Ege'de Avrupa standartlarında laboratuvar

Ege Üniversitesinde kurulan Türkiye’nin ilk Avrupa standartlarına uygun Elektrik Tesisleri ve Topraklama Bahçesi Laboratuvarları hem öğrencilere hem de sektöre hizmet veriyor.

Ege'de Avrupa standartlarında laboratuvar

Ege Üniversitesinde kurulan Türkiye’nin ilk Avrupa standartlarına uygun Elektrik Tesisleri ve Topraklama Bahçesi Laboratuvarları hem öğrencilere hem de sektöre hizmet veriyor.

Ege'de Avrupa standartlarında laboratuvar
09 Ağustos 2022 - 11:12

Rektör Prof. Dr. Necdet Budak öncülüğünde gerçekleştirilen yatırımlarla altyapı ve laboratuvar olanaklarını uluslararası düzeye çıkaran Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü, Avrupa standartlarının üzerinde yetkinliğe sahip mühendisleri sektöre kazandırıyor. Türkiye’de ilk defa Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü bünyesinde kurulan Elektrik Tesisleri ve Topraklama Bahçesi Laboratuvarlarında, The International Electrotechnical Commission (IEC) standartları temelli teorik, pratik ve uygulamalı eğitim ile Avrupa standartlarında eğitim alan mühendisler yetiştirilecek.

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Necdet Budak, “Bir araştırma üniversitesi olarak güçlü ve zengin laboratuvar olanaklarına sahibiz. Ar-Ge ve inovasyon temelli çalışmalarımız doğrultusunda laboratuvar altyapımıza ilkleri eklemeyi sürdürüyoruz. Bu amaçla Mühendislik Fakültemizin Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümünde verilen eğitim öğretim ile araştırma geliştirme faaliyetlerinin niteliğini artırmak, uluslararasılaşma hedeflerimiz doğrultusunda Avrupa standartlarında yetkin mühendisler yetiştirmek için ülkemizde ilk olan Elektrik Tesisleri ve Topraklama Bahçesi Laboratuvarlarını üniversitemize kazandırdık. Her iki laboratuvarımız;  elektrik, elektronik ve ilgili teknolojiler için uluslararası standartları hazırlayan ve yayınlayan küresel kuruluş olan IEC standartlarına uygun şekilde teorik ve pratik eğitim ile hem üniversitemiz öğrencilerinin hem diğer üniversitelerin öğrencilerinin hem de sektörün kullanımına açık olacak” dedi.

EÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bahattin Tanyolaç ise  “Mühendislik Fakültemiz Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümünde açılışı yapılan Elektrik Tesisleri ve Topraklama Bahçesi Laboratuvarlarında, IEC Standartları temelli teorik, pratik ve uygulamalı eğitim ile Avrupa standartlarında eğitim alan mühendisler yetiştirilecektir. Bu kapsamda Bölümümüz eğitim-öğretim lisans müfredatı içerisinde yer alan; Güç Sistemleri Analizi 1 ve 2, Elektrik Enerjisi Dağıtımı ve Elektrik Tesislerinde Ölçümler derslerinin içerikleri Avrupa ile eşdeğer olarak güncellenmiştir” diye konuştu.

“Ülkemizde eğitim gören tüm öğrencilere yönelik hizmet verecek”

Elektrik tesislerinde insanların can ve mal güvenliğinin korunmasının bu alanın en önemli konularından birisi olduğuna dikkat çeken Dekan Prof. Dr. Bahattin Tanyolaç, “Yanlış ve hatalı planlanan tesisler, insanların ölümüne neden olmaktadır. Bu kapsamda Bölümümüzde alçak gerilim elektrik tesisatları konusunu inceleyen IEC 60364 standartları, uygulamalı eğitimler ile elektrik tesisleri laboratuvarında, alçak ve yüksek gerilimde topraklama konularını inceleyen EN 50522 standardına ait uygulama eğitimleri ise topraklama bahçesinde verilecektir. Bu iki laboratuvar sadece Ege Üniversitesi öğrencilerine değil ülkemizde eğitim gören tüm öğrencilere açıktır. Yetişen genç mühendislerimizin ülkemizde yapılan hatalı planlama ve imalatlara uygulamada doğru bir yön vermesi beklenmektedir” dedi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum