Pandemi de 54 Milyon Antidepresan İlaç Kullanıldı

İzmir Medya Platformu üyesi gazeteci ve yazarlar 10 Aralık İnsan Hakları günü nedeniyle Sinerjim Danışmanlık ev sahipliğinde düzenlenen organizasyonda Türkiye’de kadın cinayetleri başta olmak üzere Pandemi sürecinde toplum psikolojisi konuları ele alındı.

Pandemi de 54 Milyon Antidepresan İlaç Kullanıldı

İzmir Medya Platformu üyesi gazeteci ve yazarlar 10 Aralık İnsan Hakları günü nedeniyle Sinerjim Danışmanlık ev sahipliğinde düzenlenen organizasyonda Türkiye’de kadın cinayetleri başta olmak üzere Pandemi sürecinde toplum psikolojisi konuları ele alındı.

Pandemi de 54 Milyon Antidepresan İlaç Kullanıldı
13 Aralık 2021 - 12:35

 Sinerjim Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Soner Göl, Pandemi sürecinde 54 milyon antidepresan kullanıldığını belirterek, pandeminin toplumun ruh sağlığını da olumsuz etkilediğini buna bağlı olarak kadına şiddet ve cinayetlerde artış olduğunu kaydetti.       
İnsan Hakları Günü nedeniyle gelen İzmir Medya Platformu Üyesi gazeteci ve yazarları ile Sinerjim Psikolojik Hizmetler& Aile Danışmanlığı Yönetim Kurulu Başkanı Uzman Psikolojik Danışman Soner Göl, Türkiye’de İnsan Hakları boyutunda kadın cinayetleri ve Pandemi sürecinde toplumun ruh sağlığına ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu.

PANDEMİ DE KADINA ŞİDDET ARTTI
Soner Göl, özellikle Pandemi sürecinde kadına yönelik şiddetin arttığına dikkat çekerek, Pandemi öncesinde kamuoyuna yansıyan kadına şiddet vakası 98 olarak yansırken Pandemi sürecinde bu 236’ya çıktı. 

BÖLGE OLARAK EN ÇOK EGE VE KARADENİZDE ARTIŞ OLDU
Şiddet mağduru kadınların büyük kısmının evli olduğunu kaydeden Göl, “Pandemi öncesi ve Pandemi döneminde şiddete eşleri tarafından ve “kıskançlık” nedeniyle maruz kaldıklarını, özellikle pandemi döneminde kadının ayrılmak istediği için daha fazla şiddet gördüğünü bu konuda da son zamanlarda Ege Bölgesi ile Karadeniz Bölgesi’nde kadına yönelik şiddette artış olduğunu gözlemlediklerini belirterek şöyle devam etti:
“Fiziksel şiddette önemli artış var. Kadınların ateşli silah ile öldürülmesinin pandemi döneminde pandemi öncesine göre daha yoğun görüldü. Pandemi döneminde şiddet olayı sonucu gerçekleşen kadın cinayeti vakalarının ve tutuklu durumundaki şiddet faillerinin oranlarında artış olduğu belirlendi.
 Ocak 2020’de 19 bin 582 olan şiddet vaka sayısının Ocak 2021’de 24 bin 99 saptanmıştır. 2020 yılının ilk 11 ayında 277 kadın cinayeti 162 şüpheli kadın ölümü gerçekleşti.

TÜRKİYE’DE UYUŞTURUCU KULLANIMI 7-8 YAŞLARINA KADAR DÜŞTÜ
Uyuşturucu kullanım yaşı çok aşağılara düştü. Bu çok üzücü bir durum. Küçüklerde uyuşturucu kullanımı 7-8 yaşlarına kadar düştü. Bu konularda da Anne babalara hizmet veriyoruz. Okullarda şu an özel güvenlikler var ama bu emniyet teşkilatı kadar caydırıcı değil. Çocuklarda  sosyal medyanın da kullanımının da artması bu maddelere ulaşım ve erişimi kolaylaştırdı.  

PANDEMİ DE 54 MİLYON  ANTİDEPRESAN İLAÇ KULLANILDI 
Özellikle pandemi döneminde toplumun ruh sağlığının çok önemli oranda olumsuz etkilendi. Salgın nedeniyle ekonomik krizinde etkisiyle antidepresan kullanımında önemli oranda artış meydana geldi. 2003 yılında 14 milyon 238 bin, 2012 yılında bu rakam 36 milyon 881 bin, 2019'da 49.8 milyon kutu antidepresan ilaç satılırken bu sayı 2020'de 54.6 milyona çıktı. Artış oranı ürkütücü boyutta.” 

MUTSUZ BİR KADIN MUTLU  BİR TOPLUM YETİŞTİREMEZ
Uzman Psikolog Danışman Mine Göl ise, Son yıllarda çiftlerin terapilerinde sadakatsizlik problemlerinin arttığını gördük. Bize en çok gelen şikayetlerden. Artık onunda nevi değişti. Sanal dünyanın hayata çok fazla dahil olması çok şeyi değiştirdi. Şiddet ve kültür kelimesini yan yana kullanmaktan utanıyorum ama şiddet kültürü toplunu giderek daha fazla tehdit etmeye başladı. Aslında bireyi toplumu yetiştiren kadındır. Ama kadın yeterli olanaklara sahip olamıyorsa istediği hizmetlere erişim sorunu varsa yaşayamadığı için yaşatamıyor. Yani çocuğunu tam olarak şekillendiremiyor. Aile içinde ki en temel sorun iletişimsizlik. Mutsuz bir kadının mutlu bir toplum yetiştirmesi beklenemez.

ÖNCE İNSAN DİYORUZ
Bu alanda 29 yılını kutladıklarını kaydeden Göl, Manisa’yı merkez olarak aldık ve ilk şubemizi burada açtık. Arkasından İzmir ve Eskişehir şubelerini açtık. 30 kişilik ekibimizle hizmet veriyoruz. Uzmanlık alanımız psikolojidir. Şu an Amerika, İngiltere, Japonya olmak üzere 56 ülkeye hizmet veriyoruz. Tün dünyada ki Türklere danışmanlık hizmeti veriyoruz. Önce insan, önce insan hakları diyoruz. Etik kuralımız gizliliktir.
Yönetim Kurulu üyesi ve Şirket Müdürü Psikolog Selin Zeybek, Sinerjim Psikolojik Hizmetler "EGE'nin Psikoloji Merkezi" olarak, Aile Danışmanlığı, Pedagoji, Çocuk ve Ergen Psikolojisi, Öğrenci Koçluğu ve Yaşam Koçluğu alanlarında çalışmalar yaptıklarını belirterek, Yaşamda karşılaştığınız güçlüklerle mücadele edebilen, sorunlara çözüm üretebilen, sağlıklı, mutlu, kendisiyle ve çevresiyle barışık olan, uyumlu ve duyarlı, olumlu iletişim becerisine sahip bireyler noktasında artı değer sağladıklarını açıkladı. 
İnsan Hakları Evrensel Bildirisi'nin kabul edildiği gün olan 10 Aralık İnsan Hakları Günü nedeniyle Sinerjim Danışmanlık ile bir araya geldiklerini aktaran İzmir Medya Platformu Başkanı Ahmet Kaplan ise, Birey- aile ve topluma ışık tuttuklarını gelinen noktada İnsan Hakları bağlamında kadına şiddet başta olmak üzere, değişen toplumsal sosyoloji ve özellikle pandemi süreciyle birlikte toplumun ruh sağlığında görülen olumsuz etkileşimleri ele alma fırsatı bulduklarını belirterek Sinerjim Danışmanlığa ev sahipliği için teşekkür etti.

YORUMLAR

  • 0 Yorum