KİRAMEN KATİBİN MODELİ

KİRAMEN KATİBİN MODELİ

KİRAMEN KATİBİN MODELİ

KİRAMEN KATİBİN MODELİ

26 Nisan 2018 - 10:00

 

Serbestiyet.com  sitesinde Alper Görmüş  geleceğimizi ilgilendiren ilginç bir konuyu ele almış. ”Çin işi Distopya”  http://www.serbestiyet.com/yazarlar/alper-gormus/cin-isi-distopya-846238 başlıklı makalesi üzerinde düşünülüp konuşulması gerekiyor.



İnsanlık çoğalıp geliştikçe daha vicdani, adil paylaşımcı…sosyal düzen ihtiyacı,  arayışı sürüyor.  İnsanlığın ortak özlemi,  bireyi ve gruplarını geliştirecek, zaaflarını, kötülüklerini, en aza indirip; dürüst olanlara, yardımseverlere toplumsal gözetim ve ödüllendirmeyi   sağlayacak sosyal modeller aranıyor.

Bu gün uygulanan  Kişisel Güvenlik Bilgi Sisteminin tüm eylemlerin olumlu ve olumsuzluk kapsamında puanlaması ve bu puanlamanın dijital ortamda görülür kılınması.  Kiramen Katibin Sistemi’ni bu dünyada etkinleştirilmesi diyebiliriz.

Tabii düzenleyemeye bireyden başlayıp, aile, sosyal gruplar, partiler, yöneticiler… bütün toplumsal kesimler gördükleri iş başta olmak üzere,  diğer gamlık, yardımlaşma, sosyal özveri, öz-sosyal disiplin  konularında ilgili  tarafların katıldığı, çok katmanlı puanlama sistemi; nüfusun, ihtiyaçların, kurumların, ilişkilerin giderek çoğalacağı geleceğimiz için gelmesi kaçınılmaz  sistemin vatandaş ayağını  Çin Halk Cumhuriyeti  2020 yılında pilot uygulamalarla yürürlüğe koyuyor.

Hesabı, hesaplaşmayı  öteki dünyaya bırakmayıp, anında etkili hale getirecek;  iki alemi bir etme amacında  akıllılık  içeren bu düşünce şekli; aslında, var olduğumuzdan bu yana ikili ilişkilerimizde kişisel gücümüzce kullanılıyor.  Fakat bireysel tercihlerin,  güvenlik   temelli ceza/ıslah yasalarının ideal toplum modelini oluşturmakta yetersizliğinin  dünyanın bir çok yerinde çaresizce artmasına tanıklığımız,  gelişmiş ülkelerdeki  hümanist kolektif vicdanı bir şekilde harekete geçirecekti.



Buna karaşın Serbestiyet yazarının da katıldığını sandığım  İnsanların robotlaşması eleştiri küresel özgürlükçülerden sökün etse de yapay zekanın kapımızın önünde beklediği şu günlerde,  otonom işlerliğinin kabiliyeti ve verimiyle yarışamayacak insanlığın, onların kölesi olmasını engelleyip, “kümes içinde kendince dolaşan” insanlığa, nitelik kazandıracak yollardan birini konuşuyoruz.

Bu arayışların uygulamaya geçmesi halinde, toplum düzeninde payını almayan hiçbir yönlendiricinin paysız kalmayacağını umuyoruz.

Örneğin dört yıla hapsedilen vatandaş iradesinin tüm zamanlara hakimiyetini sağlamak gibi.

Demokrasinin temel ilkelerinden biri olan seçme seçilme hakkının daha verimli, işlevsel, sahici,  etkili kılınacağı Sürekli Seçim Sistemi bireysel Puanlama Sisteminin  siyasal yönü olabilecektir. Seçmen vatandaşlık numarasını dilediği parti ve temsilciler için yönetim desteği olarak tuşlayabilecektir. Böylece güvenli  ve konforlu yöneticiler kendilerinin efendileri olan vatandaşlara daha çok empati edebileceklerdir.

Bu yüzden, ihtiyaç ve zorlukları fırsata çevirmeyi alışkanlık haline getirelim. Bireysel ve toplumsal aklın önünü açmanın güvenliğini her alanda savunmayı sürdürelim.

YORUMLAR

  • 0 Yorum