"İncir’de müdahale alımları yapılsın"

"İncir’de müdahale alımları yapılsın"

05 Ekim 2019 - 11:01

Dünyanın en güzel incirlerini yetiştiren üreticiler fiyatlardan dertli. İncir üretiminde önceki yıllara göre rekolte yükselirken fiyatlar ise dip yaptı. Borç batağında olan üretici geçen yıl 20-25 lira arasından sattığı incirlerine bu yıl 10 liraya zor alıcı buluyor.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Atila Sertel, incir fiyatlarının düşüş nedenlerinin araştırılması ve üreticinin içinde bulunduğu durumun ortaya konulması için Meclis Araştırması istedi. İzmir ve Aydın’daki üreticilerle görüşen CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, dünyanın en güzel incirlerini yetiştiren üreticilerin bin bir emekle ürettikleri incirlerini yok pahasına satmak zorunda kaldıklarını söyledi. Sertel, “İncir'deki fiyat düşüşünün önüne geçilerek üreticinin zarar etmesini engellemek amacıyla Toprak Mahsulleri Ofisi veya Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından müdahale alımları yapılmalıdır” dedi.

“ÜRETİCİ HEM DERT HEM BORÇ BATAĞINDA”
Tarım ve hayvancılık ülkesi olan Türkiye’nin her iki alanda da dışa bağımlı hale getirildiğini vurgulayan CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, şunları söyledi:
“Türkiye’de çiftçilerimiz ne ekerse eksin sonunda dert biçiyor. Dünya incir üretiminin yüzde 70’i ülkemizden karşılanıyor. Bu alanda rakipsiziz ancak üretici yine de mutsuz ve sıkıntıda. Aydın ve İzmir’deki incir üreticileri de hem dert hem de borç batağında. Birçok üreticinin tek geçim kaynağı incir. Aydın ve İzmir’de son 20 yılın en yüksek rekoltesiyle birlikte en kaliteli sezonlardan biri yaşanıyor. Ancak üretici bu duruma yine sevinemiyor. İzmir’de incirin en yoğun yetiştirildiği Tire’nin Başköy, Akçaşehir, Topalak, Akmescit, Musalar ve Akyurt köylerinde muhtar ve üreticilerle görüştüm. Yine Aydın’da üreticileri aradım. Hepsinin ortak sıkıntısı düşük fiyatlar. Geçen sezon en düşük 19 liradan incirini satan üreteci bu sene 10 liraya dahi satmakta zorlanıyor. Hemen her üreticinin bankalara borcu var. Borçlarını ödememek ve Yozgat’taki çiftçimiz gibi borcu yüzünden hapis yatmamak için elindeki ürünü yok pahasına satmak zorunda kalıyor. İhracatçı firmalar kendi aralarında anlaşmış gibi belli bir fiyatın üzerine çıkmıyor. Tüm girdi fiyatlarının yüzde 100 artmasına rağmen incir fiyatının yarı yarıya düşmesine anlam veremiyor ve haklı olarak isyan ediyor. Üreticilerin ellerindeki inciri yok pahasına satmasını ve fırsatçı tüccarın emekçinin üzerinden para kazanmasını önlemek için bir an önce gerekli adımlar atılmalıdır. Toprak Mahsulleri Ofisi veya Tarım Kredi Kooperatifleri aracılığıyla devlet müdahale alımı yapılabilirse fiyatlar makul seviyelere çekilebilir. Meclis Araştırması açıldığı takdirde de hem bu yıla ilişkin sıkıntılar giderilecektir hem de incir üretim ve pazarlamasının geleceğini planlamak açısından faydalı olacaktır.”
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum