Evlilik teklifi ayı bu yıl “Haziran” oldu!

Türkiye’nin hizmet alanında en büyük online platformu Armut; yaz aylarının gelmesiyle beraber yoğunlaşan düğün sezonuyla birlikte, Türkiye’nin evlilik trendlerini açıkladı.

Evlilik teklifi ayı bu yıl “Haziran” oldu!

Türkiye’nin hizmet alanında en büyük online platformu Armut; yaz aylarının gelmesiyle beraber yoğunlaşan düğün sezonuyla birlikte, Türkiye’nin evlilik trendlerini açıkladı.

Evlilik teklifi ayı bu yıl “Haziran” oldu!
10 Haziran 2022 - 12:25

Türkiye’nin hizmet alanında en büyük online platformu Armut, pandemi sonrası çiftlerin evlilik teklifi, kına, nişan ve düğün organizasyon tercihlerini incelerek “Türkiye’nin Evlilik Haritasını” çıkardı. Kullanıcıların tercihleri doğrultusunda hazırlanan Evlilik Dosyası’nda, evlilik teklifinde nelerin tercih edildiğinden; kına, nişan, düğün organizasyonlarının maliyetlerine ve davetli sayılarına kadar birçok konu ele alındı. 
2022 yılında düğün ile ilgili en çok talep gören servisler geçen seneye göre; şoförlü araç kiralama hizmeti yüzde 211, davul zurnacı kiralama yüzde 204, nişan fotoğrafçısı yüzde 172, minibüs kiralama yüzde 130, gelin arabası kiralama yüzde 114 ve makyaj talepleri yüzde 110 arttı. 
Evlilik Teklifi Organizasyonlarında 2022 Trendleri: En çok kumsalda teklif ediliyor!
Son 12 ayın verilerine bakıldığında; bu yıl daha çok doğal, sade ve şık konseptler tercih edildi. Evlilik tekliflerinde karikatür çizimi ya da kumsalda mumlar eşliğinde, tekne turunda, butik restoranda, göl kenarında piknik yaparken gibi birçok farklı konsept ön plana çıkıyor. Evlilik teklifi taleplerine göre tekliflerin yüzde 36’sı kumsalda, yüzde 18’i tekne veya yatta, diğer yüzde 18’i ise restoranda edildi.
Son 12 aylık veriye göre, sırasıyla en çok Haziran, Ağustos, Temmuz ve Ocak aylarında evlenme teklifi edildi. Evlilik teklifi seremonisinde en çok tercih edilen enstrümanlar keman ve gitar olurken, en çok tercih edilen objeler ise mum, pankart, havai fişek, balon, drone, yazılı ışıklar oldu. Evlilik teklifinde en çok tercih edilen iller ve ilçeler İzmir sahili, Bolu, Gölcük ve İstanbul çevresindeki doğa alanları, Çeşme - Alaçatı, Büyükada, Mogan Gölü, Abant Gölü, Mudanya Sahili, Bozcaada, İzmir- Urla, Kuşadası Sahili, Ataköy Marina, Bakırköy Sahili, Anadolu Feneri Sahili, Uludağ, Bursa - Gölyazı ve Sapanca oldu. Teklif yaparken en çok tercih edilen mekanlar ise kumsallar, ormanlık alanlar, Galata Kulesi, Kız Kulesi, dağ evleri, günbatımı manzaralı mekanlar ve bungalov evler oldu.
Armut verilerine göre genelde kokteyl, pasta, içecek, çay ve kahve eşliğinde 5 - 10 kişilik arkadaş gruplarıyla ya da baş başa evlilik teklifi tercih edildi. 
Evlilik teklifi organizasyon hizmeti için fiyatlar Türkiye genelinde değişiyor. Ankara ve İzmir fiyatları paralel olmakla birlikte, İstanbul için üst fiyatların yüzde 90 daha fazla olduğu görülüyor.
Kına da Kalabalık, Nişan da ise Aile Arasında Kutlamaları Seviyoruz
2022’de kına gecesi organizasyon taleplerinde yüzde 61 artış görüldü. Sadelikten yana olanlar evde küçük bir ekiple kına gecesi yapmak istese de bu sene de detaylı kına organizasyon talepleri sayısı oldukça yüksek. Kına tahtı, kına malzemeleri, bindallı ya da kaftan, dans ekibi ile gerçekleştirilecek gösteriler, tef, testi bu senenin vazgeçilmezleri oldu. Özellikle Hint konseptli dansçı ile düzenlenen koreografiler dikkat çekti. 
Kına organizasyonuna ortalama davetli sayısı ise 100 - 200 davetli arasında değişiyor. Oluşturulan taleplerin yüzde 73’ü 200 ve daha az davetli ile organizasyonlar için oluşturuldu. Bu oran geçen seneye göre neredeyse değişmeyerek aynı kaldı.
Nişan organizasyon taleplerinde ise yüzde 57 artış görüldü. Talep edilen nişan organizasyon hizmeti için ortalama fiyat 1447 TL oldu. Nişan organizasyonuna davetli sayıları geçen seneye göre oransal olarak çok değişmese de taleplerin yüzde 60’ı 50 ve daha az kişinin davet edildiği organizasyonlardan oluşuyor.
Türkiye geneli düğün organizasyon maliyeti son 12 aylık veriye göre 7.000TL civarında olsada fiyatlar şehirden şehre ve davetli sayısına göre oldukça değişken. Armut’un yaptığı araştırmaya göre İstanbul, İzmir, Ankara arasında düğün organizasyonlarında Ankara en ucuz opsiyonları olan şehir olarak öne çıkıyor. İstanbul’da en pahalı organizasyon 230.000 TL, İzmir’de 210.000 TL, Ankara’da 73.000 TL oldu. 
Masa sandalye süsleme, gelin – damat masası, gelin yolu, ışıklandırma, masa ve sandalye temini, ses sistemi düğün organizasyonun olmazsa olmazları arasında yer aldı. 
Düğünlerde yiyecek ve pasta tercihlerinde kuru pasta, yaş pasta, çerez, yemek olarak ise en çok etli yemekler ve pilav tercih edildi. Düğün yapanların bir diğer dikkat çeken tercihi ise kokteyl tarzı düğün yapmak oluyor. 
Düğünlerde 1000 kişi ve üzeri için düğün organizasyonu talepleri olsa da taleplerin yüzde 73’ü 300 ve altı davetli sayısı ile düğün organizasyon talebinde bulunuyor.

YORUMLAR

  • 0 Yorum