Donanımlı hale gelmeden canlı yayın yapmak itibar kaybettirir

Sosyal medya üzerinden canlı yayın merakının yaygınlaştığına dikkat çeken İletişim Uzmanı Kayadibi, “İsteyen herkes bir spiker kadar etkili sunum yapabilir. Diksiyon kurallarına uygun konuşmak sadece spikerlerin işi değil. Ancak bunun için dikkatli, özenli ve eğitimli olmak gerekir. Kendinize yatırım yaparak, izleyenlerinizi büyüleyici bir etki altında bırakabilirsiniz” dedi.

Donanımlı hale gelmeden canlı yayın yapmak itibar kaybettirir

Sosyal medya üzerinden canlı yayın merakının yaygınlaştığına dikkat çeken İletişim Uzmanı Kayadibi, “İsteyen herkes bir spiker kadar etkili sunum yapabilir. Diksiyon kurallarına uygun konuşmak sadece spikerlerin işi değil. Ancak bunun için dikkatli, özenli ve eğitimli olmak gerekir. Kendinize yatırım yaparak, izleyenlerinizi büyüleyici bir etki altında bırakabilirsiniz” dedi.

Donanımlı hale gelmeden canlı yayın yapmak itibar kaybettirir
23 Ağustos 2020 - 23:14

İletişim Uzmanı Ali Kayadibi, pandemi sürecinde herkesin dijital ortamda kamera karşısına geçtiğini hatırlatarak, izlenmek ve etki bırakmak isteyenlerin, mutlaka konuşma içeriği, kişisel duruş ve görüntü kalitesi hakkında bilgi edinmesi gerektiğini söyledi. Özellikle pandemi sürecinde okullarda yüz yüze eğitim modelinin belirsizliğine dikkat çeken Kayadibi,  “Bu ortamda yeni eğitim modelleri uygulanacak. Görüntülü eğitim başat yol olarak seçilecek. Bunun için de öğretmenlerin sınıf ortamında ders anlatır gibi rahat, samimi, içten, bilgeliği ekrana yansıtacak donanımla öğrencinin karşısına çıkarsa beklenen amaç gerçekleşebilir” dedi.
TM Akademi Genel Müdürü Ali Kayadibi, sosyal medya ağları üzerinden yapılan görüntülü yayınların artmasıyla izler kitlenin de seçici davrandığını, bu durumda her yayının izleneceği anlamı taşımadığını söyledi. Sosyal medya üzerinden kitlelere ulaşmak isteyenlerin mutlaka eğitim alarak donanımlı hale gelmesi gerektiğini belirten Kayadibi, “Etkili ve güzel konuşmak sadece spikerlerin işi değil. Topluluk karşısına geçenlerin de diksiyon kurallarına uygun konuşması kendi yararına olacaktır. Çünkü derdinizi anlatmak için canlı yayın yapıyorsanız, öncelikle donanımlı hale gelmeniz gerekir. Yoksa itibar kaybederseniz” diye konuştu.
Yüz yüze iletişimin sınırlandığı pandemi sürecince beşeri ilişkilerin sürdürülmesinin iletişim teknolojileriyle mümkün olduğunu kaydeden İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Medya ve İletişim Bölümü Öğretim Görevlisi Ali Kayadibi, şu bilgileri verdi: “İletişimi başlatan ve tamamlayan kişinin hedefe ulaşması, amacını gerçekleştirmesi ancak sözel ve sözsüz iletişim becerilerini geliştirmesiyle mümkündür. TM Akademi olarak bu alanın en başarılı uzman öğretici ve akademisyenlerini bir araya getirdik. Sonuç üreten kanıtlanmış metodolojilerle kişisel ve kurumsal eğitimler veriyoruz. Pandemi sürecinde radyo, televizyon, sosyal medya ve dijital platformlardan ilgili hedef kitleye ulaşmak isteyenlere verimli biçimde destek oluyoruz.”
Etkili konuşma / sözel iletişim, diksiyon ve beden dilini içeren eğitici programda dijital yayıncılıkta en etkili görünür özelliğin jest ve mimikler olduğuna dikkat çeken İletişim Uzmanı Ali Kayadibi, özenli ve dikkatli bir yaklaşımla yüz yüze iletişimde sağlanan başarılı sonucun sosyal ağlar üzerinden de alınabileceğini söyledi. Etkili ve güzel konuşmanın sadece spikerlere özgü bir ayrıcalık olmadığını, verimli bir eğitim aracılığıyla herkesin bir spiker kadar düzgün konuşup, etkili bir içerik sunabileceği görüşünü savunan Kayadibi şunları kaydetti:          
“Dijital yayıncılıkta en etkili ve görünür jest ve mimikler olmasından dolayı mikro beden dili sözlerin aktarılmasında en inandırıcı rolü üstlenir. Konuşmanın içerik zenginliği, sözcük bütünlüğü, konuşma akışı ve temposu, ses tonu, vurgu, tonlama, sözcük seçimi, sunuma hazırlanma ve uygulama yöntemleriyle ilgili bütün ayrıntıları düşünmek gerekir. Bu eğitimin ana teması; Hangi yaşta olursanız olun, konuşmak temel ihtiyaç olduğu kadar varlık gösterme biçimimizin bir ürünüdür. Konuşmanızla fark yaratıp, yaşamınızın akışını değiştirmeniz mümkün. Sadece bu alanda iyi olanların yöntemlerini takip etmeniz yeter. Bunun için diksiyon, konuşma korkusunu yenme, sesin tonu, hazır cevap olma, kamera karşısında duruş teknikleri öğretiliyor. Yani ekranda en iyi halinizle nasıl görüneceğinizin yöntemlerini TM Akademi’nin spiker, sunucu, konuşma koçu, dijital içerik hazırlama uzmanları anlatıyor.”
SAYGINLIĞINIZI ARTIRIN
Pek çok eğitim modelinin gündemde olduğunu, ancak her durumda öğrenciyle öğretmenin görüntü aracılığıyla karşı karşıya getirilmesi için Milli Eğitim Bakanlığı’nın yoğun bir AR-GE çalışması yaptığına dikkat çeken Ali Kayadibi, başta eğitmenler olmak üzere, kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticilerinin bu eğitim olanaklarından yararlanması gerektiğini söyledi. Kayadibi bu eğitim programının kazandırdıklarını şöyle sıraladı:
“Kendinizi her ortamda daha rahat ifade etme fırsatı yakalayacaksınız. Kamera karşısında olmaktan korkanlar konuşma cesareti kazanacak. Derdinizi en uygun yöntemle ifade ederek rahatlayacaksınız. Kısa sürede doğru sözcük dizimi ve temposuyla daha çok şey anlatıp muhatabınızı daha kolay ikna edebilirsiniz. Kötü konuşma alışkanlığına sahip kişiler, sosyal hayatta kazanamadıkları saygınlığı diksiyon kurallarına göre konuşarak daha seçkin yer edinebilir. Etkili ve güzel konuşarak iş çevreleriyle kuracağınız doğru iletişim sayesinde işinizi büyütüp gelir seviyenizi yükseltebilirsiniz. Yöresel ağızlardan kurtulup, kültür dili kabul edilen doğru ve anlaşılır Türkçe kullanarak saygınlığınızı artırırsınız.  Davet edildiğiniz her toplantıda herkes sizi dinlemek isteyecektir. Her platformda konuşma zevki ve arzusu kazanacaksınız. Konuşmanın en büyük mutluluk aracı olduğunu keşfedeceksiniz.”
 
 
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum