“Ebelikte Güncel Uygulamalar” paneli gerçekleştirildi

Dünya Ebeler Günü, Ege Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölümü tarafından düzenlenen “Ebelikte Güncel Uygulamalar” paneli ile kutlandı. 

“Ebelikte Güncel Uygulamalar” paneli gerçekleştirildi

Dünya Ebeler Günü, Ege Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölümü tarafından düzenlenen “Ebelikte Güncel Uygulamalar” paneli ile kutlandı. 

“Ebelikte Güncel Uygulamalar” paneli gerçekleştirildi
04 Mayıs 2019 - 10:37

Ege Üniversitesi'nde  "Dünya Ebeler Günü" etkinliği kapsamında Ege Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölümü ve Ebelikte Eğitim ve Araştırma Derneği (EBEARGE) işbirliği ile “Ebelikte Güncel Uygulamalar” paneli gerçekleştirildi. Panele İzmir İl Sağlık Müdürlüğü’ne bağlı sağlık kurumlarında görev yapan sağlık çalışanları ve yöneticileri ile Ege Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik, Beslenme, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon bölümlerinin akademisyenleri ve ebelik öğrencileri katıldı.

Ege Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Melek Gülsün Özentürk, Ege Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hafize Öztürk Can ve  İzmir İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkan Yardımcısı Dr. Neşe Zeren Nohutcu açılış konuşmalarını yaptığı panelde Ege Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Ummahan Yücel panel başkanlığını üstlendi.  

Doç. Dr. Hafize Öztürk Can, “Her özel günde günün öneminden bahsedilir ama ben bundan bahsetmeyeceğim çünkü hepimiz ebeliğin önemini biliyoruz. Yaşamın başlatılmasında ve sağlığın sürdürülmesinde önemli rolü olduğunu ve evrensel bir meslek olduğunu biliyoruz. Ebeler yaşama dokunan ve bu yönünü hala sürdüren meslekler içerisinde yer alıyor” dedi. Ege Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölümünün öneminden de bahsedenDoç. Dr. Öztürk, “Ege Üniversitesi Ebelik Bölümü olarak İzmir’deki özel ve kamu kuruluşlarını ele aldığımızda tek bölüm olarak eğitimimizi sürdürmekteyiz. Bunun avantajını yaşıyoruz çünkü Sağlık Bakanlığı’na bağlı kurumlarda uygulama yapma fırsatımız oluyor ve bu nedenle onlara teşekkür ediyoruz. Çünkü eğitimlerimizin karşılığı olarak yaklaşık 15 tane farklı kuruma uygulamaya gidiyoruz. Sağlık Bilimleri Fakültesi, İzmir Atatürk Sağlık Yüksek Okulu Ebelik Bölümü olarak lisans eğitimimizi sürdürürken  bünyemizde yaklaşık 460-470  lisans öğrencimiz var. Bununla birlikte 2003 yılında ebelikte  yüksek lisans programı başlamıştı ve ilk başlatan üniversite olma özelliğini taşıyoruz. Bunun yanı sıra 2013 yılında doktora eğitimine başladık ve yine ebelik bölümünde doktora eğitimini ilk başlatan üniversitelerden biriyiz” dedi.

“Hemşirelik ve ebelik mesleği birbirini destekliyor"

Prof. Dr. Melek Gülsün Özentürk, hemşirelik ve ebelik arasındaki bağlantıdan bahsederek, ebeliğin lisansüstü düzeyde Türkiye’de tanınmasını sağlamış olmanın gurur verici bir gelişme olduğunu ifade etti. Prof. Dr. Özentürk, “Bu gün ebeliğin çok kısa sürede kazandığı ivmede ebeliğin akademik kadrosunun desteklenmesinde emeği geçen hemşire kökenli akademisyenlerdir ama artık bayrak ebe kökenli akademisyenlerdedir. İki mesleğin kendi alanlara yönelmelerinden sonra hemşireler kendi alanlarında profesyonelleşmişlerdir” diye konuştu.

Dr. Neşe Zeren Nohutçu, “Geldiğimiz noktada artık ebelik mesleğinin  çok önemli olduğu bilimsel olarak da kabul edilmiştir. Eski zamanlarda da meslek olarak çok iyi bir görev tanımı yoktu. Mevzuat ve özlük hakları ile ilgili sıkıntı vardı. Ama ebeler doğumda vazgeçilmezdir. Özellikle 2000’li yıllardan sonra dönüşüm programlarıyla bütün sağlık meslek dallarında çok önemli gelişmeler oldu” dedi.

Dr. Öğretim Üyesi Ummahan Yücel ise “Türkiye’de Anne Dostu Hastane Uygulaması 2015 yılında başladı ve dört yıl içinde Anne Dostu Hastane sayısı hızla artarak 60’a ulaştı. İzmir Anne Dostu Hastane sayısının en fazla olduğu illerden biri, bu durum üniversitemiz ebelik öğrencilerinin eğitimine de olumlu yansıyor” dedi.

Anne dostu hastane ünvanına sahip üç hastaneden konuşmacının yer aldığı panelde, Urla Devlet Hastanesi’nde çalışan Ebe Yıldız Burkut “Anne Dostu Hastane Uygulaması”, Buca Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi hekimlerinden Op. Dr. Can Ata “Suda Doğum”, Ödemiş Devlet Hastanesi ebelerinden Sevgül Bakıcı “Gebe Okulu” uygulamalarını anlattı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum