Gezdiler Gördüler Hayran Kaldılar

Gezdiler Gördüler Hayran Kaldılar

Gezdiler Gördüler Hayran Kaldılar
19 Temmuz 2019 - 12:37

Ege Üniversitesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi başta olmak üzere İzmir üniversiteleri için Akademik Tarih Eğitim ve Kültür Derneği tarafından “Çorum ve Amasya Tarih Turu” düzenlendi. Geziye dernek üyesi bir grup avukatla bir milletvekili de katıldı. Gittikleri yerlerde yerel temsilciler ve gazeteciler tarafından karşılanan grup her iki kente hayran kaldı.
Akademik Tarih, Eğitim ve Kültür Derneği Başkanı Yrd.  Doç. Dr. Oğuzhan Kavaklı yönetiminde düzenlenen  “Tarih Turu” uzman tarihçilerin ayrıntılı bilgi ve anekdotlarıyla da renklendi.
          Gezi ile ilgili bilgi veren Akademik Tarih, Eğitim ve Kültür Derneği Başkanı ve Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Emekli Öğretim Üyesi Yrd.  Doç. Dr. Oğuzhan Kavaklı, “Gezi ekibi; Atatürk Heykeli, Saat Kulesi, Yalı Boyu Evleri,  Yeşilırmak, Ferhat ve Şirin Heykeli,  Fırtına Tanrısı Teşup, Kaya Kral Mezarları, Beyazıt Camii, Amasya Duvar Panosu, Ferhat Dağı, Saat Kulesi,  Millet Köprüsü, Ferhat Şirin Parkı, Amasya Müzesi ve Bimarhane’yi görme fırsatı buldu. Amasya'ya tarihi yalı konaklarında Yeşilırmak nehrinin sesiyle uyuyup, ruhlara sevgi tohumları eken sabah rüzgârıyla gözlerini açan İzmirli bilim ekibi, iki gün boyunca tarihi soluyup, yöresel tatlarla doydular.  18 medeniyetin geçtiği Amasya’da her adımda bir tarih karşıladı. Dünyada ilk defa müzikle tedavinin denendiği akıl hastanesi (Bimarhane), Ferhat Su Kanalı ve zengin müzeler, ekibi hayran bıraktı.  Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerinin atıldığı Amasya Tamiminin hazırlandığı konağı da gezdiler. Türk milletinin varoluşu yeniden ekibin zihinlerinde canlandı.  Kızlar Sarayı'ndan, Çakallar Bağlarından kuşbakışı Amasya ışıl ışıl. Ferhat Dağından sonra Bar Dağı'na bakıp Amasya gençlerine öykünüyor herkes. Dağlar arasında bir kartal yuvası gibi, hırçın kayalarla bezenmiş Amasya’da.   ‘Amasya’nın Bar Dağı, Biri olmazsa bir dağı’.  Şehzadeler şehri, Efsaneler beldesi Amasya’dan, tekrar gelmek vaadiyle ayrılan gezginler, son bir defa daha soluyor bu kentin havasını.   ...Ve ‘elveda’ diyorlar” diye konuştu.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum