Cevap bekleyen sorular


Yerel seçim süreci yaklaşırken aday belirlemek için görevlendirilen komisyonlarda çalışmalarını sürdürüyor. İzmir’e baktığımızda AK Parti Büyükşehir Belediye Başkanı olarak Nihat Zeybekçi’yi açıkladı ve arayışlara son verdi. CHP’de ise Büyükşehir ve ilçe adaylıkları için yarış sürüyor.
AK Parti Büyükşehir Belediye Başkan Adayını açıkladı ancak ilçe belediyelerinde sıkıntı büyük. Özellikle İktidarda olduğu 7 ilçe belediyesinde mevcut başkanların devam edip etmeyeceği belirsizliğini sürdürüyor. AK Parti İl Başkanı Aydın Şengül daha önce 25 ilçede başkan adayının belirlendiğini açıklamıştı. Ancak Büyükşehir Adayı olarak Nihat Zeybekçi’nin açıklanması bazı dengeleri değiştirecektir diye düşünüyorum. Zeybekçi’nin ilçe adayları konusunda inisiyatif kullanması ve kendi ekibini kurması beklenen bir gelişme olur. En büyük sıkıntı AK Partili Belediye Başkanlarının yönettiği 7 ilçe de yaşanacaktır.  İşimiz icabı İzmir’in ilçelerine çok sık gidiyoruz. Yerel yönetimlerdeki başarısı ile anılan AK Parti’nin iktidarda olduğu ilçelerde hatırı sayılır bir hizmeti yok. Bunu niye rahatlıkla söyleyebiliyorum. Çünkü yayıncılık dışında kamuoyu araştırması ve danışmanlık ikinci işimiz. Söz konusu ilçelerde yapılan çok sayıda anketi inceleme şansımız oldu. Benzer anketler AK Parti Genel Merkezinde de var. AK Parti’nin birçok Büyük ilde mevcut belediye başkanlarını istifa ettirmesinin nedeni de bu anket sonuçları. İzmir’deki belediyeler için karar verirken de bu anketleri göz önünde bulunduracaktır. Bakalım hangilerine tamam hangilerine devam denilecek. Bu ilçelere gittiğimizde vatandaşın belediye hizmetleri dışındaki şikayetlerine de şahit oluyoruz. Özellikle AK Parti tabanı seçtiği başkanlardan rahatsız. Başkan seçildikten sonra ilçe teşkilatına mesafeli duran, kolay ulaşılamayan, yakın akrabalarından oluşan bir ekip kuran, yine yakın akraba ve arkadaşların birden zenginleştiği, elle tutulur hizmeti olmayan başkanlar sevilmiyor. Tekrar aday gösterilen başkanların geçer not alıp almadığını, halkın kaç puan verdiğini seçim günü sandık sonuçları gösterecek.
AK Partili başkanların durumunu bir örnekle anlatmak istiyorum. Geçtiğimiz günlerde Torbalı’ya gittik. Görüştüğümüz vatandaşların büyük bölümü belediye hizmetlerinden memnun değil. MHP tabanı ittifak konusunda temkinli, adayın kim olacağına bakacak. Görüştüğümüz AK Partili isimler ise belediye başkanına beklemediğim kadar tepkili. Mesela birisi, 15 Temmuz’da Belediye Başkanının 6 gün boyunca yurtdışında olmasına takmış. “Olayı duyunca neden hemen Türkiye’ye dönmedi? İstese 6 günde yürüyerek dönerdi” diyerek kendince bağlantılar kuruyor. Hatta daha da ileri giderek, Başkanın pasaportuna el konulduğunu iddia ediyor. Teşkilat mensubu bir başka isim ise 15 Temmuz da yurtdışında olduğu için Genel Merkez Yerel Yönetimler Başkanlığı tarafından açıklama istendiğini söylüyor. Bence en önemlisi bir vatandaşın, Başkan ve kardeşinin göreve geldikten sonra aşırı zenginleştiğini iddia etmesi, başkanın ve kardeşinin göreve geliş tarihindeki ve şu andaki mal varlıklarını açıklaması gerektiğini vurgulaması oldu. Daha önce de belirttiğim gibi bu iddiaları Belediye Başkanının cevaplaması gerekir. Eğer cevapları bize de gönderirse memnuniyetle yayınlarız hem de merakımızı gidermiş oluruz.
İlçe belediyeleri ve başkanları ile ilgili yazmaya, o ilçede oturan vatandaşların soru ve beklentilerini aktarmaya devam edeceğiz.