Rektör Prof. Dr. Budak, “6. Uluslararası Gıda, Tarım ve Veteriner Bilimleri Kongresi”ne katıldı

Ege Üniversitesi(EÜ) Ziraat Fakültesi ve Azerbaycan Devlet Tarım Üniversitesi (ADAU) iş birliğinde “6. Uluslararası Gıda, Tarım ve Veteriner Bilimleri Kongresi” Azerbaycan’ın Gence kentinde düzenlendi.

Rektör Prof. Dr. Budak, “6. Uluslararası Gıda, Tarım ve Veteriner Bilimleri Kongresi”ne katıldı

Ege Üniversitesi(EÜ) Ziraat Fakültesi ve Azerbaycan Devlet Tarım Üniversitesi (ADAU) iş birliğinde “6. Uluslararası Gıda, Tarım ve Veteriner Bilimleri Kongresi” Azerbaycan’ın Gence kentinde düzenlendi.

Rektör Prof. Dr. Budak, “6. Uluslararası Gıda, Tarım ve Veteriner Bilimleri Kongresi”ne katıldı
23 Eylül 2023 - 13:33

 Hem yüz yüze hem de online olarak gerçekleştirilen etkinliğin açılış törenine Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Azerbaycan Tarım Bakan Yardımcısı Elçin Zeynalov, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Banu Yücel, Prof. Dr. Mehmet Ersan, Prof. Dr. İlkin Şengün, ADAU Rektörü Doç. Dr. Zafar Gurbanov ve 25 ülkeden alanında uzman akademisyenler katıldı.

Etkinliğin açılışında konuşan Kongre Onursal Başkanı EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve kardeş ülke Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in liderliğinde ‘Tek Millet İki Devlet’ şiarıyla aramızdaki iş birliğinin her alanda gelişmesine büyük önem veriyoruz. Ege Üniversitesi olarak bilimi, toplumu ve ülkemizi daha ileri taşıyacağımız bir geleceğin inşası için yoğun bir çaba sarf ediyoruz. YÖK Başkanımız Prof. Dr. Erol Özvar’ın YÖK’ün yeni vizyonunda ifade ettiği; ‘Büyük veri, istihdam odaklı üniversiteler, akademik üretkenlik, güçlü akademik performans, üniversite-sanayi iş birliğine dair yeni modeller, üniversitelerin uluslararası etkileşimleri ve bilgi diplomasisi’ doğrultusunda hareket eden Üniversitemiz, ülkesine ve dünyaya karşı sorumluluklarının farkındalığı ile faaliyetlerimizi sürdürerek hem ulusal hem de uluslararası arenada güçlü bilim ve gönül köprüleri inşa ediyoruz” dedi.

“Üniversitemiz, bilim ihraç eden bir nitelik kazandı”

Ege Üniversitesinin büyük bir bilgi birikimine sahip olduğunu ifade eden Prof. Dr. Budak, “Türkiye’nin en köklü yükseköğretim kurumlarından olan Üniversitemiz, ‘Araştırma Üniversitesi’ ünvanına sahip, Türkiye’nin ilk Kurumsal Tam Akreditasyon Belgesini almış, Öğrenci memnuniyetinde A Plus bir seviyede ve ‘Öğrencilerin Kariyer Gelişimini En Etkin Şekilde Destekleyen Üniversite’ ödülünü alan ilk ve tek üniversite olarak başarılarıyla Türk yükseköğretim sistemimize örnek, öncü bir üniversitedir. Gururla belirtmek istiyorum ki; Dünyada ISTA akreditasyonuna sahip 7 merkezden birisi olan Ege Üniversitesi Tohum Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezimiz koordinatörlüğünde 26 milyon TL’lik destek ile milli tohum geliştirme çalışmaları sürdürmekteyiz. Uluslararası platformda öncü nitelikte, Türk yükseköğretimi için bir ilk olarak 2020 yılında ziraat sektörü ve paydaşları içerisindeki iş gücünü geliştirmek, eğitimde fırsat eşitliği sunulması amacıyla Azerbaycan Devlet Tarım Üniversitesi ile hayata geçirdiğimiz çift diploma programı ile üniversitemiz, bilim ihraç eden bir nitelik kazanmış durumdadır. Azerbaycan İktisat Üniversitesi ile Gıda Mühendisliği bölümümüz arasında ikili diploma programı başlatıldı. Yapılan ikili diploma programlarımızdaki özverili çalışmalarımız Azerbaycan Tarım Bakanlığı’nın tensipleriyle, Devlet Tarım Üniversitesi tarafından şahsıma tevdi edilen Fahri Doktora beni ziyadesiyle onurlandırdı” diye konuştu.

“Sağlıklı yaşam konusunda referans üniversite olacağız”

Uluslararasılaşma çalışmalarına oldukça önem verdiklerini ifade eden Prof. Dr. Budak, “Ege Üniversitesi olarak uluslararasılaşma stratejimiz kapsamında güçlü alt yapımızla tarım, gıda, mühendislik ve sağlık bilimleri gibi çeşitli alanlarda birçok ülkeyle çift diploma ve ikili iş birliği protokolleri imzalayarak bilim diplomasisi yürütüyoruz. Dijitalleşme ve uluslararasılaşma vizyonlarımızla elde ettiğimiz başarılı iş birliklerini güçlendirmeye devam edeceğiz. Modern tarım, gıda üretimi ve sağlık araştırmalarını aynı kampüs içinde harmanlayarak Sağlıklı Yaşam konusunda referans bir üniversite olma iddiasındayız. Düzenlenen bu kongre çerçevesinde el alacağımız kilit konuların bugünün ve geleceğin dünyası için büyük önem teşkil ettiğinin bilincindeyiz. Dünya nüfusu hızla artarken, gıda kaynaklarının sürdürülebilir bir şekilde yönetilmesi ve tarım, hayvancılık gibi konular her geçen gün daha fazla önem kazanmaktadır. Kongrede, ulusal ve uluslararası araştırmacılar arasında multidisipliner bir yaklaşımla paylaşılacak bilgi, deneyim ve vizyonların bilimin evrensel gelişimine katkı sağlayacağına yürekten inanıyorum. Ülkelerimiz ve üniversitelerimiz arasındaki iş birliğinin en güzel örneklerinden olan uluslararası katılımlı bu kongreye ev sahipliği yapmaktan büyük onur duyduğu ifade ederek emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum.  Tüm katılımcılar için verimli bir kongre olmasını diliyorum” diyerek sözlerini noktaladı.

Uluslararası niteliğe sahip kongreye; Türkiye, Azerbaycan, Hindistan, İran, Bulgaristan, Bangladeş, Benin, Nijerya, Fas, Kosova, Kuzey Makedonya, Pakistan, Polonya, Birleşik Krallık, Irak, Macaristan, Endonezya, Brezilya, İsrail, Vietnam, Güney Afrika, Cezayir, ABD, İtalya ve Fransa gibi ülkelerden alanında uzman akademisyenler tarım, gıda ve veterinerlik alanlarında bilgi birikimlerini paylaştılar.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum