"Değil Adayların Sen Bile Aday Olsan Nal Toplarsınız!"

İzmir’in 2022 yılı Cumhurbaşkanlığı Yatırım Programı’ndan aldığı bin liralık sembolik rakamlar gündemini korurken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan katıldığı bir TV programında “Muhalefet belediyelerine yardım yapmadığımız yalandır” açıklaması yaptı.

"Değil Adayların Sen Bile Aday Olsan Nal Toplarsınız!"

İzmir’in 2022 yılı Cumhurbaşkanlığı Yatırım Programı’ndan aldığı bin liralık sembolik rakamlar gündemini korurken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan katıldığı bir TV programında “Muhalefet belediyelerine yardım yapmadığımız yalandır” açıklaması yaptı.

28 Ocak 2022 - 11:06

CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, bütçeden ayrılan sembolik rakamları ve pek çok projenin yarım bırakıldığını açıklarken “Sayın AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, İzmirlilere yaptığın ekonomik baskıyla, değil senin adayların, İzmir Büyükşehir Belediyesine sen bile aday olsan nal toplarsınız!” çıkışında bulundu.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Kani Beko, Erdoğan’ın TV programında “Muhalefet belediyelerine yardım yapmadığımız yalandır” ifadelerine “Madem yalan;  o zaman; ihalesi yapılıp sözleşmesi 2012’de imzalanan ve halen bitirilemeyen Ankara-İzmir Yüksek Hızlı Tren (YHT) hattı projesinin tamamlanması neden üç yıl sonraya kaldı?” diyerek tepki gösterdi. CHP’li Beko, “İzmir’den son üç yılda 271,8 milyar TL vergi alacaksın, karşılığında ise 5,61 milyar TL yatırım yapacaksın. Sözleşmesi 10 Haziran 2012 tarihinde imzalanan Ankara-İzmir YHT Projesinin temeli 21 Eylül 2013 tarihinde atıldı. İlk olarak 2015 yılında tamamlanacağı açıklanan ancak daha sonra 2018’e kalan sonra da her yıl ertelenen 640 km uzunluğundaki hattın yapımı 10 yıldır tamamlanamadı. 2013 yılı yatırım programında tahmini maliyeti 3,5 milyar TL olarak öngörülen projenin maliyeti de aradan geçen sürede neredeyse 8 kat artarak 28 milyar TL’ye yükseldi. Bu yılki bütçeden 1,2 milyar TL’lik kaynak ayrılan projenin tamamlanması ise 2025 yılında bile zor” ifadelerini kullandı.

1000 VE 11.000’LİK SEMBOLİK BÜTÇELER!

CHP Milletvekili Kani Beko, 15 Ocak tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 2022 yılı Cumhurbaşkanlığı Yatırım Programı göre; ulaşım başta olmak üzere şehrin turizm ve ihracat potansiyeli için kritik sektörlerde milyarlarca lirayı bulan projelere 1.000 ve 11.000 TL gibi sembolik bütçeler ayrıldığı bilgisini vererek söz konusu projelerden örnekler verdi: “Ankara-İzmir Yüksek Hızlı Tren hattının önemli ayağını oluşturan Aydın’ın Ortaklar ve İzmir’in Selçuk ilçelerini birbirine bağlayacak, 4 milyar 794 milyon lira maliyetli hat için bütçeden bu yıl ilk kez ayrılan pay sadece 1.000 (bin) lira. Ödemiş-Kiraz Demiryolu Projesi’ne 4 yılda ayrılan kaynak sadece 1.000  (bin) TL. Halkapınar-Otogar metro projesi için 7 yılın ardından  ilk kez kaynak ayrıldı. Toplam maliyeti 4 milyar liranın üzerindeki 3 kalem işe ayrılan kaynak sadece biner lira (1.000 TL) oldu. İzmir Limanı Modernizasyon için 12 yılda gerekli kaynağın sadece %3.7’si ayrıldı.”

YÜZ MİLYONLARCA LİRALIK YATIRIMLARA 11 BİN LİRA KAYNAK!

“İzmir’in karayollarına da yatırım sırası bir türlü gelmiyor!” diyen Beko, “1986 yılında bu yana devam eden İzmir-Aydın Otoyolu projesinin tamamlanması için gerekli 2 milyar 284 milyon 821 bin liranın sadece 10 milyon bin lirası programa alındı. Aliağa-İzmir yolu için geçen 14 yılın ardından gerekli bütçe halen 100 milyon lira düzeyinde olmasına rağmen 2022 yılında ayrılan kaynak sadece 11 bin lira oldu. Urla-Çeşme yolu için 2022 yılı için ayrılan bütçe ise sadece 11 bin lira. Projenin toplam maliyeti 146 milyon lira. Kemalpaşa-Torbalı yolu için ayrılan bütçe de sadece 11 bin lira. Projenin toplam maliyeti 170 milyon lira. Foça ayrımı-Seyrek-İzmir Ayrımı arasında 22.4 kilometrelik bölünmüş yolun toplam proje tutarı 408 milyon lira olurken ayrılan yatırım tutarı ise yine 11 bin lira oldu. Bu miktar projenin toplam maliyetinin 37 binde biri. Öte yandan İzmir Adnan Menderes Havalimanı’nın 230 bin metrekarelik alanında yürütülecek rehabilitasyon çalışmaları bu yıl Cumhurbaşkanlığı yatırım programına girerken 180 milyon lira maliyetli proje için tahsis edilen kaynak ise sadece bin lira (1.000 TL) oldu. Tunç Soyer’in vizyonu ile İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin geliştirdiği örnek projelerle büyük bir ivme kazanan tarım sektörü de merkezi yönetim yatırımlarında ihmal edilen alanların başında geldi. Türkiye’nin en önemli tarım merkezlerinden İzmir’e ayrılan payın diğer şehirlere oranlara çok daha düşük kaldığı görüldü” açıklamalarını yaptı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum