yaşamın önemini anlatabilmek için bir etkinlik düzenledi. ‘Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması 2010’ sonuçlarına göre 12 yaş üzeri nüfusun yüzde 72’sinin;  6-11 yaş nüfusun ise  yüzde 60’ının hareketsiz olduğu bulunmuştur. Uzmanlar gün içerisinde toplu taşıma aracı kullanıyorsanız ineceğiniz yerden bir–iki durak önce inip yürümeyi  veya arabanızı gideceğiniz yerin önüne değil birkaç sokak uzağa park ederek ulaşmak istediğiniz yere o şekilde gitmeyi öneriyor. Yine uzmanlara göre, günlük yaşamı mümkün olduğunca aktif geçirmek sağlıklı bir yaşamın ilk adımı.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum