Diyabette organ kaybı tehlikesi bitiyor

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyeleri, diyabet sonucu uzuv kaybının önüne geçecek tanı kiti geliştirme çalışmalarına başladı. Diyabet hastalarında sinir hasarını erken tesbit eden tanı kiti için patent başvurusu yapılacak

Diyabette organ kaybı tehlikesi bitiyor

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyeleri, diyabet sonucu uzuv kaybının önüne geçecek tanı kiti geliştirme çalışmalarına başladı. Diyabet hastalarında sinir hasarını erken tesbit eden tanı kiti için patent başvurusu yapılacak

Diyabette organ kaybı tehlikesi bitiyor
23 Kasım 2022 - 17:28

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyeleri, diyabet hastalarını sevindirecek bir projeye imza attılar. Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Anıl Murat Öztürk’ün liderliğinde Tıp Fakültesi’nden Doç. Dr. Nezih Sertöz, Dr. Arman Vahabi, Eczacılık Fakültesi’nden Prof. Dr. Pınar Kara Kadayıfçılar, Doç. Dr. Güliz Armagan, Arş. Gör. Derviş Birim ve Fen Bilimleri Enstitüsü’nden Marina Serin’in yer aldığı proje kapsamında geliştirilen yöntemle diyabet hastalarında sinir hasarı erken tespit edilerek uzuv kayıplarının önüne geçilecek. Dünyada ilk olma özelliği taşıyan tanı kiti için patent başvurusu da yolda.

 

Doç. Dr. Öztürk ve proje ekibi, Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak’ı ziyaret etti. Prof. Dr. Budak, “Murat Hoca ve ekibi, diyabet hastalığına yönelik çok önemli bir projeyi hayata geçirdiler. Bu hastaların en önemli sorunlarından olan ayak yaralarını ve uzuv kaybını erken tanı ile önleyecek proje, dünyada ilk olma özelliğini taşıyor. Hocamızı ve ekibini tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum” dedi.

 

Diyabetin, dünyada öncelikli halk sağlığı sorunu olduğunu söyleyen Doç. Dr. Anıl Murat Öztürk, “Dünyada öncelikli halk sağlığı sorunu olan diyabet ya da halk dilinde şeker hastalığı, kanda glukoz seviyesinin uzun süreli yüksek olması. Bu da vücutta birçok sistemin düzgün çalışmasını engelliyor. Hastaların özellikle ayaklarında sinir dokusunda hasar meydana getirebiliyor. Ayakta deformasyon ya da hissizlik sonucu basılara bağlı yaralar açılabiliyor. Tedavisi güç olan bu yaralar, kimi hastalarda uzvun kesilmesini dahi gerektirebiliyor” dedi.

 

“Erken tanı ile uzuv kaybı önlenecek”

Geliştirilecek tanı kiti hakkında bilgi veren Doç. Dr. Öztürk, “Kullanımdaki  tanı araçları, diyabetik sinir hasarını geç dönemde, karıncalanma, uyuşukluk gibi belirtiler ortaya çıktığında koyabiliyor. Hastaların bu test için randevu almaları gerekiyor. Hastaya iğneler batırılarak yapılan invazif işlem. Geliştirdiğimiz tanı kiti, şeker hastalarında meydana gelen sinir hasarını erken dönemde tanımamızı mümkün kılacak. Aynı gün hastadan alınacak az miktarda kan ile bakılabilen ucuz ve kolay uygulanabilir bir tanı testi geliştirmeyi amaçlıyoruz. Hastalara muayene anında sinir hasarı başlayıp başlamadığı tanısı verilebilecek. Sinir hasarı başlangıcının kandan bakılacak değerler ile ortaya konabilmesi iğne,  EMG, doku örneği alınması gibi hem uzun hem de hastaya acı verebilen girişimsel yöntemlere karşı etkin ve uygulanabilir bir tanı aracı olarak kullanıma girebilecek. Diyabetlilerde  sinir hasarı erken dönemde hasta polikliniğe başvurduğu sırada hızla saptanabilecek, diyabetik ayak yaralarının önüne geçilebilecek, istenmeyen uzuv kayıpları önlenebilecek. Bu yöntem dünyada ilk olduğundan patent başvurusunda da bulunmayı planlıyoruz” diye konuştu. 

YORUMLAR

  • 0 Yorum