“İlişkiler, nezaket temelli olmalı”

Ege Üniversitesi’nde(EÜ) “Hz. Peygamber’in Evrensel Mesajı” konulu bir konferans veren İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse, “Peygamberimiz, merhametin ve adaletin tecellisi olarak toplumda imtiyazları kaldırmıştır. İnsanlar arasında ayrımcılık, imtiyaz, ayrıcalıklı sınıf oluşturma gibi kavramlar onun kitabında yoktur” dedi.

“İlişkiler, nezaket temelli olmalı”

Ege Üniversitesi’nde(EÜ) “Hz. Peygamber’in Evrensel Mesajı” konulu bir konferans veren İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse, “Peygamberimiz, merhametin ve adaletin tecellisi olarak toplumda imtiyazları kaldırmıştır. İnsanlar arasında ayrımcılık, imtiyaz, ayrıcalıklı sınıf oluşturma gibi kavramlar onun kitabında yoktur” dedi.

“İlişkiler, nezaket temelli olmalı”
19 Nisan 2019 - 15:35

EÜ Fen Fakültesi Konferans Salonu’nda yapılan etkinliğe Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, EÜ ve İKÇÜ Üst Yönetimi, Senato Üyeleri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Sözlerine Berat Kandilini kutlayarak başlayan ve günümüzde İslam Dünyasına bakıldığında Hz. Peygamber’in ümmeti olmaya layık olan bir toplumun olmadığını söyleyen Prof. Dr. Köse, “Maalesef ülkelere baktığımızda, her bir ülkede din adına oluşturulmuş örgütler ver. Bunlar İslam adına insan öldürdüklerini iddia ediyorlar. Dünyada 1 milyardan fazla insan temiz içme suyu bulamıyor. Buna karşılık israf ve savurganlığın yaşam biçimi olduğu bir dünya var. Oysaki ben, Hz. Peygamber’in böyle bir dünyayı değiştirmek için geldiğine inanıyorum” dedi.
Hz. Muhammed’in ilahi mesajında her şeyden önce “merhamet” kavramı olduğunu belirten Prof. Dr. Saffet Köse, “Merhamet, temel ilişkilerde İslamiyet’in koyduğu en temel kavramdır. Hz. Muhammed de merhamet peygamberi olarak gönderilmiştir. Merhametin iki boyutu vardır. Birincisi nezaket ve zarafetle muamele etmek, ikincisi ise ihsandır; yani iyilik etmek ve iyi davranmaktır. Bundan da karşılıksız sevgi doğar. Hz. Peygamber sadece insanlar için değil bütün varlıklar için bir rahmet olmuştur. O’nun nezaketinden bütün varlıklar hissesini almışlardır” diyerek Haz. Peygamber’in hayatından çeşitli merhamet örnekleri sundu.
Prof. Dr. Köse,  “Tarihte yazılmış ahlak kitaplarında toplumu düzenleyen ilkeler arasında ‘adalet’ olgusu üst ilkedir. Toplumsal boyutta ise adaleti aşan değerler vardır. Adaleti aşan en temel değer ise muhabbettir. Adalet, hak edene hak ettiğini vermektir. Muhabbetin olduğu yerde adalet davası olmaz. Bazen hak ettiğinizden feragat eder, bazen de hak ettiğinizden fazlasını alırsınız. Yani siz, ‘nezaket, zarafet ve ihsan’ temelli ilişkiler kurduğunuzda ortaya çıkan çatışmaları da çözmek daha kolay hale gelir. Peygamberimizin de istediği budur” diye konuştu.
“Peygamberimiz, merhametin ve adaletin tecellisi olarak toplumda imtiyazları kaldırmıştır” diyen Prof. Dr. Köse, “Peygamber efendimizin çok mütevazı bir hayatı vardı. İnsanlar arasında ayrımcılık, imtiyaz, ayrıcalıklı sınıf oluşturma gibi kavramlar onun kitabında yoktu. Peygamberimizin üzerine titrediği konulardan birisi de ‘kul hakkı’ydı. Kul hakkının affı yoktur. Peygamberimiz, ‘dünyada bir kulun hakkına girdiyseniz, onu bu dünyada halledin’ demiştir. Dışarıya çıkıp çevremize baktığımızda her şeyde kul hakkı görürüz” diye konuştu.
“Hz. Peygamberimiz,  insanlığı kardeşlik çatısı altında birleştirmiştir”
Hz. Muhammed’in savaş hukukunun kurucusu olarak kabul edildiğini vurgulayan Prof. Dr. Köse, “Peygamberimizin hayatı esas alınarak savaş hukuku alanında kitaplar hazırlanmıştır. Bugün, uluslararası hukuk kurallarının çoğu uygulanmamaktadır ancak Hz. Muhammed bu kuralları o dönemde oluşturmuş ve uygulamıştır. Meşru müdafaa, ahde vefa, elçilerin dokunulmazlığı gibi kuralları, katıldığı savaşlarda uygulamıştır. Kadınları, çocukları, yaşlıları, mabetleri, hayvanları savaş dışı saymıştır. Bedir Savaşı’nda esirlerle ilgili hükümler düzenlemiştir. Bugün Dünya, hala o noktaya gelemedi. Hz. Peygamberimiz, tüm insanlığı kardeşlik çatısı altında birleştirmiştir” dedi. Prof. Dr. Köse, konferansa katılan ve katkı sağlayanlara teşekkür ederek konuşmasını bitirdi.
Etkinliğin sonunda Prof. Dr. Saffet Köse’ye bir “Teşekkür Belgesi” veren Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “Bu tür konferansların ve seminerlerin seri halinde devam etmesi gerekiyor. Biz de Birgivi İslami İlimler Fakültesi’ni kurduk. Sayın hocamızın da bununla ilgili desteğine ihtiyacımız var. Bu konferans vesilesi ile ben de herkesin Berat Kandilini tebrik ediyorum. İnşallah hepimiz ‘berat’ oluruz, affediliriz” dedi. 
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum