“Her unutkanlık Alzheimer değildir”

İzmir Özel Can Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr.Nazan Pekcan, alzheimer hastalığının demansın en sık görülen nedeni olmasına rağmen, her unutkanlığın alzheimer olmadığını söyledi.

“Her unutkanlık Alzheimer değildir”

İzmir Özel Can Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr.Nazan Pekcan, alzheimer hastalığının demansın en sık görülen nedeni olmasına rağmen, her unutkanlığın alzheimer olmadığını söyledi.

“Her unutkanlık Alzheimer değildir”
22 Eylül 2019 - 10:45

Nüfusun hızla yaşlanmasına bağlı olarak alzheimer hastalığının daha sık görülmeye başlandığını anlatan Nöroloji Uzmanı Dr.Nazan Pekcan, her unutkanlığın alzheimer tanısı olmadığına dikkat çekti. Dr.Pekcan, her 100 kişiden 1 ila 3’ünde alzheimer hastalığı görülme sıklığı olduğunu hatırlatarak, “Bu görülme sıklığı 5 yılda 1 2 katına çıkar ancak beyindeki damar tıkanmaları, beyin kanamaları, bazı beyin iltihapları, sık tekrarlayan küçük kafa yaralanmalarının da bunamaya yol açabilir” diye konuştu.
Genetik Faktörler Etkili
Dr.Pekcan, ilerleyen yaş, düşük eğitim düzeyi, geçirilmiş kafa yaralanmaları, yüksek tansiyon, şeker hastalığı, kan yağlarının yüksekliği, ailede birinci dereceden bir akrabada alzheimer varlığı (65 yaş civarında yüzde 1 olan riski 2 katına çıkarır), bazı genetik bozukluklar hastalığın ortaya çıkışına katkıda bulunduğunu belirtti.
Hastalığın en önemli bulgusunun unutkanlık olmasına karşın her unutkanlığın alzheimer olmadığını anlatan Pekcan, tanının klinik belirtiler ve demans nedeni olacak başka bir hastalıkların dışlanması ile konduğunu vurguladı.
 İlk dönemlerde hastanın eşyaları koyduğu yeri unuttuğunu aynı şeyleri tekrar sorduğunu ya da yemek yakmaya başladığını vurgulayan Dr.Pekcan, ilerleyen dönemlerdeki belirtileri şöyle anlattı; “Elektrik düğmelerini, muslukları ya da kapıyı açık unutabilir. İlerleyen dönemlerde bulunduğu yeri, zamanı bilememe, tanıdık kişileri tanıyamama, ev eşyalarını (telefon, televizyon kumandası vb) kullanamama eklenir. Daha sonra tek başına günlük kişisel işlerini yapmakta zorlanmaya başlar ve destek alması gerekir. Bazı hastalarda içe kapanma, şüphecilik, huzursuzluk gibi davranış sorunları da eklenebilir. Çok uyuma ya da hiç uyumama, hareketlilik, sürekli dışarı çıkma isteği, yemek yeme bozulabilir, banyo yapmak istememe ortaya çıkar. Son dönemlerde konuşma ve anlama bozuklukları, idrar ve dışkılamanın kontrol edilememesi ve hareket güçlükleri eklenir.”
.
Halen hastalığın kesin bir tedavisi olmadığını söyleyen Nöroloji Uzmanı Dr. Nazan Pekcan, sadece hastalığın ilerlemesini yavaşlatan beyinde eksik olan asetil kolin maddesini artıran bir grup ilaç ve yine bu hastalıkta hücreler arası boşlukta artmış olarak bulunan glutamat maddesinin aşırı etkisini azaltan bir ilaç kullanımı tavsiye ettiklerini belirtti.
Dr.Pekcan, unutkanlık yaşayan hastaların mutlaka bir nöroloji uzmanına muayene olmalarını önerdi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum