İş Dünyası AB ile entegrasyonda dijitalleşme hedefini büyütüyor

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği öncülüğünde AB Bilgi Merkezleri Ağı Projesi başlatıldı. Projenin açılışı İzmir’de TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut’un katıldığı toplantı ile yapıldı

İş Dünyası AB ile entegrasyonda dijitalleşme hedefini büyütüyor

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği öncülüğünde AB Bilgi Merkezleri Ağı Projesi başlatıldı. Projenin açılışı İzmir’de TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut’un katıldığı toplantı ile yapıldı

İş Dünyası AB ile entegrasyonda dijitalleşme hedefini büyütüyor
27 Ocak 2023 - 13:35

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Avrupa Birliği Bilgi Merkezleri Projesi’nin yeni dönem lansmanı İzmir’de Swiss Otel Kongre Merkezi’nde yapıldı. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve İzmir Ticaret Odası Başkanı Mahmut Özgener’in ev sahipliğindeki toplantıya, AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, İzmir’deki oda ve borsaların, iş insanı derneklerinin başkanları, iş dünyası temsilcileri katıldı.
 
Toplantının açılış konuşmasını yapan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, AB Bilgi Merkezleri Ağı Projesi’nin yeni dönem lansman toplantısı vesilesiyle, Türkiye ve AB için ortak çalışma alanı olan, “Dijital Çağın Becerileri” konusuna odaklanmak istediklerini belirterek, “Bu konuyu Türkiye – AB ilişkileri kapsamında da ele almak istedik. Biliyorsunuz; AB Bilgi Merkezleri Projesi 1996 yılından beri yürütülüyor. Proje ile Avrupa Birliği ve Türkiye - Avrupa Birliği ilişkileri hakkında toplumun tüm kesimlerini içeren bilgilendirme ve farkındalık oluşturmayı hedefliyoruz. AB Bilgi Merkezleri Projesi, esasen Türkiye - AB İlişkilerinin gelişim süreci ile son derece uyumlu biçimde yürütülüyor. Avrupa Birliği ile ilişkiler,  Türkiye’nin modernleşme ve zenginleşme süreci için son derece önemli. Biz, TOBB olarak bu nedenle AB ile ilişkileri daima önceliklerimizin başında tutuyoruz. Gümrük Birliği, Türkiye’nin üretim kapasitesinin dönüşümü için en önemli araç oldu. Katılım müzakereleri Türkiye’nin dönüşüm sürecini daha da genişleterek derinleştirdi” dedi.
 
“Son yıllarda katılım sürecinin durmasından mutlu değiliz”
Son yıllarda AB’ye katılım sürecinin durduğunu ve Türk iş dünyası olarak bu durumdan mutlu olmadıklarını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü; “Ülkelerimizin karşı karşıya olduğu mevcut sorunları göz önünde tutarsak, ilişkileri canlandırma ihtiyacımız ortada. Kovid-19 Pandemisi ve Rusya-Ukrayna savaşının ortaya çıkardığı şartlar Türkiye ve AB’nin daha yakın çalışmasını gerektiriyor. Başta enerji güvenliği olmak üzere, gıda güvenliği gibi stratejik önemi olan konular da Türkiye - AB ortak çalışma alanına dâhil edilmeli. Yeşil dönüşüm ve dijital dönüşüm ve bu dönüşümün gerektirdiği becerilerin geliştirilmesi de önemli iş birliği alanı olmalı. Beceriler çağımızın ihtiyaçlarına uygun geliştirilmeli. Yeni kuşaklar, geleceğin ekonomisinin ihtiyaçlarına uygun donanımlarla istihdam piyasasına çıkmalı. Kısaca, eğitim beşeri sermayemize değer katmalı. İş dünyamızın rekabet gücünün artmasına destek olmalı. Aynı şekilde Gümrük Birliği’nin modernizasyonu da Türk ve AB iş dünyası için ciddi katkılar sağlayacak. Esasen, biz yeşil dönüşüm, dijital dönüşüm ve Gümrük Birliği’nin modernizasyonunu birlikte düşünüyoruz. Bu açıdan, AB tarafından Ekim ayında İstanbul’da açıklanan Türkiye Yatırım Platformu mekanizmasının çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bu mekanizma bir an önce işlevsel hale gelmeli. İş insanları için vize konusu son dönemde daha ciddi boyutlara ulaştı. Taşıma kotaları, ikili ticaretimizi olumsuz etkilemeye devam ediyor. Vize ve taşıma kotaları konularına acil çözüm bulmalıyız. Gümlük Birliği  dahil olmak üzere, Türkiye hakkında bilgilenmek isteyen AB işletmelerinin oranı 2013 yılına göre arttı. Şirketler, Gümrük Birliği’nin güncellenmesini destekliyor. Avrupa Birliği’ndeki işletmeler, Yeşil Mutabakat ve dijital tek pazar hususunda AB ile Türkiye arasındaki iş birliğini de destekliyor. Kısaca, Türkiye - AB iktisadi ilişkilerini daha da ileri taşımak için çok elverişli bir ortam var. Türk ve AB şirketlerinin saha çalışmasında ortaya koydukları görüşler, esasen ikili ticari ilişkilere de bariz şekilde yansıyor. Son çeyrek asırda, karşılıklı ticaret hacmimiz 4 kat arttı. 2022 yılı itibariyle, Türkiye - AB mal ticareti 196 milyar dolara ulaştı. AB, Türkiye’nin en büyük ihracat ve ithalat ortağı. İthalatımızın, dörtte biri AB kaynaklı. Türkiye ihracatının yaklaşık  % 41’i de AB’ye yapılıyor. Türkiye AB’nin 6’ıncı büyük ticaret ortağı. AB, aynı zamanda, Türkiye’deki dış yatırımlarda ilk sırada.”
 
AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut da konuşmasında dijitalleşmede daha aktif davranılması gerektiğini, profesyonel bilgilendirme, dijital ağın, ticarette ve örgütlenmelerde çok önemli hale geldiğini söyledi.
 
Toplantının ikinci bölümünde “Dijital Çağın Becerileri” konulu panel gerçekleştirildi. Panele konuşmacı olarak Büyükelçi Landrut, Perihan İnci, Alphan Manas, Oğuz Ergin katıldı. Panel basına kapalı yapıldı.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum